Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Alexandrina1 Profile
Femeie
22 ani
Arges
cauta Barbat
22 - 46 ani
Bauturi / Distilarea / Distilate Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
Alex-Sacha
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 40
Salut cu respect,''maiestrii'' mei,de la care am invatat multe,multe,din ale distilatelor si nu numai!!
Acum vreo 2 ani,am dat de cazanul de tuica lasat de tatal meu si ....pentru ca nu stiam mai nimic despre cum se prepara mark-urile,m-am apucat si-am cautat destul....pana am gasit acest forum,slavit fie-n veci cu moderatorii,administratorii si membrii sai cu tot!!!!!pe scurt,am adunat:fructe,tescovina,dar prima distilare am facut-o din porumb(moonshine) si va spun,ca avand norocul incepatorului,a iesit ceva de vis;am procedat apoi la ''tratamentul''whisky-ului,dupa sfaturile si retetele de aici si din alte parti:boabe de cafea,stafide,bucati de lemn de stejar,arse in cuptor!!!!mentionez ca eu nu sunt bautor si am avut rabdare 6 luni sa las licoarea la ''imbatranit'';acum..... nu mai exista!zilele astea ma apuc sa fac alta,acum am maltz afumat,prima data am facut cu maltz facut de mine,neafumat si totusi avea miros si gust de whisky,cu o usoara aroma de vanilie,de la lemnul de stejar;am fost foarte multumit am dat si amicilor cate o gurita sa guste si au fost foarte incantati,nevenindu-le sa creada ca este o bautura ''home made''.Voi reveni dupa noua distilare,ca sa dau ''raportul'' cinstitei adunari!Sanatate si spor la treaba de la novicele Alex!


pus acum 5 ani
   
Alex-Sacha
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 40
Din cauza emotiilor debutului,am uitat sa nominalizez maestrii despre care am facut vorbire in prima mea postare;ordinea nu are nici o importanta ierarhica,pe toti ii respect si-i stimez in egala masura;deci,acestia sunt:Caberlot,Samogon,SineNomine,Iunicu,Pazucu,Sergiurau,Strava si daca am omis pe cineva,cer milioane de scuze!!!!!

pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374


Bravo 

... ma bucur sa vad ca cineva se mai ocupa si de lucruri serioase 

Acum sa o luam pe rind :

1. prima distilare din porumb ... si a fost reusita    asta inseamna ca ti-ai facut bine temele    UN MARE BRAVO pt BOURBON = WISICHI DE PORUMB

2.ai reusit sa astepti minimum de 6 luni ... doar Bravo   trebuia doar sa incepi degustarile    americani au - daca nu ma Insel norma de invechire minima de 2 ani in butoi nou de stejar

3.fa mai mult ... sa ajungi la 2 ani vechime minima ...   si apoi sa vezi calitate   

sa ai sporuri 

p.s.
nu prea putem face ... o tema noua pt fiecare ... membru
... sau poate ca e o idee si asta ???


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
Alex-Sacha
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 40
Sa traiesti, Maestre Caberlot,multumesc pentru apreciere,pe care o iau ca pe o incurajare!ai venit la fix,cu ''riposta'',deoarece sunt in dilema-dificultate!!pe 25-o6-2018,am pus la fermentat o cantitate de bourbon de 3x mai mare,fata de anul trecut;afara ploua,ploua,ploua,eu n-am un sopron unde sa stau la adapost,''plamada'' a cam fermentat si-ti dai seama,ca nu prea stiu incotro s-apuc,deoarece mi-e teama ca plamada sa nu-si piarda din ''forta'' daca mai astept.Pentru a discuta in concret,reteta este cea de moonshine cu 3kg malai macinat mai grosier,3kg zahar,0,5kg malt de orz(afumat,sau nu,cum are fiecare) dat prin rasnita de cafea,14g drojdie uscata si 30litri de apa la temperatura de 45,max60 grade Celsius.Chiar acum am fost sa mai ascult ''monstrul''si inca mai fermenteaza,asta-i bine,poate maine sta ploaia!Totusi,in principiu,daca as mai adauga,sa zicem 1kg de zahar si putina drojdie,sau nu,s-ar mai prelungi fermentatia,macar 1zi,2??!!Cer scuze pentru tema noua pt.fiecare membru,dar crede-ma,n-am stiut sa fac altfel!multumesc mult,pentru intelegere!Sporuri,la toti baietii!!Respect!

pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 273
Plămezile cu zahăr fermentează mai greu, 10-12-14 zile funcție de concentrație, mai ales dacă nu au nutrienți destui. De ex., vinului meu de soc, cu 2kg zahăr la 10 litri de apă, īi ia cam 2 luni și ceva pīnă ajunge la sec neavīnd nutrienți, pe cīnd plămezile din 100% grīu īs gata īn 6-7 zile.
Și dacă n-ai fiert porumbul atunci enzimele o să-l atace mai greu, chestie care o să prelungească oleacă fermentarea, drojdia tot așteptīnd după ele ca să aibă ce hali, chiar presupunīnd că a terminat de halit relativ repede zahărul avīnd ceva nutrienți de la malț și porumb. Părerea mea.
Și cum zici că nu ești băutor, deci nu ai avea de făcut prea mari sau complicate eforturi pe perioade lungi   cu banii pe care īi dai pe zahăr mai bine iei grīu sau porumb și schimbi rețeta, ieși mai cīștigat din punct de vedere al calității.


pus acum 5 ani
   
Alex-Sacha
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 40
Salut,Maestre Amedeo,multumesc pentru interventie;cand am spus ca nu sunt bautor,trebuie inteles ca nu sunt ''tragator de elita'',dar nici vreun calugar nu sunt;este intr-un fel si un oarecare instinct de aparare,in sensul ca poate ne intalnim vreodata cei de pe forum si .... nu vreau sa ma fac de ras intre flacaii combatantiAceasta treaba cu distilatul,mi-a venit deoarece am fost extrem de entuziasmat de ce-am citit in forumul nostru(vezi,ce spirit de breasla m-a lovit deja??!!),de ce lucruri minunate am citit de la voi!!!!!m-am apucat de treaba anul trecut cu asa un drag,o hotarare si o energie deosebita,ca asa cum am mai afirmat,avand si norocul incepatorului,mi-au iesit toate foarte bine,zic eu,inclusiv rachiul din fructele de prin curte,preponderent mere necoapte,cazute pe jos prematur si pe care mai mult mi le-a bagat mama pe gat,ca vezi Doamne e pacat de ele;la unele butoaie am mai pus zahar,la altele am uitat si totusi,a iesit lichid ''potabil''.Treaba naspa este acum!!!ieri am pus la cazan plamada ce i-am spus-o lui Caberlot si.....un mic(nu mare) fas!!!nu sunt deloc multumit!!!voi analiza si daca va fi(si va fi)cazul,vom comenta.Spor la treaba si scuze pentru ''vorbarie''!Respect!

pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 273
Păi era de presupus să cam fīsīie, 1kg de zahăr la 10 de apă īți dau doar fro 5,5 grade, plus ce ar fi trebuit să dea 1kg de porumb, ajungea aproape de 8. Da` dacă din porumb n-au tras enzimele tot, ai avut probabil ceva pīnă-n 7*. Și dacă nici n-a fermentat cum trebuie, una că fu frig și-a doua c-ai pus puțină drojdie, atunci...
Shimbă rețeta, mergi pe o parte uruială de porumb fiert dacă-ți place gustu`, două de grīu și una de malț, cu 3,5 litri de apă la kg. de uruială și 1gr. de drojdie la litru.
Două kg. de zahăr dau cam tot atīt alcool cīt 4kg. de cereale, da` cu 5 lei cīt te costă zahăru` cumperi 6-7kg de grīu.


pus acum 5 ani
   
Alex-Sacha
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 40
Multumesc mult,Amedeo,pentru raspuns,ai dreptate,din tot ce-ai spus,orice poate fi o cauza pentru reusita partiala,tu ai experienta,nu contest absolut nimic din ce-ai spus,dar:1-anul trecut am facut aceeasi reteta doar ca la singular(3kg faina de porumb macinat mai grosier,3kg zahar,0,5 kg malt de orz,12g drojdie uscata,30l apa la 45-max 60*C.2-era toamna si nu-mi aduc aminte temperatura(s-ar putea sa fi fost mai cald).3-am pus la distilat cand plamada a tacut,n-a mai sfarait de loc(ca si acuma de altfel).4-depa ce-am separat metilicul(eu iau 0,5-1%,asa cum am invatat de la voi),mi-au iesit vreo 3l de moonshine de-ti sarea basca de pe cap(50ABV-masurat cu un alcoolmetru rusesc si fara sa aplic corectiile de temperatura din tabel)+ceva cozi din ce in ce mai slabe pe care le-am pastrat si pe care le-am pus la rectificat impreuna cu alte cozi.Nu toti cei 3l de moonshine au iesit la cele 50ABV,dar in orice caz,bun de bun.L-am pus intr-o damigenuta de 5l.cu 30 boabe de cafea si cu cateva bucatele de lemn de stejar arse la grade diferite asa cum am invatat tot de aici si dupa 6 luni,cand m-am reintors la mosie....era ceva de vis!!!!Acesta este misterul,cum de-au rezistat 3l de whisky(daca nu-l numesc prea pretentios),timp de 6 luni!!!!hi,hi,hi!Amedeo,n-am dat 5lei/kg de zahar,am gasit o promotie la Kaufland cu 2lei/kg si-am luat 2bax-uri;la 5 lei putea sa stea acolo 5 ani!!!!!De data asta ,am respectat reteta,dar.....cred ca s-a cumulat complexul de cauze pe care le-ai enumerat tu(mai mult ca sigur);mentionez ca in afara de 3 alcoolmetre rusesti,care arata fiecare alta valoare la acelasi esantion,nu am nici o scula,nici macar iod,ca sa vad pe unde sunt!Aaa,ba mai am un termometru pe care l-am montat eu pe capacul de la cazan,dupa care stiu cand ajunge la 82-84*,incepe sa curga.Da-mi te rog reteta exacta,asta cu uruiala de porumb,grau(tot uruiala?).porumbul uruit trebuie fiert separat?asteptreteta exacta si-o pun in aplicare cat pot de repede!Multumesc mult,sanatate si respect!

pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 273
Alex, io nu fac plămezi cu porumb, că am īncercat o singură dată cu fro 25-30% uruială de porumb și nu mi-a plăcut gustul, fac numai din grīu. Da` găsești rețete bune cu porumb aici, la Băuturi distilate.
Rețeta e cum ți-am zis și mai sus, o parte de malț la 3 părți de uruială și 3,5 litri de apă pentru fiecare kg. de cereale și malț.

