Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Ela 22 Cluj pe Simpatie
Femeie
22 ani
Cluj
cauta Barbat
22 - 48 ani
Bauturi / Handmade / Revenire in forta Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Salut, dragilor!

Hai sa mai reaprindem aici discutiile cum erau in alte vremuri. Eu am lipsit si de pe forum si din activitatea alcooliceasca din cauza ca m-am ocupat cu altele, dar de cand cu starea de urgenta si carantina care ne-a schimbat vietile complet, cu ce altceva mai bun poate omul sa-si omoare timpul petrecut in casa decat cu niste alcoale bune?

Vreau sa va zic ca eu am trecut la productie de-aia serioasa. Mi-am facut racitor cu serpentina in cuva de plastic. Serpentina e din teava de 22 mm si lunga de 4 metri. Face fata unui debit de 7-8 litri de distilat pe ora. Am schimbat si cazanul, am trecut pe 50 de litri. In 9 ore am distilat 130 litri plamada (3 cazane) si am obtinut 36 litri de rachiu, cu tot cu pauzele pentru reincarcarea cazanului.

Merg pe metoda irlandeza, adica aia cu 3 distilari simple. Imi place ca niciodata n-am mai obtinut viteza asa de mare la distilare si atat de mult alcool. Folosesc tot aragaznul si toate cele 4 ochiuri.

Voi ce mai faceti, care mai e viata voastra? Mai fierbeti ceva? Hai ca de mult mi-era dor sa va mai citesc.

revenire forta salut, mai reaprindem aici discutiile cum erau alte vremuri. lipsit forum din din

35KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Am uitat sa va zic cum am indoit teava de 22 cu 1 in carne si lunga de 4 m. Deci cea mai buna metoda este cu cablu gros. Daca aveti un cablu care sa intre teava, o puteti indoi fara grija fara sa se gatuie.

Asta a fost ideea care mi-a venit la final, dupa ce am indoit mai mult de jumate din teava umpland-o cu sare. Metoda cu sare fina sau nisip nu este nici eficienta si da batai de cap cand trebuie scos nisipul sau sarea.

In locurile unde am folosit sare, s-a gatuit un pic dar n-are nimic ca nu e strangulata complet, pe cand acolo unde am indoit cu cablu a iesit foarte frumos.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 151
Cu nisipul de contrazic. Nisipul trebuie sa fie perfect ucat si de granulatie mica. Se pune un dop la teava si nisipul se introduce pe o palnie. Se vibreaza putin (prin batere usoara cu un ciocan de cauciuc) pt a curge si a se tasa, se astupa cu dop si apoi se indoaie fara probleme. Exista teava de cupru de 22 gata facuta spirala, cu nisip se poate face spirala de diametru mai mic si se pot profila capetele. Se poate indoi si pe bucati scurte cu o spirala de otel pt indoit tevi de plastic statificat la instalatia termica, dar nu ai un control asa de bun. Cu cablu eu zic ca poti ramane cu cablul blocat in teava

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374


daa buna ocupatie    si productiva  … ai fost in pauza pt ca ai avut reserve ...

cred ca e mai simplu si mai ieftin sa ai racitor teava-in-teava … Lebnitz paca ii spune 

7-8 L/h e intradevar cam mult  … la  mine pe teva de 1/2'' adica 15mm curge cam 1-2max L/h si estimez ca mai e loc destul => cred ca 3-4 L/h nu ar fi o problema

pe HD= home distiller era o foaie de calcul pt racitoare 

… oricum buna idea dee … 4 focuri   

 

p.s.
… si daca nu e secret … ce ai bagat pe tzeava

p.s.2
...cuprul gata indoit = colac … e moale … adica e aliat cu ceva Pb banuiesc ca sa fie moale
(Pb = plumb) … cred ca trebuie evitat 

ps3
arata bine borcanul ala pe carti = adica tot material de studiu


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 151
Cupru colac e moale pt ca e decalit adica asa e facut sa fie moale pt a se putea modela. Nu e aliat cu nici un plumb. E cupru marca DHP adica ceea ce in mod curent se numeste cupru alimentar care nu are nici macar urme de plumb. Vezi aici:

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374


Cu … prin calire = incalzit si racit brusc se INMOAIE 
… ca sa se durifice Cu trebuie sa se IMBATRINEASCA (se separa carburile la limita grauntilor)si asta se face afara in timp mai lung cu schimbari de temperatura 

ACUM … de ce e moale Cu ala colac ?
Pt ca a fost fabricat ieri ?

