bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
bauturi | Lista de useri | Reguli | Inregistrare | Login

CHAT GENERAL | CHAT BAUTURI | POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie.ro:
svetik24
Femeie
25 ani

cauta Barbat
20 - 50 ani
bauturi / Bauturi distilate / Whisky din porumb Moderat de Caberlot, Samogon, SineNomine, iunicu  
Autor
Mesaj Pagini:  1 2 3 4 5 6 7 ... 11
sorin
10%
Mesaj Privat

Inregistrat: 27-02-2012
Postari: 33

Samogon a scris:

Am prins, deci la 6 litri ar trebui să folosesc 15 grame de aşchii coapte mediu. Cu cantităţile nu-i problemă că am cāntar precis.

Poate ne prezinţi un jurnal de plămădire-fermentare-distilare-maturare, ar fi interesant.


Nu sunt asa specialist, insa pot sa dau cateva date.
Am gasit un studiu mai demult, din R Moldova cu rolul, producerea aschiilor, tehnologie etc..... daca-l gasesc ti-l trimit.

Modificat de sorin (27-02-2012 21:41:54)


27-02-2012 21:31:10
   
sorin
10%
Mesaj Privat

Inregistrat: 27-02-2012
Postari: 33

SineNomine a scris:


sorin a scris:

Nu ma ocup de business-uri de aceste; insa daca vrei sa vezi cum arata .. cu mare placere (se pot vedea si rezultatele invechirii distilatului dupa  cateva luni - a prins ceva culoare) . Eu am cautat aproape o luna dupa butoaie de stejar facute dupa metoda traditionala. Cred ca am facut o achizitie buna!


Fa si tu o poza sa vedem si noi! Cat ai dat pe cel de 11 litri?


Cam asa arata:





Modificat de sorin (28-02-2012 16:22:56)


28-02-2012 16:22:05
   
Samogon
Moderator
Mesaj Privat

Din: Bucuresti
Inregistrat: 17-01-2012
Postari: 1068
Le-am copt 3 ore la foc mic.


436/581px 56.3KB


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

28-02-2012 17:46:48
   
iunicu
Moderator
Mesaj Privat

Din: Bucuresti
Inregistrat: 17-01-2012
Postari: 673
Alta treaba. Arata si el a lemn bronzat. Hai azvarle cu el in damigeana si ingroapa damigeana in gradina!

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

28-02-2012 18:52:11
   
Caberlot
Moderator
Mesaj Privat

Inregistrat: 24-02-2012
Postari: 1246
... ingropatul e la fel de important ca si aschiile ...

treaba asta cere TIMP ... se vorbeste de ani ca sa ai rezultate bune 

RABDARE SI TUTUN !


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

28-02-2012 18:59:01
   
iunicu
Moderator
Mesaj Privat

Din: Bucuresti
Inregistrat: 17-01-2012
Postari: 673
Pai daca nu lasa aschiile alea macar 3 ani fara lumina si oxigen, degeaba a ars gazul in cuptor!

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

28-02-2012 19:09:17
   
Samogon
Moderator
Mesaj Privat

Din: Bucuresti
Inregistrat: 17-01-2012
Postari: 1068
Oxigenul este important īn procesul de maturare. Nu e degeaba, culoarea se prinde foarte repede, chiar şi mirosul de la o zi la alta se transformă. Īncepe să se simtă un parfum de vanilie. Am o mostră pe care am făcut-o zilele trecute.

_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

28-02-2012 20:01:46
   
iunicu
Moderator
Mesaj Privat

Din: Bucuresti
Inregistrat: 17-01-2012
Postari: 673
Trebuie sa-ti fac zilele astea o vizita!

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

28-02-2012 20:10:16
   
SineNomine
Moderator
Mesaj Privat

Inregistrat: 13-02-2012
Postari: 958

sorin a scris:


Sunt frumoase butoaiele! Si au si lemnul gros!
Abia astept sa-mi iau si eu.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură. e bună īn orice cantităţi

28-02-2012 21:23:27
   
SineNomine
Moderator
Mesaj Privat

Inregistrat: 13-02-2012
Postari: 958

Samogon a scris:

Le-am copt 3 ore la foc mic.


Sunt de stejar? Ma duc sambata la tara, vrei sa-ti aduc un butuc mai mic?


_______________________________________
Vodca băută cu măsură. e bună īn orice cantităţi

28-02-2012 21:24:59
   
Samogon
Moderator
Mesaj Privat

Din: Bucuresti
Inregistrat: 17-01-2012
Postari: 1068
De stejar sunt. Am luat o creangă din parc. E plin de stejari (ghinzi cum le zic eu), numai că acum iarna e mai greu să-i identifici. Deocamdată am rezolvat, mulţumesc, cānd mai am nevoie īţi zic. O creangă nu-i un sacrificiu dar nu schilodi pomul că-i păcat.

_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

28-02-2012 21:54:23
   
SineNomine
Moderator
Mesaj Privat

Inregistrat: 13-02-2012
Postari: 958
Aaa, nici nu ma gandeam sa rup din copaci. Iti aduc un butuc gata taiat si sper sa fie si uscat.