Și io procedam cam așa: cu fro 4-5 ore īnainte de a mă apuca de plămădit puneam ceva apă peste uruiala de grīu, ca să se īnmoaie oleacă. Tineam cont cītă apă puneam peste uruială, ca să pun la īncălzit diferența pīnă la 1/3,5 īn cazanul īn care plămădeam.
Cīnd treceau alea 4-5 ore, adică mai pe seară, pe la 18, īncălzeam apa din cazan la aprox. 55* și puneam uruiala și 25% din malțul măcinat. Temperatura scădea pe la 45, așa că lăsam focul mic și amestecam īn cazan fro juma de oră pīnă ajungeam iar la 55 cīnd puneam īncă 65% din malț. Tot cu focu` mic și amestecīnd urcam temp. pīnă aproape de 68-70*, stingeam focul și acopeream cazanul bine de tot cu o plapumă. Lăsam așa pīnă dimineață, cīnd īl dezveleam și dacă plămada era destul de rece, 35-40*, mă apucam s-o strecor īn sedilă, iar tărīțele rămase īn sedilă  le băgam la stors īn teasc. Pregăteam drojdia, 1 gr. pe litru, și o puneam īmpreună cu siropul și ăia 10% din malț īn butoi la fermentat. Apoi mă duceam la vecina de līngă casă cu tărīțele, ca să văd dacă are cocoș care să le mīnce. 
Și gata!
Da` io de fro 2 ani am trecut de pe malț pe enzime de-a gata, chestie care simplifică mult procesul și asigură oarecum constanța rezultatelor.


pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 273
Și īncă ceva, dacă o să īncerci metoda asta cu fermentare și distilare fără tărīțe, vezi cum faci socotelile funcție de mărimea cazanului de distilat, că după stoarcere o să-ți rămīnă cam 2,8 litri de sirop din ăia 3,5 litri de apă băgați. Io de ex., la 15kg de grīu și 49-50 litri de apă, că 52,5 nu īncap, scot după stoarcere și fermentare fro 42-43 de litri, taman cīt īmi trebe să pun īn cazan.

pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374


... de acord cu Amedeo ... aia sunt posibilii factori care au generat probleme

DAR E CHIAR ASA DE SCUMP iodul ?
... DUPA MINE ASTA E MAI IMPORTANT CA SI DENSIMETRUL 

CA SA PUI LA FERMENTAT ... TREBUIE SA AI O SOLUTIE DE ZAHAR ... NU DE AMIDON !

RETETA ... depinde si de stilul de lucru al fiecaruia ...
... si daca te consoleaza ... si la mine testele 1 GALEATA au dat mai bine decit productia  3 GALETI -TOATE DIFERIT
( o chestie de atentzie probabil  )

Am incredere ca o sa reglezi reteta 

... sa ne tii la curent
 

p.s.
... personal nu recomand sa faci din zahar decit daca vrei alcool neutru ... pt visinata
... ... sau hai sa mai adaugi2-3% grade la o plamada mai speciala ... de gutui sa spunem

RESTUL DACA FACI SA BEI TU SI AI TAI ... ATUNCI VREI GUST ... SI ASTA VINE DIN CEREALE SAU/SI DIN FRUCTE ... VIN


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
Alex-Sacha
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 40
Salut,copii,va multumesc la amandoi(Amedeo si Caberlot),pentru ca se vede ca vreti cu adevarat sa ma ajutati!Exact,Caberlot,ce fac fac pentru mine si am pretentii la mine insumi si chiar daca mai gusta cineva,as vrea sa fie totul ok!Fructe nu am prea multe,livada este batrana,necesita investitii serioase(replantata) si nu ma pasioneaza,repet ,anul trecut am facut rachiu din fructe_munca multa;am facut rachiu din tescovina,in 2 secvente,cu tescovina de la un vecin,care s-a grabit sa termine repede si a tescuit strugurii superficial(norocul meu),a iesit jos palaria;apoi am facut cu tescovina mea,am pus-o cu apa si cu zahar,apoi cand ''s-a rupt podul'',am dat-o prin teasc si am pus la distilat doar suc!!!a iesit ceva extraordinar,l-am tratat cu stafide,cuisoare si caramel,de-a iesit ceva intre cognac si ceres;mie mi-a placut,asijderi si celor care au baut!Uite ce zic eu:pun acuma adresa cu reteta de moonshine pe care am facut-o si care-mi place si la gust si ca este simpla,ca sa va dati si voi cu parerea:''distilatdinporumb.blogspot.ro-Alcool Pur din Cereale sau Moonshine''.astazi,am gustat din licoarea trasa zilele trecute si.....este chiar buna,asa ca....m-am cam lamentat degeaba!!!cred ca malt afumat,ar trebui sa pun mai putin de 0,5kg la reteta,pentru ca gustul sa fie putin mai soft(acum este cam aspru).Nu este scump iodul,Caberlot,dar nu se gaseste,nu i-am spus farmacistei pentru ce-mi trebuie pentru a-i motiva de ce nu iau betadina!oare betadina o fi buna pentru ce ne trebuie noua??!!Astept sa vedem ce ziceti si voi despre reteta de moonshine,facuta de mine,dupa reteta lui Sephiroth(Arthur Munteanu).Respecte si succes!

pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 273
Alex... cum naiba că din toate rețetele de aici sau din nemărginirea netului tu ai dat taman de inepția aia și-ai luat-o de bună?! Mai și zici c-ai citit p-aci...
După nea Arthur ăsta, malțu` e opțional, „Temperatura apei in care veti pune ingredientele, nu trebuie sa depaseasca 45° - max. 60° C, intrucit malaiul incepe sa se umfle si noi nu vrem sa facem mamaliga, ci alcool.”, iar „fermentatia trebuie sa fie in contact cu aerul, pentru a lasa si drojdiile naturale existente in aer sa intre in contact cu amestecul.” Și mai și denumește rețeta: „Alcool Pur din Cereale sau Moonshine” 
Și e normal să-ți placă gustul dacă alcoolu` tău din zahăr cu gust vag de porumb de aprox. 40*(că nu reiese din spusele tale c-ai fi distilat toată cantitatea de două ori) a stat 6 luni cu cafeaua, stafidele și așchiile coapte. Iar cu „rețeta” asta, iod nu prea ai de ce să folosești, ai prea puțin amidon la plămădire ca să aibă fro importanță majoră dacă e sau nu transformat tot. Adică ar avea impotranță să fie, da` la așa rețetă...

A, și mi-a mai plăcut tare și asta la nea Arthur: „Aceasta reteta este pentru uz propiu. In cazul in care doriti sa produceti cantitati mai mari, SE ADAUGĂ ȘI ALTCEVA in ingrediente. Nu stau sa va incurc cu asta. Daca doriti, ma puteti contacta. Aici va explic pasii necesari pentru uzul personal.”



pus acum 5 ani
   
Alex-Sacha
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 40
Salut,Amedeo,i-am trimis e-mail lui Arthur exact cu ''ALTCEVA-ul''acela dar ....cucu,nu mi-a raspuns!Ai dreptate,exista multe retete de retete pe internet si am citit si de pe aici,dar ''Arthuriada'' mi s-a parut simpla si extrem de la-ndemana,asta este explicatia!Stiu,imi vei reprosa ca n-am citit temeinic subiectele referitoare la plamezi,decompuneri,temperaturi,alfaamilaze,betaamilaze,etc;posibil...!am citit in cartea de whisky a austriacului si am fost complet mahnit ca....treaba nu-i chiar atat de simpla si ca trebuie vas cu incalzire-racire,etc,etc,ceea ce eu nu am si nu stiu daca voi avea vreodata!!!nu sunt incapatanat,dar,te rog sa-mi spui ce-ar trebui facut la ''Arthuriada'' ca sa iasa ceva mai bine,se poate face nu se poate?!Astept din nou parerea ta,inainte de a renunta.

pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 273
Apăi Alex, văd că tot insiști cu „rețeta” aia... ce altceva special crezi c-ar fi putut pune īn rețetă pentru cantități mai mari și care n-ar fi putut fi pus și la scară mai mică?
E alegerea ta ce vrei să bei, cu rețetele astea e precum reclama aia la servisu` auto:
  Oferim trei categorii de servicii: 1. Ieftin 2. Repede 3. De calitate
Dar puteți alege doar două dintre ele:
Serviciile ieftine și de calitate nu pot fi făcute repede.
Serviciile de calitate făcute repede nu vor fi ieftine.
Serviciile ieftine făcute repede nu vor fi de calitate.

E treaba ta ce alegi, io ți-am zis cum plămădeam acu ceva vreme, era ieftin și de calitate dar implica  mai multă muncă/timp. Acum pot să zic am trecut la aprox. aceeași calitate dar obținută īn timp mai scurt și fără atīt efort, cu costuri puțin mai mari, dar totuși nesemnificative dacă faci o cantitate mai mare. Toată munca și timpul pentru plămădit īnsemnīnd fro 2 ore juma dimineața și fro oră la stors seara.
Și stai liniștit, nici io n-am frun vas mai special, nu mă grăbește nimeni, și nu că n-ar exista alte soluții de răcire rapidă, da` las să se răcească plămada īn voia ei, abia că au 5-6 ore timp mai mult enzimele să facă treabă, io nefermentīnd pe tărīțe.
Și ca să faci treabă bună, ori īnveți și īnțelegi de ce faci ce trebuie să faci și care-s rezultatele fiecărei acțiuni făcute, ori respecți pas cu pas și fără abatere o rețetă răsverificată de alții, dar cu riscul de a nu putea remedia ceva īn cazul frunei mici erori īn proces.


pus acum 5 ani
   
Alex-Sacha
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 40
Corect,Amedeo,uite,am zis ca nu-s incapatanat si daca omul o tine de coarne,eu n-am cum sa spun ca-i ciuta!!!cu proxima ocazie,voi face reteta ta,cred ca-n 2-3 saptamani se va da graul la asociatie si...gata la treaba;iar daca zici ca treaba cu incalzitul,mentinutul la palierul de temperatura si mai ales racitul nu sunt chiar asa de stricte,jos palaria!nu ma plang de faptul ca e putin mai multa munca!!!Rugamintea mea este ca atunci cand voi incepe,sa-mi dai eventuale indicatii sau precizari la eventuale poticneli.OK?Multam fain pentru rabdarea pe care-ai manifestat-o,spor la treburi si respectoase salutari!Cred ca pe Caberlot l-am plictisit sau enervat,cer scuze!!!!!Acelasi Alex discipolul;al cui discipol??!!al vostru,bineinteles!

pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 273
Oke. Tu īntre timp fă rost de niște grīu de anu` trecut dacă la tine n-a īnceput īncă treieratu` și pune-l la īncolțit. Pune cu fro 10% mai mult decīt socotești că ți-ar trebui, socotind 1kg de malț pt. 3 de grīu, că sigur mai e prin el și d-ăla care n-o să īncolțească.
Dacă vrei să faci cantitate mai mare nu-l pune pe tot la un loc, īmparte cantitatea īn 2-3 părți și nu le pune la īnmuiat pe toate īn aceiași zi, ci la o zi diferență, asta pīnă capeți ceva experintă și vezi cum stă treaba cu īncolțirea. Spală-l bine īnainte, mai scapi de chestiile care l-ar putea face să mucegăiască și de alte mizerii. Indiferent īn ce-l pui la īnmuiat, sac sau găleată cu găuri īn fund, vezi că cel din mijloc īncolțește mai repede decīt cel de pe margini și dacă aștepți prea mult ca cel de pe margini să aibă acrospiru` cīt bobu`, īn mijloc s-ar putea să fie dublu, chestie care nu-i chiar oke. Mai bine 3/4 din bob pe margini și 1 ș-un sfert īn mijloc.