NU CRED 

ORICUM … vorbim de zecimi de procent probabil la Pb … 




p.s.
… chiar am studiat … SM … studiul materialelor … unde intrau si aliajele de Cu 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 151
Cupru decalit se intareste numai daca este deformat (prin olicitari mecanice). Si studiaza si stasurile de cupru inainte de a arunca fumigene cu zecimi de procente de plumb

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Hei, usor 
Vad ca fiecare sunteti in tema in domeniul fabricarii tevilor de Cu. Eu va ascult si scriu notite. 

Legat de materia prima, am facut mai mult de experimentare cu diverse plamezi din zahar, curios sa vad ce poate aragazul, cam care este randamentul de racire al serpentinei... n-am baut nimic din ce am facut in perioada asta, deci stocurile se tot ingroasa. 

Tot de dragul stiintei am confectionat si un deflegmator. Deflegmatorul l-am facut dintr-un sir de 10 castroane de inox gaurite in fund, lipite gura-n gura si unite prin conectori de cupru. M-am inspirat din modelul lentilelor de rafinare. Lentilele de rafinare folosesc apa ca agent de racire insa eu am folosit aerul. Mai precis, am pus un ventilator care sufla pe deflegmator ca sa creeze reflux. Refluxul dat de curentul de aer nu este deloc de subestimat cand ai un deflegmator cu suprafata mare de contact. Am scos cu el 13.5 litri alcool la 91% tarie medie, din 27 de litri de alcool de prima distilare. Viteza de curgere a fost cam dubla fata de coloana din sticla, insa la puterea maxima a aragazului cred ca se inunda, pentru ca se aude inauntru cum forfoteste si asta nu este normal. Trebuia sa-i fac gaurile mai largi. Procentul ridicat s-a mentinut pana la sfarsit cand a inceput sa curga mult mai incet. Am oprit ventilatorul si brusc a inceput sa curga mai repede, tulbure si foarte puturos. Din pacate, la a doua folosire, n-au tinut lipiturile si a inceput sa suiere deflegmatorul. Nu imi pare rau. Sunt multumit ca si-a facut treaba macar odata si ca teoria mea a fost confirmata practic. 

Off topic: M-am intristat vazand ca nu prea mai scrie nimeni pe aici. Acum mi-a revenit entuziasmul cand am vazut participarea voastra. Imi place de tine Caberlot ca esti omniprezent pe forum. Ce vremuri erau alta data cand scria si Sinenomine despre cazane si coloane, Pazucu despre productiile lui industriale, Iunicu, Strava, Amedeo si multi altii. Ce animatie era... ma intreb daca s-or mai intoarce iar vremurile alea si s-o reface iar vechea gasca.

revenire forta hei, usor  vad fiecare sunteti tema domeniul fabricarii tevilor cu. ascult scriu

34.3KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
sergiurau
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 166

scuze, par inactiv, dar vă urmăresc și eu; am un cazan cu plămadă de cireșe negre pe foc și nu stau mult


_______________________________________
Cu limba înegrită, cu dinții violeți
Sînt mort și eu de beat, sînt morți și ei de beți

Armand C Banu

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Sergiu, ce incantare ca ai dat si tu un semn si mai ales ca urmaresti forumul! 

Asta cu cirese negre chiar ca suna foarte interesant. Sunt cirese de-alea amare sau salbatice parca, nu? Ce mai urcam in pomi dupa ele sa culeg... cand eram mai usor si aveam mai mult curaj. De cand am cazut din nuc, in 2013, am prins frica de inaltimi.

Pai cred ca o sa iasa o tuica de colectie din ciresele alea. Tine-ne la curent! 

Stiu ca si dulceata din cirese amare este foarte apreciata. Mi-a dat matusa anul trecut ca ea face mereu dulceturi si gemuri. Ce sa zic, nemaipomenita.