_______________________________________
Vodca băută cu măsură. e bună īn orice cantităţi

28-02-2012 22:15:14
   
sorin
10%
Mesaj Privat

Inregistrat: 27-02-2012
Postari: 33

Samogon a scris:

Oxigenul este important īn procesul de maturare. Nu e degeaba, culoarea se prinde foarte repede, chiar şi mirosul de la o zi la alta se transformă. Īncepe să se simtă un parfum de vanilie. Am o mostră pe care am făcut-o zilele trecute.


din experienta proprie fara oxigen degeaba le ti mai mult de 3- 4 saptamani;... insa pentru accelerarea procesului:
- aschiile trebuie sa fie cat mai mici (astfel incat suprafata de contact sa creasca)
- eventual sa ridici temperatura (ma refer doar la distilate)
- sa cresti agitatia (de aceaa plimbatul pe vase crestea eficacitatea procesului de maturare)
- sa utilizezi catalizatori
- sa bombardezi cu ultrasunete etc
De fapt masurile luate trebuie sa duca la cresterea entropiei.

Modificat de sorin (29-02-2012 13:18:34)


29-02-2012 12:37:02
   
sorin
10%
Mesaj Privat

Inregistrat: 27-02-2012
Postari: 33

SineNomine a scris:


sorin a scris:


Sunt frumoase butoaiele! Si au si lemnul gros!
Abia astept sa-mi iau si eu.


Da, grosimea e buna, sunt facute manual, arse mediu...
De altfel nu cred ca renteaza sa refaci aceste butoaie peste 8-10 ani, cand isi pierd proprietatile de maturare, devenind inerte.
Oricum, am inteles ca maxim 10 mm din grosimea doagelor (evident partea interoara) transmite proprietatile produsului de inobilat.

Modificat de sorin (29-02-2012 13:24:08)


29-02-2012 13:23:24
   
Caberlot
Moderator
Mesaj Privat

Inregistrat: 24-02-2012
Postari: 1246
nu ne mai batem capul ... si cu diferenta intre ... stejar fracez-se zice cel mai bun ... si stejar american ... si stejar autohton ... sau intre diferitele specii de stejar ... etc.

apoi gradul de ... prajire ... care da intensitatea si calitatea gustului ...

singura regula se cheama PAPILA PERSONALA ... adica faci ce faci ... si incepi sa gusti    ... si iar gusti dupa ceva timp-saptamini , luni sau chiar ani 

PUTINE PAPILE needucate=antrenate pot sa diferentieze stejarii si locul de unde vin ...
DAR o invechire de 1-2-3 ani cred ca putem sa o simtim majoritatea


... SI POATE CA ... O DATA PE AN ... UN PRITOC PT OXIGEN NU AR STRICA 

TREBUIE TIMP ... MULT SI RABDARE 
partea buna e ca nu se pot face erori mari ... daca mai gusti    ... dar se dubleaza partea ingerilor 



_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

29-02-2012 15:03:51
   
Samogon
Moderator
Mesaj Privat

Din: Bucuresti
Inregistrat: 17-01-2012
Postari: 1068
Īncepe să se cikireze


436/581px 43.1KB


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

01-03-2012 17:40:05
   
iunicu
Moderator
Mesaj Privat

Din: Bucuresti
Inregistrat: 17-01-2012
Postari: 673
E pe drumul cel bun!

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

01-03-2012 19:04:43
   
danutz_2009
30%
Mesaj Privat

Inregistrat: 20-02-2012
Postari: 124
M-ati bagat putin in ceata!
Am recunoscut ca sunt "boboc" in prepararea alcoolului, dar:
-cineva vorbea, mai sus, de 2-3 centimetri patrati/litru;
-eu l-am trimis pe Samogon dupa un butuc intreg si "m-am rosit" de rusine cand am vazut cat de putine aschii trebuie;
-acum Samogon a pus mai multi centimetri patrati decat s-a vorbit.

Cum e bine?


01-03-2012 20:42:23
   
Samogon
Moderator
Mesaj Privat

Din: Bucuresti
Inregistrat: 17-01-2012
Postari: 1068
Nu-i bai Dănuţ, poate merge mai repede treaba dacă-i mai mult, ce strică? Am pus 85 de grame īn damigeana mare şi īn aia mică nu ştiu dar le-am copt mai tare, de-aia s-a cikirat mai intens.

_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

01-03-2012 21:09:45
   
Samogon
Moderator
Mesaj Privat

Din: Bucuresti
Inregistrat: 17-01-2012
Postari: 1068
Aseara am baut din whisky-ul asta... pot sa zic ca timpul face o diferenta uriasa. Cel mai remarcabil mi se pare gustul de grau incoltit, probabil peste 60%, ceva aroma de lemn afumat si ceva malai dar foarte slab. Nu credeam ce poate sa faca timpul din bauturile astea. Asta' iarna cand l-am facut era spirt, ca ma intreb uneori de unde apar aromele alea?

_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

29-08-2012 06:09:07
   
Pagini:  1 2 3 4 5 6 7 ... 11    
Mergi la
Dezvoltat de 3X Media International
Forum Gratis


 


web site counter free counters