Īnainte să-l īntinzi la uscat spală-l iar și freacă-l īn mīini, poate reușești să mai rupi ceva din rădăcini și tulpinițe. Nu-l īntinde īn strat gros la soare și răvășește-l des, altfel cel de dedesupt o să mai crească. Cīnd īl răvășești mai freacă-l īn mīini să mai rupi din verdeața. Cīnd bobu` se poate sparge īn fărīme, e uscat. Īl mai freci oleacă īn mīini și porm īl vīnturi, ca să scapi de rădăcinile și tulpinițele uscate. Și gata.
Sau... dacă ești puturos ca mine, sau ai de gīnd să plămădești o tonă de grīu, tot ca mine!, și vrei să scapi de făcut malț, dai 140 de lei+ curier și-ți iei enzime.

N-ai zis ce cazan pt. distilat ai, da` oricum n-o să fie īncăpător să plămădești īn el, o să mai ai nevoie de īnc-o oală mare cu capac. Dacă n-are capac, improvizezi.
Termometru ai zis că ai pe capac, dacă īl poți scoate și și poți măsura cu el temp. din interiorul plămezii e oke, dacă nu fă rost de altul. Io foloseam un multimetru luat din bazar care indica și temperatura, acum deja mă bazez pe pielea proprie, ghicesc temp. īntre 45-50 și 55-60 cu abatere de doar 2-3 grade, iar cīnd aduc plămada la 90, aproape de temp de fierbere (cīnd folosești enzime de-a gata, astea-s temp. importante) īți dai seama după cum reacționează plămada īn oală.
Dacă n-ai un teasc prin bătătură, ia unu` cu īmprumut și ia și fro 2 saci de rafie pe măsura lui īn care să pui tărīța la stors. Mai bine mai mari decīt mai mici decīt diametrul teascului, dacă-s prea mici e posibil să plesnească la presiune mare. A, și grīul și malțu` trebuiesc măcinate, io folosesc sita de 2mm la moara cu ciocănele.
Ca idee, din 15kg malț/grīu mie īmi ies cam 41-43 litri de bere la aprox. 9* plus sau minus juma de grad, adică fro 5,7 litri de alcool la 63-65* și fro 4 de cozi la 22-25, la o singură distilare cu thumperu`, īn care thumper pun cozile de la distilarea precedentă. Cam atīt pt. īnceput.
După ce termini de uscat bine malțu`mai vorbim.


pus acum 5 ani
   
Alex-Sacha
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 40
Ok,Amedeo,multumesc frumos!!Cazanul meu are 58 litri,este din inox destul de grosut,inaltimea este mai mare decat diametrul,capacul este din cupru,de forma unei palarii vietnameze(con circular drept,cu diametrul mult mai mare decat inaltimea);termometre am,unul electronic d-ala cu tija si altul analogic cu cadran pe care l-am montat in capacul cazanului si este detasabil(montat in teaca ce se livreaza impreuna cu el);am si multimetru ca al tau dar....termocuplul(senzorul) este la Bucuresti.Asaa,nu ti-am spus ca locatia ''mosiei''este la xxxxxxxxxxxxCENZURAT-CABERLOTxxxxxxxxxxx,nu stiu cata importanta are,sau cat te intereseaza,dar eu ti-am spus;treieratul,cred c-a inceput,grau de anul trecut nu mai am,c-am luat numai 300kg(rau am facut),dar acum voi lua mai mult!pai cum spui tu in finalul postarii,cu cei 5,7 litri de alcool de-ti sare basca si 4l de cozi bune de ''cupajat'' sau de rectificat,este extraordinar!!!!Gata,ce mai,fac si eu reteta ta!!!La ce-i zici tu thumper,la cazanul tau,probabil cu distilare fractionata??!!Inca o data iti multumesc pentru intelegere si rabdare,Amedeo,sanatate si spor!

pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 273
Ca să vezi ce-i thumperu` și cum funcționează, vezi postarea mea de la Homemade, Thumper 2 īn 1.
Cu plăcere și spor și ție!


pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 273
Pardon, de la Handmade.

pus acum 5 ani
   
Alex-Sacha
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 40
Gata,Amedeo,m-am prins,am mai vazut treaba intr-un sait rusesc,cu 3 borcane in serie,spunea rusul ca primele doua sunt pentru o separare-filtrare,iar al 3-lea putea fi folosit si pentru a pune in el diferite ierburi pentru arome;misto de tot treaba,iar ce-ai facut tu acolo,este ''misirie'',taticu'!!!!Bravo,felicitari!!!treaba si mai misto este ca acum,stiind ce-ai facut tu si ca ''chestia'' munceste,pot a ma orienta pentru viitor pentru a-mi face si eu,macar unul!A propos,vreau sa te intreb despre arzator;ce parere ai despre cel din piata,marca ''ZILAN-ZLN5761",de 5,8Kw,nu este oare pre mic pentru cazanul meu?!de ce zic asta:in primul rand,nu cred ca dezvolta 5,8Kw,in al doilea rand,acum cand am facut ''Arthuraria'',am umplut cu 50 litri,am dat foc,am asteptat si-am asteptat si-am asteptat urca temperatura pe termometru pana la 45*C si ce sa vezi,vreo 20 minute oscila 45-44,45-44,45-44!!!stau,ma gandesc si constat ca butelia de gaz,era peste nivelul arzatorului si nu se alimenta bine,intru-cat gazul este mai usor decat aerul,am remediat eroarea,dar oricum,destul de greu a ajuns la cele 82-84*C,cand incepe sa curga la mine!cand am cumparat arzatorul,am avut de ales intre acesta si unul cu 3 cercuri arzatoare dar mi-a fost oarecum teama de defectare celor 3 robineti regulatori;acum regret ca nu l-am luat pe acela!gata,Amedeo,te las ca stiu sigur ca ai si tu treaba ca si mine,mai fac cate ceva,apoi ma mai odihnesc,mai umblu pe forum,mai vorbesc cu tine,apoi iar la treaba!Inca o data,felicitari pentru ''thumper'' si stiu sigur ca nu este singura ta lucrare misto!

pus acum 5 ani
   
Alex-Sacha
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 40
Vezi,Amedeo,ca postarea mea ca raspuns la thumber-ul tau,nu stiu cum si de ce ,sari la pagina a 2-a;cred c-am ''bagat destu'' gresit!

pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 273
Cu borcanele nu-s de acord, da` un butoiaș de bere de 30 de litri ar fi perfect ca thumper pt cazanul tău, cu  fro 100-120 de lei butoiașul și ceva 80 de lei d-un teu/cot/reducție/țeavă, ai scuti gazu` și timpu` consumat pt. a doua distilare, indiferent ce-ai distila.
Și io am tot un arzător cu un sigur cerc, numa` că are 3 picioare individuale prinse cu șuroape direct pe cerc. Așa ceva: , iar butoiu` de bere, cu parcă 35cm īn diametru se așează perfect pe el.
La 40-42 de litri durează fro oră și 30-40 de min. pīnă īncepe să bage aburi īn thumper, apoi mai durează fro maxim aproximativ fix cam  8-10 min. pīnă īncepe și curge la țuțuroi. La 50 de litri probabil că 2 ore și puțin ar fi normal. Reglează bine aeru` și nu face flacăra mare rău, e degeaba, cazanu` preia și īnmagazionează căldura după cum poate el, nu după cum vrei tu. Fă semne pe robinet și testează pīnă afli cum merge mai bine și mai rentabil.
Ca idee, io cu GPL de 50 de lei īn butelie făceam  4 plămădiri a două ore și 4 distilări a 5 ore, ambele cu ceva plus īn coadă, iar acum că s-a mai scumpit oleacă GPLu`, probabil o să fie 3  și 4.


pus acum 5 ani
   
Alex-Sacha
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 40
Sa traiesti,Maestre Amedeo,prompt ca de obicei!!!arzatorul meu este la fel,doar ca difera picioarele,trebuie sa pun o pirostrie si sa reglez distanta de la flacara la fundul cazanului;ca intotdeauna,mi-ai dat sfaturi bune si de data asta te voi asculta si voi face asa cum zici cu ''bulbucu'';ti-am citit postarile cu sitele de 4mm,cu frigiderul,bravo,mestere,vorba lui Caberlot,esti inventiv,esti tare,adica ''misirie''cum am spus mai devreme!Si cu focul ai dreptate,pusesem flacara prea aproape de cazan si era o ardere incompleta cu fum si cu miros de gpl!Am oprit,am reglat distanta,am reglat aerul si-n sfarsit a fost bine!Amedeo,stii ce-am sa fac chiar acum?!am sa beau un moonshine din cel care-am facut zilele trecute,asa cum este,in sanatatea ta si a familiei tale,ca esti baiat bun si serios!!!!Sa traiesti Amedeo,sa fii sanatos si fericit alaturi de cei dragi!Óhooo,fu bun,serios ca fu bun!!!Tot asa fac si eu cu butelia,o umplu la statia de gpl auto,bag de 60 de lei,mi-au zis baietii ca n-are rost sa bag de mai mult.Cam atat,m-ai invatat destul astazi!Respect maxim!!!!!

pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

Amedeo a scris:


E alegerea ta ce vrei să bei, cu rețetele astea e precum reclama aia la servisu` auto:
  Oferim trei categorii de servicii: 1. Ieftin 2. Repede 3. De calitate
Dar puteți alege doar două dintre ele:
Serviciile ieftine și de calitate nu pot fi făcute repede.
Serviciile de calitate făcute repede nu vor fi ieftine.
Serviciile ieftine făcute repede nu vor fi de calitate.



AMEDEO ...

... ASTA IMI PLACE ... o sa o salvez ... si o trimit la toti prietenii ...

Acum ... reteta in discutie ... e alcool de zahar ... cu aroma de malai

Cerealele se fierb-sau aproape ... pt ca amidonul sa se gelatinizeze ==> si sa poate fi descompuse de enzime ... etc.
Acolo nu sunt enzime ... deci se incalzesc sa dea mai mult gust !

... mie imi place articolul asta ... si o sa caut si sticla ... sa vad ce impresie imi face ...

alex ... incet ... si cu rabdare ... ... si o sa faci marfa BUNA ... dar din fructe sau din cereale
... legea vinului - a lu Ceausescu ... permitea in anii rai sa adaugi un max de 30g zahar / L
==>> acuma  vezi si tu cit pui ... ca sa-i mai poti zice VIN ... si mai departe coniac

... apropo ... am mai auzit una ... din Ro ... coniac colorat cu simburi de struguri prajitzi si indulcit cu zahar ... OARE NU MAI E STEJAR IN Ro ?