Dar nu pot sa uit nici dulceata aia de la tine, atunci cand ne-am intalnit la Sinenomine acasa. A fost dulceata de mure parca dar foarte buna. N-am mai mancat asa dulceata buna. Am ras-o! 
Si branza aia de burduf la borcan a fost locul 1. 

Sinenomine crestea ardei de-aia super iuti, mai stii? Naga Morich parca le zicea. Intr-o zi m-a intaratat la munca ca nu pot sa mananc un ardei de-ala la masa. Am mancat unul cu lacrimi in ochi, cu tot cu codita, doar ca sa nu ma dau invins. Pe drum spre casa a trebuit sa iau taxiul ca nu mai puteam sa fac niciun pas. Deci cele mai tari laxative sunt apa chioara pe langa ardeii aia. Ce-i drept, nu mai facusem in pantaloni de 30 de ani... cam mult. Candva trebuia sa mi se intample.  

Vestea buna e ca s-a terminat cu bine atunci dar nu m-am lecuit de naravul de a manca iute si a pleca la drum. Am patit-o de foarte multe ori. 


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 107
Mai lucram dar nu am mai postat .
Ceva fructe de visina si ceva cirese ,un pic de zahar si drojdie turbo ,in 3 zile e gata fermentarea.http://www.fileshare.ro/e3427234754


pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Felicitari si tie, Mihai, foarte interesante pozele.

Oala de cat e, de 17 litri? Am vazut parca pe Emag. E bine ca nu te lupti cu zecile de kile iar la randament s-ar putea sa fii in castig pentru ca o oala mai mica pierde mai putina caldura decat una mare. Eu am observat o diferenta mica intre oale. Cu aia mai mare de 50 ma asteptam sa mearga mai repede, avand fundul mai larg, deci suprafata de incalzire mai mare. Totusi practica dovedeste ca nu-i asa. Fiind mai mare, pierde mai multa caldura. In plus e mai grea de ridicat si carat din doua motive: are mai mult borhot in ea si e mai voluminoasa, deci centrul de greutate mai departe de corp cand o apuci. La oala aia mare de 50 plina 3 sferturi, i-am gasit leac. Deci o leg cu chingi de toarte si dau chinga dupa ceafa. Asa pot sa o ridic, sa ma plimb cu ea fara probleme si fara sa o vars.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374


Alex … nu intru in polemica  cu tine    daca iti place Cu colac folosestel
Daca esti curios pune pe aragaz o buc de teava normala = dreapta si dupa ce o inrosesti bago in apa … verifica apoi cit e de tare … … si mai verifica in 2 saptamani - sa ne spui si noua daca e diferentza 
… la mine a fost o diferentza mare 
NU am o explicatie pt Cu moale … decit ca a fost calit de curind=proaspat !!!
… si poate ca e alt element de aliere nu Pb … dar cele 2 materiale sunt diferite !

Sam … cu cit oala e mai mare cu atit pierderile pe unitatea de volum sunt mai mici
… sii pierzi caldura prin capac si prin suprafata cilindrica

Ai o schitza ceva cu talerele tale ? de e gauri vorbesti ?
Interesanta observatia … opritventilatorul => distilat tulbure   asta confirma rolul distilarii cu reflux … fractionate 



p.s.
Sergiu … vin si eu la o degustare de cirese amare … dulceatza … distilat … orice e bunnn … mmm … imi ploua in gura
Sam … vezi ca se gaseste o duceatza de cirese amare de la Riureni … nu e de casa dar e de cirese amare

Lipseste Amedeo ??? … ca pe restul I-a amintit Sam


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 107

Samogon a scris:

Felicitari si tie, Mihai, foarte interesante pozele.

Oala de cat e, de 17 litri?

Da e oala de 17 litri si merge perfect,pe mine ma dor genunchi si greutatea oalei este exact cat pot duce.Mai are avantajul ca iarna o pot folosi in casa pe aragaz .
Vreau sa cumpar asta:https://www.oalamea.ro/cumpara/set-deflegmator-17cm-pentru-cazan-tuica-1797
si sa o incercalez in circuit (poate cumpar chiar 2 bucati) si astfel sa obtin calitate la o singura trecere.


pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Mihai, acel deflegmator din linkul tau este cam acelasi lucru cu ce am facut eu, numai ca deflegmatorul meu are un sir de 5 cavitati. Principiul este ca aburul cand trece dintr-un spatiu mai ingust intr-unul mai larg, se raceste un pic. Fiind din cupru are transfer termic mai bun, deci daca pui un ventilator sa sufle pe el s-ar putea sa echivaleze cu doua distilari in concentratia alcoolica obtinuta, cu conditia sa dai focul potrivit de tare (sau mai bine zis incet). Cu cat curge mai incet, cu atat are timp sa se intoarca mai mult reflux. Totusi la 17 cm (banuiesc ca diametru) s-ar putea sa fie cam mic in raport cu pretul. Castroanele mele au 20 la interior. Eu mi-as face unul similar din ce as gasi prin casa si abia apoi, daca teoria din mintea mea se confirma practic, l-as cumpara pe cel de pe sait. Doua sfere de-alea la 329, adica 658 de lei plus transport... nu stiu ce sa zic. Dar na, "buy once, cry once", cum ar spune francezul. 

Caberlot, o sa incerc sa desenez o schita si ii fac poza. Dar ce am facut eu este similar cu deflegmatorul din linkul pus de Mihai, cu diferenta ca eu am insiruit 5 cavitati. Fiecare cavitate am facut-o din doua castroane gaurite in fund si lipite gura-n gura cu tifon inmuiat in coca. Legatura intre cavitati am facut-o cu niste stuturi de cupru. M-am chinuit sa lipesc cu decapant si sarma de-aia de staniu dar n-am reusit (doua maini stangi ), asa ca am recurs tot la tifon si coca. Dar a fost babilonie si migala mare pana am reusit sa-l aliniez folosind tije metalice, piulite si vincluri.

In legatura cu volumul oalei si pierderile de caldura sunt convins de ce spui si sunt constient ca pot gresi in unele afirmatii. Ma gandesc acum la fenomenul care se intampla la recipientele mari de fermentare. Bine-nteles, pe langa volumul mai mare de plamada care fermenteaza, deci mai multa energie calorica degajata, intervine si fenomenul descris de tine. Probabil ca deaceea cazile mai mari de fermentare se incalesc mai mult, in special in primele zile.

P.S.: L-am amintit si pe Amedeo. Asteptam sa apara si el. 


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
  Sam

… acum e clar … nu prea intelegeam cum ai prins farfuriile  … cu coca

...BILA e frumoasa … si scumpa parca … dar o lentila e mai buna pt. ca are suprafata mai mare pe unitatea de volum = racire mai buna    reflux mai mult etc.

… la drucbanc - vorbiti cu Sine si faceti lentile 



_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Din ce am experimentat eu, as zice ca doar lentila asigura foarte putin reflux. Neglijabil.
Lentila + ventilator e ceva mai bine decat doar lentila.
Lentila + carpe ude + ventilator e si mai bine dar nu cu mult.
Lentila pe care curge apa rece e cea mai eficienta lentila. Incomparabil mai buna decat toate celelalte variante.
Mai multe lentile pe care curge apa rece s-ar putea sa condenseze prea multi vapori si sa nu curga nimic daca puterea de incalzire nu este suficient de mare. Pe deflegmatorul meu, daca pulverizez apa vreo doua minute, se opreste curgerea cu focul dat aproape de maxim. Cu focul la maxim abia picura. Foc care in conditii obisnuite ar asigura un debit cam de 4-5 litri pe ora la distilarea unei plamezi de ~10% alcool.

Depinde si cat de mare e lentila. O lentila cu diametrul dublu fata de alta lentila are suprafata de racire de nu stiu cate ori mai mare.