_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

Alex-Sacha a scris:

Corect,Amedeo,uite,am zis ca nu-s incapatanat si daca omul o tine de coarne,eu n-am cum sa spun ca-i ciuta!!!cu proxima ocazie,voi face reteta ta,cred ca-n 2-3 saptamani se va da graul la asociatie si...gata la treaba;iar daca zici ca treaba cu incalzitul,mentinutul la palierul de temperatura si mai ales racitul nu sunt chiar asa de stricte,jos palaria!nu ma plang de faptul ca e putin mai multa munca!!!Rugamintea mea este ca atunci cand voi incepe,sa-mi dai eventuale indicatii sau precizari la eventuale poticneli.OK?Multam fain pentru rabdarea pe care-ai manifestat-o,spor la treburi si respectoase salutari!Cred ca pe Caberlot l-am plictisit sau enervat,cer scuze!!!!!Acelasi Alex discipolul;al cui discipol??!!al vostru,bineinteles!




no ... DAR SUNT F. OCUPAT ...
... oricum mai arunc cite un ochi pe aici ...

Un sfat ... plamada trebuie racita dupa ce o mentzi pt zaharificare=> pe caldura asta e cam dificil 

... si in sezonul de vara ... oamenii pleaca in vacantza 



_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

Alex-Sacha a scris:

Ok,Amedeo,multumesc frumos!!Cazanul meu are 58 litri,este din inox destul de grosut,inaltimea este mai mare decat diametrul,capacul este din cupru,de forma unei palarii vietnameze(con circular drept,cu diametrul mult mai mare decat inaltimea);,cu cei 5,7 litri de alcool de-ti sare basca si 4l de cozi bune de ''cupajat'' sau de rectificat,este extraordinar!!!!Gata,ce mai,fac si eu reteta ta!!!La ce-i zici tu thumper,la cazanul tau,probabil cu distilare fractionata??!!Inca o data iti multumesc pentru intelegere si rabdare,Amedeo,sanatate si spor!


CAZAN Bun !
... Bun de cereale = distilat bere !
COZILE - atentie mare ... nu se folosesc la cupajat ==> risc de tulburat marfa
Cozile - se redistila
 

PS... vezi ca THUMPERUL -ala e egal cu inca o distilare
=> tu faci 2 distilari


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
Alex-Sacha
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 40
Oooo,Doamne,ce ma bucur sa primesc sfaturi de la Profesorii mei,carora le sunt profund recunoscator,deci,multumesc mult,Caberlot pentru interventii,scurte si la obiect ca de obicei!Sunt si voi fi un discipol silitor,in paralel si-n limita timpului(sunt la ''mosie" 6luni si alte 6 la Bucuresti),citesc atat de pe forum cat si de prin cartile pe care mi le-am cumparat,dupa ce-am fost fascinat de cele aflate de pe forumul nostru!!!!sunt convins ca voi obtine si rezultate mai bune,dar parca alt chef ai cand te incurajeaza cei care oarecum ti-au insuflat morbul acesta!!Asa voi face cu cozile(la rectificat),le-am pus deoparte si mai adun!Sa stii ca reteta aceea de moonshine,blamata si de prietenul Amedeo,am ales s-o fac datorita simplitatii,apoi am aflat mai multe despre cereale si valentele lor,ca nu-i chiar atat de simplu,etc;dar incet-incet,mai ales ca acum nu mai sunt singur,cu siguranta voi progresa!Negresit,la vara-mi  fac si eu un thumper(poate chiar la iarna,cine stie),azi a plouat si-am stat toata ziua pe thumpere;Caberlot,prietene,exista niste ''unele'',de sta mata-n coada;am de unde alege!Faza 1,este keg-ul de 20-30l,Amedeo a zis 30l,vad de care gasesc,caci cele cu filet au un pret,iar cele cu siguranta,alt pret;vom vedea.Sanatate,spor la treburi si sa ne-auzim cu bine!PS.Ai dreptate,vara oamenii pleaca in concediu,eu plec la agro,deci acum e momentul ''distilo'';iarna nu am cu ce distila,deoarece cazanelului de cupru de 10l,i-a dus mama capacul la sora ei pentru a ''eluda''un control al autoritatilor acum 35 de ani si......acolo a ramas!

pus acum 5 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
Jos pălăria !
@Amedeo nota 10 , ii bun cānd cineva este atent și-i consiliază pe īncepători .
@Alex-Sasha , musai sa respecți ce ți-a zis Baiatul asta și dacă ai timp citește postările lui Sanagon la alcool din porumb!


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 5 ani
   
Alex-Sacha
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 40
Sa traiesti,Maestre Pazucu,multumesc mult,pentru interventie;asa voi face,mi-am dat seama inainte sa devin membru al forumului(inca de acum vreo 2 ani cand n-aveam nici gand de ''distillation''),ca am de-a face cu oameni seriosi,foarte buni cunoscatori ai ''subiectelor'' si care mi-au insuflat ''morbul'' acestei ocupatii!!!Si cum orice ocupatie-meserie poate fi ridicata la rangul de arta,ei bine,ce-am citit si aflat de aici,vine in sprijinul afirmatiilor mele cum ca avem de-a face cu adevarati Maestri!D-aia la prima mea postare,v-am numit ''Maestrii mei'' si nu numai ai mei!!!Deci,cum se va da graul la asociatie,gata la treaba,cu fierbere,cu palier,cu pauze de racire,etc,etc,cum mi-a spus Amedeo!Am citit zilele astea despre cazanele Maestrului Sine-Nomine si-am ramas putin pe ganduri,asta-noapte nu prea am dormit,am visat numai cazane,coloane,thumpere,druckbank-uri,dar nu m-am descurajat,poate candva....voi face si eu,incet,incet!Sanatate,spor in toate,respect si multumiri sincere pentru sfaturi.

pus acum 5 ani
   
Alex-Sacha
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 40
AJUTOOOR!!!!!Am pus acum vreo luna,fructe(coarne,mere,pere dulci,pere padurete,prune) la fermentat si astazi am stors suc din plamada pentru masuratori cu zaharometru-vinometru si-am gasit urmatoarele valori:-alcool 9%,-zahar 5 diviziuni,probabil 5mg/100ml!cum se interpreteaza asta?!este plamada buna de distilat,sau o mai las sa mai scada zaharul(prin fermentare);gustul mustului(din plamada),este acrisor bine,anul trecut la acest gust (nu aveam nici un instrument de masura),am pus la distilat si a iesit ceva rachiu.Deci,acum mai las sa mai fermenteze,sau trec la distilat?!Multumesc tuturor sfatuitorilor!!!!

pus acum 5 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
Salut Alex-Sacha     

Daca inteleg eu bine , ai un mustimetru cu doua scale  de la rusi , care
una care indica zaharul masurat in g\l si una care indica nivelul alcoolului
in procente .
Daca e asa cum zic eu atunci trebuie sa intelegi un lucru :citirea se face pe indicatorul
de zahar , cel in grame pe litru .Indicatorul de alcool este doar o estimare de alcool
rezultata din fermentarea zaharului citit pe indicatorul de zahar la zero , adica fermentare totala .
Daca ai baut vreodata vin sec si tii minte gustul si felul in care iti face gura punga , atunci asa trebuie sa fie si gustul mustului fermentat din fructele tale .

Ca idee cele 5 unitati care le indica acum mustimetrul te-ar putea limpezi cat zahar real
mai ai in plamada daca ai sti densitatea initiala , adica ce valoare a indicat mustimetrul
cand ai pus plamada la fermentat.


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 5 ani
   
Alex-Sacha
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 40
Salut,Maestre Pazucu si multumesc mult pentru raspuns;imediat ce-am citit indicatiile tale,m-am dus cu un paharel si-am gustat must din plamada si in afara de gustul acrisor,mult mai agreabil decat la otet,n-am simtit gust de vin sec,iar despre gura punga, nici vorba.deci inteleg ca trebuie sa mai las plamada la fermentat!este adevarat?densimetru nu am,dar pe la sfarsitul lui august,cand ajung la Bucuresti,imi voi lua unul de la ''fabrica-de-bere'',de unde am luat si maltul pentru whisky.

pus acum 5 ani
   
Alex-Sacha
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 40
Da,mustimetrul este rusesc cu 2 scale asa cum bine ai presupus!

pus acum 5 ani
   
Alex-Sacha
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 40
Uraaaa!!!Am gasit tinctura de iod la farmacie!!!!Doar ca la testul plamezii pentru whisky din porumb,cu picatura de iod,culoarea devine neagra,adica asa cum nu trebuie,desi a incetat din fiert!!

pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 273
Bre, nu-s de specialitate ca să pot spune sigur, da` zic că s-ar  putea ca iodu` să reacționeze altfel dacă-i pus īntr-o soluție alcoolică cu oareșce urme de drojdii prin ea. Că testu` cu iod se face după plămădire, nu după fermentare.
Și din cīte-mi amintesc io din īncercările făcute la īnceputuri, că acu nu mă mai complic , e de preferat să pui iod doar peste sirop cīt mai limpede, dacă e cu tărīțe se va īnnegri, că pe cojile alea precis că mai rămīn ceva urme de amidon netransformat.


pus acum 5 ani
   
Alex-Sacha
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 40
Salut,Amedeo,asa este,iodul se pune dupa ce amidonul este transformat in zahar de catre amilazele din malt,pentru a vedea daca mai este amidon sau nu!!!cu drojdie,zahar si o parte fermentata,nu mai arata ce trebuie!MEA CULPA!!Multam de interventie!Am luat in sfarsit graul de la asociatie si cat de curand ma apuc de ce-am promis!!!La ''mamaliga'' asta de care vorbim,am muncit mult de tot sa pot insera 10kg de malai in 35l de apa....!

pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
 

... daa ... cu iodul ala ... proba se face dupa transformarea ... amidon-zahar

IODUL se inegreste la amidon  ... naiba stie daca alcoolul influenteaza sau nu

... si asa cum zice Amedeo ... urme de amidon raman    ... cred ca ar trebuii lucrat cu -proba martor  ca sa vezi mamaliga cit de tare inegreste (ceva urme de negreaal vezi si dupa o transformare corecta ... oricum enzimele alea mai lucra si in timpul fermentarii )

sa ai sporuri!


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
Alex-Sacha
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 40
Salut,Maestre Caberlot,multam fain pentru interventie!am distilat ''mamaliga lichefiata'' asa cum m-a dus capul si a iesit destul de bine,zic eu;un singur lucru,nu-mi iese la socoteala:randamentul!!!!!am vazut si-n youtube-uri,am citit si pe bloguri,atunci cand ''distilatorii'' sunt intrebati:-''si cata tuica iese din plamada asta(150kg),el sau ei raspund:''cam 90-110litri de tuica''!!!!mai sa fie??!!si mie de ce nu-mi ies la 40 l ''suc''strecurat la sedila.cum m-a invatat Amedeo,decat3,5-4 l de alcool care-i adevarat,nu l-am lasat sub 40*??!!poate-mi scapa ceva!!!sau poate la cantitati mai mari de plamada,este altceva?!

pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 273
Păi pe līngă reușita unei olămădiri aproape perfecte, depinde și ce raport porumb/apă folosești.
Io de ex., la 15 kg. de grīu pun 50 de apă, deci un raport de 1kg/3,33 L și obțin 40-42 de litri de sirop după ce trec plămada prin teasc. Din care scot aprox. 6 litri de alcool de 65-67*, adică fro 4 litri de alcool „pur”, īnsemnīnd un randament de aprox. 27% alcool la suta de kile de grīu.
Sunt destul de multe variabile la mijloc, calitatea cerealelor, a malțului, metoda de plămădire, timpul acordat enzimelor să lucreze...

Și tu ne dai prea puține detalii/date concrete ca să vedem dacă și unde-i fro problemă, īn afară de 150 de kg de porumb și 3,5-4 litri de alcool la 40 de sirop, fără să ne spui și cīte grade are și dacă-i din prima sau a doua distilare, nu prea avem cum să ne dăm seama unde-i buba.
Iar referitor la: „el sau ei raspund:''cam 90-110litri de tuica''!!!!mai sa fie??!!”, cu răspunsuri d-astea tot să te lămurești...
Că io la 150kg de grīu scot 55-60 de litri de alcool de 65*, care pot īnsemna și 90 de litri de „țuic㔠de 42-43* și 120 de litri de 32*, sau și mai profitabil!, 150 de 26*, d-aia de care se bea pe la țară cu cana.


pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374


de accord cu Amedeo ...

... hai cu date clare ... si facem o estimare mai exacta 

UN RANDAMENT BUN LA CEREALE E DE 60-65% DIN ZAHAR ... asta daca nu ma inseala amintirile  ... hai sa exageram 70%

... ca practice asta faci ==> transformi amidonul in zahar ====>>> si apoi zaharul in alcool 

... acum tuica ... sau rachiul au grade diferite ... de la 20 la 60% ... si chiar la mai mult 80% sa zicem 

DECI ... vorbim de bere 4-5-6% de ... vin 10-12% sau de distillate ... prima distilare 20-30% ... sau a doua 50-60% ?

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
din 150kg cereale ... daca totul merge bine => rezulta echivalentul la 100kg
zahar    ==> dar asta e la fabrica
... la noi mai jos ... asa ca calculam cu 2g zahar/mL de alcool si nu 1,7 ===>>>
===>>> si ajungem la 50L alcool pur
... dar la distilare randamentul e de 0,9 ... de 2 ori de 0,9x0,9=0,81 ==> si ajungem la 0,81x50=40L alcool pur

... de aici se retin cam 55-60% si ramane BUN doar 22-24L ... asta e de 100% si daca il faci de 50% ... ai 100L     

cam asta e variant ... optimista.

deci ... la tine cum da ?????




_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
Alex-Sacha
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 40
Salut Maestre Amedeo,Salut Maestre Caberlot!Pe scurt,la 50 litri de must,stors la sedila cum mi-a spus Amedeo(la teasc n-am mai pus,pentru ca sunt prea multe ciorcioboate de mutat,pentru a degaja teascul din ''blocaj'':am ''tras'' doua cazane,cu 30,respectiv cu 25 litri si am ''scos'' 4 litri cam la 50* (a inceput cu 60*,dar n-am prea mare incredere-n ''spirtometrul'' rusesc)si nu l-am lasat sub 40*,apoi am mai ''scos aproximativ 3 litri pana la 28*.Mentionez ca n-am lasat temperatura sa treaca de 98*(masurata cu termometrul montat pe capac);curgea din ce in ce mai incet,iar cand n-a mai curs deloc(98*),am oprit focul!   

pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

pai de la cite KG de cereale ai plecat ?

... ca berea e de 0,5% pina la 4-6% ... si chiar 12%
... tu ce fel de bere ai facut ? ... cite grine ... la cita apa ?

 

p.s.
... si daca ma mai iei cu maetru ... nu mai raspund    


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
Alex-Sacha
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 40
10 kg malai facut in sat,la moara cu ciocanele,in 35 litri de apa,foarte greu am facut ''mamaliga'',foarte greu am masurat temperaturile  pentru adaugarea maltului pentru alfa si beta amilaza,apoi mi s-a parut ca nu s-a lichefiat suficient si.....am riscat si am mai bagat incet incet vreo 20 litri de apa,cu 4 kg de zahar,apoi...ce sa vezi,vorba Maestrului Samogon.....pune drojdie 1g la litru si pune si pune o carca de drojdie de in sfarsit a fermentat in vreo 8 zile!!!!asta este istoria  si tarasenia!!!!am pus la ''lemne arse'' primii 4 litri,sa vedem ce-o iesi;de tare este tare,cu un usor iz de drojdie!Si acum.....indurareeee,stiu ca urmeaza ''suturile'' si bruftuielile pe care sunt pregatit sa le incasez si promit ca nu mai faaaac,nu mai ies din ''reteta''!!!!Amedeo,te rog sa dai mai cu mila,intr-un biet ''pacatos'' apostat!!!!Asta fu,oameni buni!!!!! 

pus acum 5 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
Eu nu te cert deloc , ba din contra te incurajez sa experimentezi .
Ce nu inteleg eu este , de ce nu se lichefiaza mamaliga aia cand pui de trei ori mai multa apa decat faina . Eu nu am avut probleme niciodata cu treaba asta .
In fine , adaos de apa pana la 5/1 am facut si eu , insa dupa zaharificare asta pentru a raci plamada cat mai repede , iar al doilea motiv este acela ca planada mult mai lichida nu se prinde de cazan . Eu sunt mai lenes nu am facut o sedila sa storc plamezile , ii drept erau si multe      


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 5 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 273
Apostat!!?? De ce, pentru că ai pus zahăr peste plămadă?
Nu, ești doar ca elevu` ăla care vrea să ia premiu, da` se bazează doar pe ce-a prins īn clasă ascultīnd la ăia care și-au făcut corect temele. Și care cīnd vede că īn loc de premiu e īn pericol să rămīnă repetent, scoate repede o fițuică care să-i asigure nota de trecere.
Taman fix ca-n cazu` tău, zahăru` ți-a dat ăia 4 litri de 50 și ceva de grade, că din plămada pe care te bazai abia ai scos un litru de alcool pur la 10 de mălai.
Citește și recitește rețetele și metodele de plămădire puse p-aci, că nu geaba și-au tocit oamenii ăia deștele pe tastaturi :P și-o să-ți dai seama unde ai greșit și ce nu faci corect.
Și mai ales, aplică-le īntocmai și la fix cum īs ele explicate, nu după ureche!


pus acum 5 ani
   
Alex-Sacha
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 40
Multam Maestre Pazucu,multam Maestre Amedeo,nici nu stiti ce bucurie mi-ati facut!!!!!Voi persevera,voi persevera,pana ce voi reusi sa fac ceva bun,ca la carte,asa cum m-ati sfatuit!!!!Chestia cu apa si cu zaharul,este exact asa cum a spus Amedeo,ce s-o mai dau dupa copac!!!!ce-mi dete(dadu) mie prin cap:bai daca tot nu e plamada prea fluida si vreau sa mai pun apa,probabil ca nu va avea suficient alcool,asa ca ia sa-i pun si niste zahar;asta-i rationamentul pe care Amedeo l-a ''decelat'' cu foarte buna ''rezolutie''!!!

pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

Amedeo a scris:

Apostat!!?? De ce, pentru că ai pus zahăr peste plămadă?
Nu, ești doar ca elevu` ăla care vrea să ia premiu, da` se bazează doar pe ce-a prins īn clasă ascultīnd la ăia care și-au făcut corect temele. Și care cīnd vede că īn loc de premiu e īn pericol să rămīnă repetent, scoate repede o fițuică care să-i asigure nota de trecere.
Taman fix ca-n cazu` tău, zahăru` ți-a dat ăia 4 litri de 50 și ceva de grade, că din plămada pe care te bazai abia ai scos un litru de alcool pur la 10 de mălai.
Citește și recitește rețetele și metodele de plămădire puse p-aci, că nu geaba și-au tocit oamenii ăia deștele pe tastaturi :P și-o să-ți dai seama unde ai greșit și ce nu faci corect.
Și mai ales, aplică-le īntocmai și la fix cum īs ele explicate, nu după ureche!



... asa cum bine zice Amedeo ... alcoolul la tine vine din zahar 
(sper ca cerealele au dat macar ceva gust ... )

... trasformarea amidonului in zaharuri ai ratato    
( am vazut pe undeva o reteta veche ... ceausista de facut vischi ... si asta era alcool de zahar cu arome de cereal- porumb ... )

De ce ?
... aici tu trebuie sa verifici reteat folosita ... si modul de aplicare ???

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
Alex-Sacha
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 40
Salut,copii,eram dator c-o postare,in urma promisiunii pe care-am facut-o,cum ca ma bag la o plamada de grau,atunci cand voi lua arenda!Ei bine,am luat 350kg de grau,restul bani;zilele trecute,am fost la moara sa macin niste faina pentru paine,etc. si ce sa vezi???!!!nu mi-a primit graul,spunandu-mi ca este incoltit,c-a fost recoltat in perioada ploilor si ca a incoltit!!!Am fost si la o a doua moara si mi s-a spus la fel,ca graul este incoltit cca 30-35% si ca nu-l poate primi,ca nu iese nimic bun din el!Asa ca sunt in ceata,in afara de a-l da animalelor,nu stiu la ce-as putea sa-l,legat de domeniul in care ne exersam!Cu multumiri,astept eventuale sugestii!Sanatate si spor!   

pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374


pai fa un test ... 

Parca SINE zicea ca griul are puterea cea mai mare ... nu mai stiu termenul - dar e vorba de a transforma amidonul in zahar

Oricum trebuie macinat ... pt plamada ... sau -merge si la animale macinat ... fa un sac

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
Alex-Sacha
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 40
Multam,Maestre Caberlot,asa voi face!

pus acum 5 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
Daca as fi in locul tau as face urmatorul lucru :
Pun graul la incoltit controlat , apoi il usuc , macin si plamadesc .
Daca ai o masina de tocat carne cu motor poti sa-l faci si ud , insa trebuie scula puternica .
Daca crezi ca vrei sa faci asa cum zic si nu te descurci , trebuie doar sa spui si te consiliez cu placere .


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 5 ani
   
Alex-Sacha
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 40
Multumesc,Maestre Pazucu,este o idee foarte buna,insa te rog sa asteptam putin,mai am nitel la porumb,apoi de cules via,zdrobit strugurii si cat stau acestia pe boasca,ma apuc de treaba,in acest interval,daca nu apare ceva neprevazut!!!
Ideea cu consiliatul,este excelenta,drept pentru care inca o data multumesc!!!
Spor in toate si sanatate!!


pus acum 5 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
E mult 350 kg grau sa-l dea prin masina de carne. Trebuia sa le spui celor de la moara pentru ce iti trebuie, poate te intelegeau. Ma gandesc ca daca e bine uscat n-ar avea de ce sa nu-l accepte, se sfarama ca orice bob neincoltit.

Vezi daca merge sa-l framanti bine sa cada mustatile alea uscate, il cerni si zici ca e grau neincoltit, dar trebuie sa te duci la alta moara ca aia deja te cunosc. 