Eu nu inteleg cum se procedeaza cu lentilele astea. Vad ca au un stut. Banuiesc ca p-acolo se monteaza un furtun care dreneaza apa care curge de undeva. Dar pe unde trebuie sa vina apa? Stai si torni cu cana, sau cum? Ma gandesc ca ar fi bun un sistem de-ala de pulverizare cum e la terase. Dar atata apa evaporata face mult abur si incalzeste incaperea unde fierbi. Apropo, am uitat sa va zic ce caldura radiaza deflegmatorul ala dupa cateva ore de mers. Pe ce puneai mana era cald in toata casa. Ala chiar e bun iarna.

revenire forta din eu, zice doar lentila asigura foarte putin reflux. ventilator ceva mai bine decat

21.1KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 151

Samogon a scris:


Eu nu inteleg cum se procedeaza cu lentilele astea. Vad ca au un stut. Banuiesc ca p-acolo se monteaza un furtun care dreneaza apa care curge de undeva. Dar pe unde trebuie sa vina apa? Stai si torni cu cana, sau cum? Ma gandesc ca ar fi bun un sistem de-ala de pulverizare cum e la terase. Dar atata apa evaporata face mult abur si incalzeste incaperea unde fierbi. Apropo, am uitat sa va zic ce caldura radiaza deflegmatorul ala dupa cateva ore de mers. Pe ce puneai mana era cald in toata casa. Ala chiar e bun iarna.

Apa se pune cu un furtun/conducta cu robinet in centrul lentilei in interiorul zonei cu crestaturi. De acolo apa se distribuie prin crestaturi pe toata lentila si se evacueaza/dreneaza prin stutul lateral cu un furtun. Daca se folosesc mai multe lentile atunci fie se face racire numai cu aer, fie apa se scurge de pe o lentila pe alta prin tubul lateral.
Acest sistem cu lentile este insa destul de limitat fiind cu un singur drum atat pt vapori cat si pentru refluxul lichid, prin stutul central si acela de mici dimensiuni, care leaga cazanul si lentilele intre ele, deoarece, daca se forteaza incalzirea si racirea in acelasi timp, foarte usor se inunda lentila in interior, se face inchidere si presiune pe cazan.


pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Exact, Alex, foarte bine intelegi fenomenul.

Mi s-a intamplat pe la inceputul distilarii sa se inunde, la scurt timp dupa ce a inceput sa fiarba, cand era focul la maxim. N-am reusit sa localizez unde exact dar se auzea un forfot anormal, ca de barbotare. In mod normal ar trebui sa se auda doar un picurat linistit. Am dat focul putin mai incet si s-a rezolvat. Am mers cu el asa pana spre sfarsit cand am dat iar focul la maxim dar n-au mai fost probleme. Toate gaurile au fost facute la 20mm iar stuturile de 22. Cred ca la un diametru de 28 sau mai mult nu s-ar mai intampla chestia asta si bine-nteles sa nu existe nicio strangulatie pe nicaieri.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 151
Din cate stiu exista un alt sistem cu lentile, care au circuit separat unul pt vapori, central si unul pt lichid prin conducte exterioare. Sistemul la exterior arata ca un sistem clasic cu coloana (cu talere orizontale), dar la interior are cateva lentile convexe suprapuse. Imediat dupa 90 am ajutat un cunoscut sa descifreze un astfel de sistem dupa niste poze (nu exista la noi internet atunci) care apoi la si construit si si-a facut o mica fabricuta de whisky. Stiu ca aparatul mergea foarte bine si obtinea bautura dintr-o singura trecere. Nu ma interesa in acel timp problema distilarii si ulterior nu am mai vazut sistemul descris, dar sigur exista pe undeva, adevarul e ca nici nu am mai studiat problema.

pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Ai cumva o schita, desen sau poza?
Sunt curios cum arata.
Imediat deschid un subiect separat despre lentile de rafinare ca merita.
Ca sa fie cat decat ordonate discutiile pe forum.



_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 151
Nu am un desen dar de principiu stiu cum arata. Acum nu am timp dar cand o sa am putin o sa fac unul.

pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 157
Salutare lume! Mă bucur să văd că n-am rămas chiar singurul care mai produce ceva, da-mi pare rău că Sam n-a ajuns încă pe la mine, așa cum rămăsese vorba acu fro 2 ani. De Sine nici nu mai zic, îl așteaptă de 3 ani sticlele de le-a lăsat pentru el Sergiu cînd fuse la mine...