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 5 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 133
Samogon, ma bucur ca esti in viata. La moara functioneaza asa: Te duci cu graul tau, se face analiza, daca graul tau corespunde - vei primi faina macinata, din alt grau, putin probabil sa primesti din al tau. Graul care corespunde se depoziteaza intr-un siloz si se macina cand ii vine vremea.  Graul care nu corespunde este refuzat.  Capisci ???

pus acum 5 ani
   
Alex-Sacha
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 40
Salut,Maestre Pazucu,asa dupa cum am spus,odata cu terminarea unora din treburile anuntate,te rog sa ma consiliezi,cum sa fac whisky(ma rog,poate-i prea pretentios spus whisky) din grau;deja maltul din orz este in lucru,merge mai greu,ca e frig!Deci,sono pronto,cum ar zice Iicap pe care-l salut respectos!

pus acum 5 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
Numarul meu de telefon este 0758 558585.
Daca nu raspund lasa un mesaj sau da un semnal in watsapp
te sun eu inapoi.


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 5 ani
   
Alex-Sacha
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 40
Salut,toti Maestrii din forum!!!!Vin cu niste intrebari,inainte de a trage niste concluzii(in urma raspunsurilor primite):
-glucoamilaza(amiloglucozidaza),este una si aceeasi cu beta-amilaza?(ceva am mai vazut prin forum,dar nu mai stiu pe unde si nici n-am avut timp sa caut-sorry-)
-in cazul folosirii enzimelor(alfa si beta-amilaza),gustul whisky-ului,va mai iesi ca atunci cand as fi folosit malt??!!
Am cumparat din piata 10Kg de orzoaica(are mai mult amidon decat orzul-parca asa scrie intr-un tabel din cartea de whisky a austriacului)si vreau sa aflu raspunsuri la aceste ''chestiuni''pentru urmatoarele:
-daca gustul nu va fi influientat folosind enzime,voi merge pe enzime,este mult mai usor,dupa cum am citit p-aici!
-daca gustul nu este la fel de bun si aromat ca la folosirea maltului,atunci ma apuc sa gauresc fundul unui lighean de plastic,cu gauri multe de 2,5mm,pentru a-mi face singur maltul(ligheanul gaurit in care pun orzoaica,intra intr-o cadita cu apa,ca sa-mi vina mai usor la ciclurile ''cu apa-fara apa'',prin simpla ridicare a ligheanului din cadita-introducere-scoatere,etc.(asta deoarece Laurentiu nu mai are malt afumat de whisky la fabrica de bere,in Berceni)
  In asteptarea raspunsurilor,urez succes si spor tuturor ''producatorilor" artizanali!


pus acum 4 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 273
Nu, din cīte-mi amintesc io că am citit, glucoamilaza are alt rol, hidrolizează din amidon ce nu pot hidroliza alfa+beta.
Io n-am simțit nimic īn plus sau minus ca gust īn cazul folosirii enzimelor de-a gata față de plămădirea cu malț, diferențe mai mari am simțit doar la fermentarea/distilarea cu tărīțe, distilatul mi-a părut mult mai aromat (chestie care pe mine personal nu m-a īncīntat) decīt īn cazul fermentării/distilării fără tărīțe.


pus acum 4 ani
   
Alex-Sacha
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 40
Multam fain, Amedeo,prompt ca totdeauna!Treaba nasoala este ca cei de la ''Protectvit'',au alfa-amilaza,dar nu au decat glucoamilaza,beta-amilaza nu au,asa ca sunt in ceata!Alfa amilaza este la 70 lei/l,ar fi bine,dar ce fac fara beta-amilaza?!In sfarsit,macar bine ca mi-ai spus ca n-ai sesizat nici o diferenta de gust,la finalul distilarii;daca nu gasesc o sursa de beta,atunci ma apuc si gauresc ligheanul,pentru malt in regie proprie.
Sanatate si respect!


pus acum 4 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 273
Parcă citisem pe undeva că beta-amilaza se găsește inactivă și īn cerealele neīncolțite și se activează la plămădire, pe cīnd alfa-amilaza nu se formează decīt prin īncolțire.
Așa că poți folosi liniștit doar alfa pentru hidroliză și gluco pentru zaharificare, io-s mulțumit și de rezultate, calitativ și cantitativ, și de simplificarea plămădirii.


pus acum 4 ani
   
Alex-Sacha
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 40
BRAVO,Amedeo,mi-ai facut o mare bucurie,cu raspunsul asta!!!!deci cu 140(70 alfa+70 gluco) lei,rezolv problema pentru mai mult timp!Acum,mai am o idee si anume:
-deoarece apa din fantana mea de la resedinta de vara(nu vreau s-o mai numesc pompos si pretentios-mosie),este destul de dura,m-am gandit,pardon,ma gandii,sa-mi fac niste apa distilata,inainte de toate treburile-vreo 50-60 de litri sa fie acolo,pentru ca:odata,cand am vrut sa mai ''moi''niste rachiu,pusei apa din asta dura peste licoare si......cred ca stii ce s-a intamplat!!!!!.....exact,s-a tulburat;noroc ca n-am pus decat o cantitate mica de proba!Apa distilata vreau s-o folosesc atat la plamada cat si la eventualele dilutii.Tu ce parere ai?!Astept in continuare sfaturile si indicatiile tale!RESPECT!


pus acum 4 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 273
La plămădit nu e bună distilata, e recomandat să folosești o apă puțin mai calcaroasă, cică lucrează mai bine enzimele. La fermentare e invers, e recomandat un pH mai mic oleacă.
Sper ca luna viitoare să-mi iau un pH metru, am citit niște chestii interesante despre cum influențează diferite valori ale pHului aromele obținute īn timpul fermentării.

Deocamdată am experimentat fermentarea unor plămezi īn care am adăugat, după plămădire, un plus de aprox. 20% din lichidul acru rămas īn cazan după distilare. Mai clar, am folosit la plămădit un raport de 2,8 litri de apă la 1 de grīu, iar după prima stoarcere am turnat peste tărīțele stoarse īncă 0,5 litri de acreală pentru fiecare kg. de grīu, acreală īncălzită pe la 60-65*C.
S-au adeverit cele citite, fermentarea a pornit mult mai repede, a fost mai viguroasă, nu a spumat aproape deloc și parcă (ținīnd cont că era destul de rece noaptea) a durat și mai puțin.
Calitativ parcă n-am simțit diferențe, și nici cantitativ, că am avut grīu de soiuri diferite.
Urmează să fac fro 5 plămezi cīt mai uniforme, 2 obișnuite și 3 cu acreală și-o să īncerc să fac diferența īntre ele.

Și ca să reduci riscu` de opacizare, cīnd faci separările oprește mai mult cap, īntre 15 și 20% din cantitatea totală de alcool pur pe care ai socotit c-o ai īn plămadă, am observat că la diluare capul se opacizează și face flocoane parcă mai rău decīt coada.
Și nu mai turna apă peste alcool, ci invers, pune īntīi apa īn sticlă și apoi īn timp ce bălăngăni sticla toarnă alcoolu` peste ea īn firicel subțire, io folosesc un furtun d-ăla de perfuzie.


pus acum 4 ani
   
Alex-Sacha
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 40
Salut,Amedeo,uite ca faci tu ce faci si ma mai inveti cate ceva,pentru care sunt recunoscator!Deci cu distilata s-o las mai moale,ca nu ma ajuta cu mare lucru!Bun,deci am scapat de o operatie;pana vin in Bucuresti cand voi lua enzimele,ma mananca palmele sa-mi fac maltul ala,daca tot am luat orzoaica.Anul trecut,n-am mai avut timp sa-mi fac whisky din porumb si grau,am avut niste malt pregatit si mi-a venit in gand sa fac un ''single malt''(maltul era din ala afumat de la Laurentiu;n-am facut mult,vreo 2 litri,pus bete ''coapte''de stejar,etc.,etc.,l-am gustat,ca-mi dadea limba branci,n-am fost prea incantat la inceput,dar in timp......mi-e dor si acuma de el,mi-e o pofta de mor dupa o gurita!!!!!Stii cand spuneam eu in primele postari ca nu sunt bautor,....c-o fi,c-o-mparti.....!De ce MAESTRII,mei,nu-mi spuserati ca sa am grija,ca licorile astea misto,creeaza dependenta????!!!Nici acuma,nu ma cred ''tragator de elita'',dar fara misto,as bea,ce mai tura-vura!!!!
   Amedeo,te las,sunt obosit mort,am muncit astazi ca un rob si-n timp ce munceam ii spuneam consoartei,ca nu merge asa si orasean si taran si cu ......si cu sufletu-n rai,dar.....ma rog ,asta n-are legatura cu distilatele noastre!
  Respect maxin si sanatate!


pus acum 4 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 273
Păi spor la treabă atunci, și dacă tot iei enzime ia și drojdie tot de acolo, e mai bună decīt aia de panificație și la fel de ieftină. Și vezi că trimit și prin curier, pentru 15-20 de lei īn plus mai scutești un drum și ceva timp.

pus acum 4 ani
   
Alex-Sacha
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 40
Sa traiesti,Amedeo,multumesc frumos!
Toate cele bune!


pus acum 4 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
 

... eu fac invers ... adica in sticla cu tarie - pe care o invirt bine=sa se invirta alcoholul + adaug apa fiarta - mai exact -filtrez apa si o fierb -si o torn fierbinte 

... nu sar de la 70-60 la 40 ... merg in trepte ... sa zicem cite 10% ... si asta dupa un test in pahar - cu apa la temperature camerei 
... ... am mai zis ... ideal ar fi sa diluezi o sticla ... si dupa 2 zile sa o tii la frigider ... si dupa inca 2 zile la cogelator ==> si daca tot e correct sa diluezi apoi tot butoiul     
(frigul precipita uleiurile=tulbura...)

DACA dai deoparte 15-20% ... ai scos tot ... frunte si capete ... teoria zica ca trebuie sa ai niste urme de capete ... si de cozi 

... cit  ? ... aici e secretul distilatorului ... si difera de la plamada la plamada 

... oricum primii 3-5% sunt FRUNTE ==> si se folosesc la aprins lemnele ... asta la Jack Daniels 

Amedeo ... sunt si eu curios ... sa vad ce si cum e cu acreala ta ?
Pina acum ... am constatat ca DROJDIILE clar dau diferite arome 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 4 ani
   
Alex-Sacha
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 40
Salut,Maestre Caberlot,multam de interventie;treaba sta in felul urmator:
-la solicitarea consoartei,am vrut anul trecut sa ''moi''niste rachiu(mere+pere dulci,pere padurete),parandu-i-se ei prea tare!este vorba de o cantitate mica,...sub 1 litru,dar oricum,nu mai fac asa ceva,cui ii place asa bine,cui nu sa si-l faca singur.Oricum,informatiile de la tine se inregistreaza si se va tine cont de ele la momentul potrivit!!Am tinut cont la fiecare distilare de ''fruntea'' cu care se aprind carbunii,doar ca eu am pus-o in.....rezervorul de spalat parbrizul,avand la momentele alea lichid de parbriz de vara.La inceput miroase cam naspa,apoi se da nasul!


pus acum 4 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 273
Caberlot, nu mai țin minte explicația clară a fenomenelor și nici nu le-am salvat īn calculici ca să argumentez clar, dar se pare că reacțiile care au loc la turnarea alcoolului īn concentrație mare peste apă nu-s atīt de nasoale ca cele care au loc la turnarea apei peste alcool, d-aia recomandau metoda asta.

Oricum, și cu o separare cīt de cīt corectă, la diluare se dădeau ca sigure valori īntre 42*-45*, funcție de plămadă și metoda de distilare, la ce scădea sub 40* exista riscul opacizării.
Io n-am avut probleme de cīnd cu thumperu`, abia pe la 33*-35* parcă să zic că se vede foarte puțin opac lichidul.
Și tot zic să bag o sticlă cu alcool de 65* fro 2-3 ore īn congelator, apoi să filtrez și să compar gustul cu al unuia nefiltrat, da` uit mereu.

Și treaba cu acreala n-o să fie chiar un sour mash ca la carte, deci probabil că n-o să observ mari diferențe ca gust, pe mine mă interesează deocamdată mai mult efectele acrelii la fermentare.
Vă zic io ce și cum cīnd o să reīncep treaba, deocamdată īs īn pauză. 


pus acum 4 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
 
Amedeo ... nici eu nu mai stiu ... DAR ... daca bagi alcool in apa => atunci % creste de la zero la ... 40-50% ...
... coloristic vorbind ==> de la incolor la alb si inapoi la incolor    asta daca ai separat corect

... ... ce propun eu ==> apa fiarta in alcool agitat --- scade % de la 60-70 la 40-50% fara sa treaca prin zero =>> mai putine sanse sa se albeasca ... + ca apa e fiarta        si cind e cald un rachiu albit se limpezeste  ... etc.

APA eu o filtrez prin cana BRITA ... sau cumpar apa DEMINERALIZATA ...

... fiecare cu procedeul lui 

Nici eu nu am avut probleme decit cu un ROM din melasa si zahar brun ... in care am bagat un baton de vanilie -asta e cam uleios ... si cind il coboram de la 60-70 la 40 facea un usor vual    destul cit sa ma inerveze ... asa ca l-am baut pe la 45% si era OK limpede   



_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 4 ani
   
Alex-Sacha
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 40
Salutare,Maestrilor,bine v-am regasit!Am primit niste tescovina de la un vecin,care anul acesta s-a multumit doar cu ravac,n-a mai tras la teasc;eu am luat-o ca sa fac rachiu din ea,dar n-am pus-o-n cazan ca atare,cum se pune,ci am tras-o la teasc,am scos sucul si l-am pus in cazan(cazan inox, 58litri),4 galeti,fara nici un pic de apa!Aprins focul si lasat potrivit cum m-a invatat Amedeo,cand a ajuns temperatura pe termometrul de pe capac cazan la 84 grade Celsius(ca de obicei),a inceput sa curga,pic,pic,pic;urca usor temperatura,dar......tot pic,pic,pic!!!!La ceva intervale de timp,curge cateva secunde si fuior subtire,apoi iar,pic,pic,pic!Separ metilicul,astept si....tot pic,pic,pic!Am colectat cat sa pun spirtometrul si....78 de grade(bineinteles ,nu la temperatura de 20 grade Celsius),dar tot pic,pic,pic!!!Care este cauza???!!!Este prima data cand mi se intampla asa ceva;am facut si anul trecut tot asa si curgea destul de consistent!!!!!

pus acum 4 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 151

Alex-Sacha a scris:

Salutare,Maestrilor,bine v-am regasit!Am primit niste tescovina de la un vecin,care anul acesta s-a multumit doar cu ravac,n-a mai tras la teasc;eu am luat-o ca sa fac rachiu din ea,dar n-am pus-o-n cazan ca atare,cum se pune,ci am tras-o la teasc,am scos sucul si l-am pus in cazan(cazan inox, 58litri),4 galeti,fara nici un pic de apa!Aprins focul si lasat potrivit cum m-a invatat Amedeo,cand a ajuns temperatura pe termometrul de pe capac cazan la 84 grade Celsius(ca de obicei),a inceput sa curga,pic,pic,pic;urca usor temperatura,dar......tot pic,pic,pic!!!!La ceva intervale de timp,curge cateva secunde si fuior subtire,apoi iar,pic,pic,pic!Separ metilicul,astept si....tot pic,pic,pic!Am colectat cat sa pun spirtometrul si....78 de grade(bineinteles ,nu la temperatura de 20 grade Celsius),dar tot pic,pic,pic!!!Care este cauza???!!!Este prima data cand mi se intampla asa ceva;am facut si anul trecut tot asa si curgea destul de consistent!!!!!

Am inteles ca tescovina respectiva cand ai pus-o in teasc era deja fermentata. Ai verificat cat de cat calitatea ei ?. Ai gustat-o, era intradevar fermentata ?. Nu era inca dulce sau acrita (otetita) ?. Din ce ai relatat pare ca lichidul tau nu are alcool sau are foarte putin. Indiferent insa de acest lucru daca lichidul ajunge la punctul de fierbere  vaporii rezultati din fierbere se condenseaza si lichidul curge, debitul la care curge depinzand de puterea focului (chiar daca sunt doar apa). O mentiune insa: intensitatea focului nu se regleaza dupa temperatura din cazan ci dupa  debitul distilatului. Temperatura de fierbere este doar orientativa, ajuta doar sa vedem cand ne apropiem de zona de fierbere in rest, la conducerea distilarii in cazane simple,  este "a treia roata la caruta" si ne putem lipsi linistit de ea.


pus acum 4 ani
   
Alex-Sacha
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 40
Salut Alex si multumesc pentru raspuns!Am sa dau cateva informatii suplimentare,poate lamurim ''dilema'' care ma framanta.
-cand am luat tescovina,nu intrase in fermentatie acetica decat foarte putin la suprafata si bineinteles,am aruncat inpricinata si chiar ceva in plus!!
-am gustat putin must si nu era nici dulce,nici acel acru de fermentatie acetica;era ca un must aspru(tulburel).
-am depozitat-o in 2 butoaie de 100 litri,
-am pus cate 1 kg zahar in fiecare,am amestecat bine si le-am pus capacele aproape etanse.
-zilnic le amestecam si gustam ca mustul sa fie aprox. acru,ca atunci cand zaharul s-a transformat in alcool.
-stors la teasc,bagat la cazan,dat foc,asteptat;inceput sa curga,picatura cu picatura;
-nelamurire:daca am alcool putin in suc,atunci de ce toata ziua  n-a scazut rachiul sub 70 % vol alcool??!!(am ars de la 10,30 pana la 19,30 si am obtinut 2 litri rachiu care repet,n-a scazut sub 70 grade) si mai curgea e-adevarat,picatura,dar curgea!Asa randament slab,nu-mi amintesc sa fi avut vreodata(nu pretind ca as fi vreun specialist).
Maine,scot suc si masor(cam tarziu):-densitate,zahar rezidual,etc.


pus acum 4 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 151

Alex-Sacha a scris:


-nelamurire:daca am alcool putin in suc,atunci de ce toata ziua  n-a scazut rachiul sub 70 % vol alcool??!!(am ars de la 10,30 pana la 19,30 si am obtinut 2 litri rachiu care repet,n-a scazut sub 70 grade) si mai curgea e-adevarat,picatura,dar curgea!Asa randament slab,nu-mi amintesc sa fi avut vreodata(nu pretind ca as fi vreun specialist).
Maine,scot suc si masor(cam tarziu):-densitate,zahar rezidual,etc.

Nu neaparat ai alcool putin, era doar una din posibilitati.
De ce dupa acest timp ai intrerupt distilarea ? Daca curgea asa de incet (in 9 ore ai distilat 2 l) de ce nu ai marit intensitatea focului ?. erai limitat de arzator?. Daca da insemna ca de fapt in tot acest timp nu ai ajuns la temperatura de fierbere, distilatul tau, putin  cat a fost, provenind numai din vaporizarea lichidului care se produce la suprafata, inainte ca lichidul sa intre in fierbere. Din ce am observat eu in  distilarile pe care le-am facut, imediat inainte ca lichidul sa intre in distilare este necesar un aport foarte mare de caldura pe care daca nu il poti asigura lichidul supus distilarii nu fierbe si poate sa stea asa mult timp fara a intra in fierbere. Dupa intrarea cazanului in regim de distilare (stabilizarea fierberii) necesarul de caldura este mult mai redus decat inainte de a intra in fierbere.


pus acum 4 ani
   
Alex-Sacha
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 40
Salut Alex,
-lucrarea sta in felul urmator:
-am intrerupt distilarea,pentru ca se intunecase,instalatia este in aer liber si am ars destul gaz pentru 3 lulele,timp de 9 ore(2 litri la 70 grade,care culmea,are si ceva aroma).
-Amedeo mi-a spus sa las focul potrivit,sa fac semne pe robinet si asa am facut.
-sucul fierbea,se auzea sfaraind.
-intotdeauna,cand am distilat,am evitat ca termometrul sa ajunga la 100 grade Celsius,d-aia controlez mereu temperatura;mi s-a intamplat sa creasca temperatura bine,sa mearga distilarea fain,iar cand de frica atingerii celor 100 de grade (cand iese apa),am redus focul,ce sa vezi....s-a oprit curgerea!!!
-sunt convins,ca temperatura lichidului din cazan,nu este egala cu cea afisata de termometrul montat pe capacul cazanului,este cum au spus si baietii,orientativa!
-de ce n-am marit focul,am spus,de frica celor 100 grade;in general,dupa ce incepe sa curga la 84 C,se duce in timpul distilarii pana la 92-94-96,max 98 C,prin reglat focul  si pus o carpa uda pe capac(hi)!
-astazi,ii dau in goarna,cu motoarele in plin,sa vedem ce mama zmeului va iesi!!!!
-cei cu cazane mari de 150-200 litri si mai mari si care fac focul cu lemne,fara termometru,oare-si fac atatea probleme??!!
Gata Alex,te-am plictisit destul,multam  pentru amabilitate si intelegere fata de un novice(inca),sanatate si ''succesuri''!


pus acum 4 ani
   
Cosstel
20%

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 78
cei cu cazane mari de 150-200 litri si mai mari si care fac focul cu lemne,fara termometru,oare-si fac atatea probleme??!!
nu, singura lor problema e ca fierberea sa nu fie violenta si atunci sa antreneze diverse solide ce ar putea infunda conducta de iesire a vaporilor
se intimpla destule accidente in care au loc explozii
la tine nu pare a fi cazul, daca ai dat la teasc, nu cred ca se impunea, atunci in cazan ai numai lichid si poti mari suficient de mult focul incit sa ai o curgere rezonabila, fir, si nici sa nu stai pina te cinta cucii
vezi ca "seniorii" de aici recomanda lucrarea in doua etape

spor!


pus acum 4 ani
   
Alex-Sacha
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 40
Sa traiesti,Cosstele,ai dreptate,multam fain de tot;incet incet invat,eu;stii cum era vorba:primii 7 ani sunt grei,pan-ajungi in anul trei!!!
  Ma bucur enorm,ca baietii sunt prompti si la obiect!!
Sanatate maxima si numai bucurii!!


pus acum 4 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 151

Alex-Sacha a scris:

Salut Alex,

-sucul fierbea,se auzea sfaraind.
-cei cu cazane mari de 150-200 litri si mai mari si care fac focul cu lemne,fara termometru,oare-si fac atatea probleme??!!