Io produc cu spor, cîte 4-5 plămădiri pe săpt., două zile pauză după care săpt. următoare distil, că cererile s-au înmulțit, mai ales după ce le-am dat să guste amicilor din Așchi-ul vechi de 2 ani. Că din ăla vechi de 3 n-am destul, acum mai am doar fro 3 litri pt. „musafiri” mai speciali.
Și am în plan și o nouă șarjă mai consistentă de gin, măcar fro 25-30 de litri, că și ăla de ce stă mai mult se face mai bun, numa că trebe să fac cantitate mai mare, ca să mai rămîna ceva care să apuce să stea.

Văd că Sam tot mai experimentează, io am rămas tot cu thumperul din butoi de bere, și-s mulțumit de rezultate, n-am de gînd să schimb ceva.
Hai să ne-auzim veseli!


pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Bine ai revenit, Amedeo! Hai ca aproape s-a reintregit gasca. Asa imi place.

Ce s-a-ntamplat, uitat parola de la contul vechi? Eu o sa incep sa le notez undeva intr-un caiet ca nu se mai poate. Devine tot mai greu sa tin minte atatea parole.

Stiu ca am zis ca vin pe la tine, n-am uitat. Ne-om face timp si de o vizita.

Imi pare bine ca ai spor si te tii in continuare de activitati alcoolicesti. Ma gandeam ca as trece si eu la plamadiri mai serioase. Dar va trebui sa renunt la aragaz si sa trec la arzator cu butelie. Oricum trebuie sa fac chestia asta candva pentru ca ma limiteaza mult aragazul. Nu ca n-ar fi destul de puternic ci ca nu mai ramane destul spatiu pana la tavan. Am in plan sa-mi fac o coloana CCVM din teava de 56mm si lunga de 150cm cu tot cu condensatorul de reflux. Problema e ca am tavan fals la 2.45 si mai raman doar 125 cm de la capac pana la tavan. Sa fac o coloana mai scurta mi se pare un compromis care nu-mi convine. Chiar si asa, tot mai am nevoie de ceva spatiu pana la tavan pentru reglarea debitului de reflux la tipul de coloana pe care vreau s-o fac.

Tot gandindu-ma si framantandu-ma zi si noapte la fel si fel de idei de rezolvare mi-a venit in minte o idee. Sa fac coloana care sa se monteze pe un thumper iar thumperul sa stea jos pe podea (bine, nu chiar pe gresie ca e rece, gasesc eu sa-i fac o pirostrie si sa-l invelesc in ceva). In felul asta folosesc tot spatiul de la podea pana la tavan si imi ajunge. Adica de la cazanul de pe aragaz sa plece teava in thumperul care sa fie jos. Iar din thumper sa plece coloana.

Cu thumperul as castiga si o distilare in plus pe langa avantajul enuntat mai sus, dar ma intreb daca thumperul are putere sa trimita destui vapori in coloana. Coloana are nevoie de un regim de incalzire destul de puternic pentru a obtine un debit acceptabil de distilat. Daca colectezi o parte si intorci 9 parti ca reflux pentru a obtine puritate mare, e nevoie de incalzire puternica ca sa aduni macar un litru pe ora la 95%. Eu nu stiu daca thumperul ar putea impinge atatia vapori in coloana pentru ca n-am lucrat niciodata cu thumpere.

Ar mai fi o idee: sa incalzesc si thumperul cu un reseu de 1500W. N-am nicio idee cum ar functiona toata chestia asta. As putea ori sa incerc, cu riscul de a cheltui pe ceva care nu functioneaza (incercarea moarte n-are). Ori sa aflu de la cineva care a mai facut. Stiu ca cei mai smecheri invata din experientele altora dar nu am gasit nimic pe forumuri despre ce vreau eu sa fac.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
 
Salutari Amedeo 
ma bucur sa vad ca te tii de treaba    si ca nu ai renuntzat la GIN    adevarul e ca vara merge bine un GIN cu lamiie  … sa inteleg ca vecina ti-a adus si pastirnacul ala ? … l-ai incercat ???
… eu subscriu la thumper     