Daca sucul ar fi fiert s-ar fi produs fenomenul de evaporare si, in lipsa unei neetanseitati pe traseul de vapori, ai fi colectat distilat la un debit rezonabil. Faptul ca ai auzit ceva in cazan nu insemna ca a fiert.
Sunt doua categorii extreme care utilizeaza termometre la controlul distilarii. Prima categorie este cea a marilor distilarii(profesionale) care au stabilita o tehnologie, specifica pt. o cantitate mare de produs supus distilarii, omogen ca si caracteristici, pe care apoi o aplica pt fiecare sarja. Acestia prima data stabilesc tehnologia de distilare facand o legatura intre caracteristicile distilatului si temperatura. Caracteristicile distilatului pe parcursul distilarii le determina prin metode specifice gen.: analize de laborator, simturi(gust, miros, aspect vizulal), concentratia alcoolica. Odata legatura intre temperatura de distilare si caracteristicile distilatului stabilita este mai usor sa conduci distilarea dupa temperatura decat sa faci o multitudine de teste pe parcursul fiecarei sarje.
Cea de a doua categorie este cea a distilariilor de apartament care cred ca daca stiu ceva teorie a distilarii pot conduce distilarea numai sau preponderent dupa temperatura. Conducerea distilarii dupa temperatura, in aceste conditii, nu este posibila deoarece plamezile supuse distilarii sunt sisteme mult prea complexe incat o baza teoretica sa poata fi aplicata in lipsa unor determinari experimentale precize.


pus acum 4 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
    Alex-Sacha

sunt curios ce a dat la reluare = cu focul mare

2L In 9 ore e mai mult decit f.f. putin      partea buna e ca a curs tot timpul la peste 70% - atit poate sa dea cazanul tau => daca te uiti pe grficul care da % vaporilor in functie de zama din cazan o sa vezi ca in cazan mai ai cam ... xx% ... la tine da 20% in plamada ??
(arunca un ochi aici :)
AR TREBUII SA AI UN TERMOMETRU IN LICHID - ORICUM TEMPERATURA DE FIERBERE E DATA DE COMPOZITIE % NU DE CIT FOC BAGI TU --- CA SA CREASCA TEMPERATURA DE FIERBERE A APEI DE EX E NEVOIE DE PRESIUNE

Acum ... sa presupunem ca boasca ta e de ... capsunica sau ceva nealtoit  ... adica a avut minim 9% vinul ... pt boasca mai scadem ceva si zicem 8% in 56L e cam 4480mL alcool 100% adica cam 7,5L de 60% ==> sa zicem 7L ca mai sunt pierderi

CONCLUZIA :  FOCUL A FOST PREA MIC - nu ai produs vapori suficienti
Intrebare : de ce nu a curs si la tine si ceva de 25% ?
la distilarea incepe sa curga la 75% si merge pina la 10-15% cind opresti ca nu mai merita sa arzigazul

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 4 ani
   
Alex-Sacha
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 40
Salut,Maestre Caberlot,salut,AlexD2,va multumesc ca ma ajutati,eram extrem de dornic sa reintru in circuit!!!!!
  ASA ESTE,fac MEA CULPA,temperatura este de vinaaaaa!!!!Am dat din nou foc la ce-am stins aseara,(nu demontasem teava si capacul)foc la maxim si ce sa vezi.....?????!!!!! in circa 35-40 de minute a inceput sa curga,de n-aveam timp sa trag la teasc,sa aruns boasca stoarsa si sa incarc cu cea noua!am mai scos inca 2l incepand cu 50 grade, apoi scazand repede 40-30 si la 20 am stins.
Nu-mi este clara chestia asta:foc potrivit,pic-pic-pic,dar de 75-70 grade(a inceput chiar cu 80),iar la foc mare,curge firicel dar incepe cu 50-6ograde??!!


pus acum 4 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 273
S-avem pardon, io n-am zis niciodată să lași focu` potrivit, ci, citez: „Reglează bine aeru` și NU FACE FLACĂRA MARE RĂU, e degeaba, cazanu` preia și īnmagazionează căldura după cum poate el, nu după cum vrei tu. Fă semne pe robinet și TESTEAZĂ PĪNĂ AFLI CUM MERGE MAI BINE ȘI MAI RENTABIL.”
Iar de potrivit flacăra, p-aia o potrivești exact cum zice și Cosstel, după ce īncepe să curgă la țuțuroi. Dacă fruntea īți curge īn picături și după 50-60 ml īncepe să curgă firicel subțire, adică a īnceput să curgă cap, īnseamnă că focu` e oke, dacă curge din prima firicel mai gros e cazu` să micșorezi oleacă flacăra.

Sfatul meu? Renunță la termometru că te complici aiurea și schimbă și „spirtometrul”, că conform graficului și a bunului simț, n-aveai cum să scoți alcool de 70-75-78* cu cazan simplu la 84-86*C decīt dacă aveai īn cazan zeamă de peste 25-30* tărie.


pus acum 4 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 273
Uite și graficu` cu pricina, parcă puțin mai clar decīt unde te-a trimis Caberlot, asta dacă nu mă crezi pe cuvīnt!

distilate uite și graficu` pricina, parcă puțin mai clar decīt unde te-a trimis

36KB


pus acum 4 ani
   
Alex-Sacha
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 40
Sa traiesti,Maestre Amedeo,asa este,am revazut postarea,insa eu am exagerat si am dat flacara mica rau!!!Am recunoscut,deci 1/2,sunt sau ar trebui sa fiu iertat,mai ales ca  cel prejudiciat am fost eu!Cred ca esti de acord,ca mai bine incerci,gresesti,inveti,decat sa nu faci nimic;oricum,mereu am invatat multe de aici;ca mai sunt foarte multe de invatat,asta este altceva si mereu ma voi stradui!!
Multam fain pentru interventie si pentru grafic!
   Sanatate si numai bucurii!


pus acum 4 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 273
Apăi e clar că decīt să nu faci nimic tot e mai bine să faci niște greșeli! 
Da` spirtometru` ăla e musai să-l schimbi, că altfel, cu aprox. 20* eroare, n-o să faci treabă bună.


pus acum 4 ani
   
Alex-Sacha
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 40
Ha,ha si aici ai dreptate,cat de curand o sa-mi iau unul acatarii;am trei bucati din alea rusesti si-n cadrul aceluiasi esantion am......ai ghicit...trei valori diferiteeeee!!!Hi,hi,hi!!!Nu e de ras,dar asa stau lucrurile!!!

pus acum 4 ani
   
AlexD2
40%

Inregistrat: acum 4 ani
Postari: 151

Amedeo a scris:


Sfatul meu? Renunță la termometru că te complici aiurea și schimbă și „spirtometrul”, că conform graficului și a bunului simț, n-aveai cum să scoți alcool de 70-75-78* cu cazan simplu la 84-86*C decīt dacă aveai īn cazan zeamă de peste 25-30* tărie.

Absolut de acord privind renuntarea la termometru, si eu am folosit la un moment dat si am renuntat la el ca era inutil si mai mult ma incurca decat ma ajuta. In privinta utilizarii graficului problema este discutabila din doua motive. Primul: graficul este valabil pt sisteme simple bicomponente cum este alcool etilic-apa. Chiar daca este vorba despre distilarea vinului care nu are asa de multe impuritati ca o alta plamada, in sistem exista si alti componenti cu puncte de fierbere mai mici care fac ca amestecul sa fiarba la o temperaturi mai mici. Al doilea motiv este insa mai important si face ca graficul sa fie interpretat intr-un alt mod decat este facut in fraza citata. Ceea ce este scris ca pt ca distilatul sa aiba de ex 75grade trebuie ca zeama din cazan sa aiba sa zicem 30 grade este valabil daca temperatura vaporilor este aceiasi cu temperatura lichidului, ceea ce asa este intr-un sistem de evaporare simplu. Cazanele avand un capac tip comanac sunt astfel construite incat la partea superioara, in capac, la iesirea din cazan, temperatura vaporilor sa fie mai mica decat temperatura lichidului si in acest mod vaporii sa se concentreze in alcool, componentul cu punct de fierbere mai scazut. Functie de diferenta intre temperatura lichidului si temperatura vaporilor, pe grafic, linia care uneste faza lichid cu faza de vapori nu mai este una orizontala ci una cu panta descendenta ceea ce face ca si teoretic vaporii sa fie mai concentrati in alcool decat ar trebui sa fie in cazul unei simple evaporari. De fapt acesta este si rolul construirii capacului de la cazan sub acesta forma (cilindric sau de clopot intors) sa racesca vaporii si prin acesta sa īi concentreze in alcool.


pus acum 4 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
 

BUNA OBSERVATIA AlexD2      acolo ar trebuiio dreapta inclinata spre dreapta=CU EFECTUL CAPACULUI=DEFLEGMATOR      dar nu avem panta care e epecifica pt fiecare cazan =SCUFITZA    si mai depinde si de temperature mediului    ... asa ca => mergem pe orizontala=asta e minimul ce obtinem

... in rest Alex-Sacha felicitari pt perseverentza si pt lectie = buna pt toti 
+ ca ai mai cistigat citeva Litre de ... coniac daca o sa ai rabdare sa stea pe aschii arse de stejar macar 6 luni     

ORICUM PRIMA DISTILARE SE FACE RAPID ... TREBUIE SA FII ATENT DOAR SA NU ARZI CAZANUL ... ... DACA COLECTEZI SI APA - MAI AI CEVA AROME IN PLUS -DAR ARZI GAZUL
==> LA A DOUA DISTILARE=LAMURIT=RAFINARE MERGI MAI INCET = AICI PLECI DE PE 28-32% SI GRAFICUL SE APLICA MAI BINE

 

p.s.
Toti ar trebuii sa facem ceva calculE aproximative inainte sa incepem distilarea => daca rezultatele ies rau in décor ar trebuii sa ne punem intrebari ... calculi proaste sau ... greseli la distilare ??

P.S.2.
Amedeo ... ce se aude cu ginul ala de ... pastirnac ... ai incercat ?


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 4 ani
   
Amedeo
50%

Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 273
Io cred că deja despicăm inutil firu-n patru... La nivelul nostru cele mai multe „greșeli” se fac la plămădire și fermentare, alea-s mai importante decīt distilarea, mai ales cīnd vorbim de distilare cu cazan simplu.

Nu l-am īncercat Caberlot, că oprisem 10 litri de alcool de 65 pentru o șarjă, da` pīnă să iau altă tranșă de ienupăr și coriandru și să fac rost de păstīrnac, a venit un amic și mi-a luat alcoolu` să-l bea pe post de vodcă.
Rămīne pentru la anu`, că vreau să mă ocup din timp să adun tot ce trebuie și pentru o tentativă de absint.


pus acum 4 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
 
... absint ? ... nu asta e vinovat de productiile pictorilor de prin Paris ?

Daca te apuci de picture ... sa ne lasi sa stim   

sunt curios daca o sa ajungi sa faci ginul-pastirnac ... ce parere ai ???

Toate cele bune !!!
   

PS
... povestea de mai sus ...chiar e de bagat la cap.
1. faceti doua distilari
2. trebuie sa curga le tzeghe cam ca un batz de chibrit ... daca cazanul e mare si mai mult
... ... se poate calcula cam cita caldura ai nevoie functie da capacitatea cazanului


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 4 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la