Sam … la ce naiba iti trebuie 95%   
… daca izolezi thumperul ala poate sa faca ce vrei tu  e ca si cind ai o lentila pe circuitul de abur 
… … daca incalzesti thumperul risti sa il golesti   
… si in plus pierzi efectul de thumper    dar economisesti gaz   

Amedeo … ma bucur sa aud ca … alcohoalele invechite cistiga teren  chiar merita sa le invechesti    e altceva dupa un minim de 6 luni  dupa 2-3 ani deja intram la delicatese 


 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 157
Da, schimbai calculiciu`, uitai parola, și-a trebuit să fac alt cont.
Și vorba lui Caberlot, la ce-ți folosesc 95*? Io scot 80-85* cu thumperu` la prima scurgere după frunte, și o medie de aprox. 5,5 litri de 65*, din 15kg de grîu, cu alcool colectat între aprox. 80* și 50*.

Cînd am făcut gin și-am băgat alcool de 65* diluat la 30-35* în cazan și l-am trecut prin thumper în care era alcool de aprox. 30*, da`diluat din ăla de 65* cu mirodenii în el, m-am speriat de cit și la ce tărie poate să curgă.

Și nu, thumperul nu trebuie încălzit, la o încălzire prea rapidă pleacă din el împreună cu etilicul și eventualele chestii nasoale. Ca idee, io nu cuplez cazanul la thumper decît după fro 2-3-4-5 minute în care au început să iasă aburi din cazan, tocmai ca să nu bag chestiile nasoale unde nu le e locul, adică în thumper, le las să iasă și să zburde liber, în atmosferă.


pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Foarte interesant ce scrii!

La ce imi foloseste 95%? La nimic daca stai sa te gandesti. 

Dar tu cu ce umpli thumperul, cu plamada, cu "low wines" sau cu "feints-uri" de la alte distilari?

Stiu ca e bine sa fie ceva alcool in thumper. Merge si cu apa chioara dar daca poti pune ceva cu alcool, e mai bine, asa am citit.

Si cat il umpli, jumate, 3 sferturi, un sfert? Mai creste nivelul sau mai scade dupa ce termini de fiert? Cat dureaza de cand se incinge teava de legatura pana incepe sa picure la tutusca?

Ai facut si perforatii la teava care intra in lichid? Ca cica e bine sa barboteze cu basicute mici, nu cu basinoaie mari. 

Trebuie mai intai sa fac un thumper simplu, clasic, sa invat cum functioneaza. Abia apoi cred ca pot sa decid daca e o idee buna sa atasez o coloana la thumper. Oricum, odata avut thumperul, ma pot juca cu coloana de jucarie din sticla. Principiul e cam acelasi. Daca functioneaza conform planului, trec la construirea unei coloane serioase.

Thumperele alea facute din borcane mi se par foarte interesante. As vrea un de-ala sa vad ce se intampla inauntru. 


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Amedeux
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 157
Te-am prins, n-ai citit ce-am scris acum 2 ani în topicul despre thumper!
Și da, am făcut fro 25-30 de găurele de 1mm în țeavă, vezi că ai și poze de la „construire”.
În thumper pun cam 4,5-5 litri de lichid la aprox. 30-35*, adică un borcan de 720ml de cap și tot ce curge sub 50* pînă la final. Reprezintă cam un sfert din capacitatea thumperului și la finalul distilării probabil că s-or aduna fro 6-6,5 litri în thumper. Țeava dintre cazan și thumper are cam 45cm, cupru, izolată cu vată minerală. Durează cam 15min. de cînd începe să barboteze ca lumea pînă curge, țeava de legătură cu răcitorul are cam 1m, inox, neizolată, puțin descendentă, se încinge cam în 5 min.

„Thumperele alea facute din borcane mi se par foarte interesante. As vrea un de-ala sa vad ce se intampla inauntru. ” Lasă, mai bine nu, dacă ești așa curios umple un borcan cu apă și suflă cu un pai în el!


pus acum 3 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Scuze, dar nu cred ca n-am citit. Cel mai probabil am uitat. Imediat ma apuc si recitesc tot ce s-a discutat despre thumper. Am inteles acum. Multumesc pentru lamuriri. 

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 3 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la