Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
ElizaElizaiubi pe Simpatie
Femeie
24 ani
Satu Mare
cauta Barbat
23 - 53 ani
Bauturi / Handmade / Soba pentru fiert plamada Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 116
Intrucat in firavele mele incercari de a distila o plamada, printre multe alte piedici , m-am lovit de faptul ca imi fierbea foarte greu cazanul , pus pe o plita normala, m-am hotarat sa -mi fac o soba ceva mai speciala, pentru a-mi usura munca ( a se citi-sa nu mai stau 4 ore pana incepe sa fiarba un cazan de 50 litri).
  Daca in cazul distilarii tescovinei puteam sa scot cercurile plitei si sa las focul sa bata in cazan ( incepea sa fiarba in 2 ore) cand am inceput sa experimentez cu plamezile din cereale am descoperit ca nu mai pot lasa focul direct pe cazan , pentru ca se prinde plamada foarte usor.
  Astfel s-a ajuns la proiectul de fata.
  Pe alt topic am schitat ceva in graba si ca sa nu ma repet, am gasit o schita asemanatoare-pe net, pe care am modificat-o putin astfel incat sa corespunda cu ce vreau eu , adica o soba cu ardere eficienta (cu focar tip rocket) , cu o stratificare a gazelor in ea tip clopot.
  Schita este urmatoarea:

soba pentru fiert plamada intrucat firavele mele incercari distila plamada, printre multe alte

31.8KB


pus acum 8 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 116
Cei mai curiosi pot cauta cu ce se mananca rocket stove , pentru restul se poate face o trecere in revista a avantajelor acestor sobe.
  Inainte de toate vreau sa stiti ca aceste sobe se pot face atat in constructie zidita, cat si din tabla ( deci mobile ) si la cele mai variate dimensiuni.
  Eu oscilez intre a folosi un butoi de tabla de 200 l , pe care sa-l decupez la partea de sus cat sa intre ,fara a iesi fum, cazanul,si a face totul din samota.
  Samota o am , butoiul nu, insa parca mi-ar place mai mult sa fie mobila. Vom vedea . Voi pune insa si o schita cum ar veni facuta din butoi.

soba pentru fiert plamada cei mai curiosi pot cauta mananca rocket stove pentru restul poate face

19.2KB


pus acum 8 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 116
Am facut cu rosu circuitul gazelor de ardere care ies din focar- mai fierbinti, si care urca pana in partea de sus a sobei.
  Cu albastru deschis avem gazele care se racesc si isi cauta drum spre cos.
  Faptul ca iesirea gazelor spre cos nu e in cel mai inalt punct al sobei ajuta la mentinerea gazelor fierbinti in zona cazanului- la fel cum aerul dintr-un balon cu aer cald tinde sa urce.


pus acum 8 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 116
Aceste tipuri de focare au o ardere foarte buna.In focarele din sobele clasice nu se poate obtine o temperatura mai mare de 55o gr. (nu vorbim de temperatura jarului ci de a gazelor arse) , lucru insuficient arderii monoxidului de carbon( un gaz ce arde la temperaturi de peste 650 gr).Astfel aruncam pe cos aproape o treime din caldura ce s-ar pute obtine din din lemne.
  La focarele racheta , concentrand gazele ce pleaca din focar intr-o zona ingusta , se obtin temperaturi de peste 900 gr. ,mai mult decat suficiente pentru a avea o ardere completa a lemnelor.
  Cu galben am marcat zona ce trebuie izolata pentru a ajuta cresterea temperaturilor in partea verticala a focarului ( asa numitul riser).


pus acum 8 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 116
Pe net ve-ti gasi aceste focare facute in foarte multe cazuri cu alimentare verticala cu lemne, dar e o gaselnita ce mai mult incurca proiectul, in cazul nostru.

soba pentru fiert plamada net ve-ti gasi aceste focare facute foarte multe cazuri alimentare

41.8KB


pus acum 8 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 116
Stratificarea gazelor e cam asa : cele fierbinti urca pana in cel mai inalt loc al sobei unde stau pana cedeaza caldura si incep sa se lase in jos , fiind inlocuite de alte gaze, mai fierbinti, ce abia au iesit din focar.Ve-ti avea acelasi schimb de caldura- in contracurent ,intre gazele din soba si plamada din cazan. 
  Daca se pune riserul intr-o laterala, astfel incat sa nu bata direct flacara in fundul cazanului, zona cea mai fierbinte a cazanului va fi peretii si nu fundul lui, unde se prinde mai greu plamada.
  Daca avem si ulei jos e si mai bine.


pus acum 8 ani
   
sergiurau
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 166
Atīt entuziasm pe forum nu s-a mai văzut de la apariția rachetei Pazucu, cred !!

Sīnt curios ce alte utilități i se mai pot găsi sobei īn gospodărie(mai ales īn cazul celor care avem deja cazan de țuică cu īncălzire electrică ).
Proiectul pare extrem de promițător prin felul in care utilizează la maxim căldura degajată ;
Crezi că īn partea īn care ar trebui să intre fundul cazanului ar merge o plită(fără ochiuri, evident) și să o folosești īn felul ăsta ca mașină de gătit? Nu e glumă, mi-am dorit mereu să mi se īncălzească oalele repede...

Te felicit și-ți mulțumesc că ne-ai prezentat conceptul! Īți doresc mult spor!


_______________________________________
Cu limba īnegrită, cu dinții violeți
Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți

Armand C Banu

pus acum 8 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 116
Da, suntem din apropiere, relativ. Poate fi contagios.
  Sigur ca se poate monta o plita in locul cazanului- de fapt asta a fost si conceptul originar, dar in cazul asta riserul trebuie prelungit pana la 5 cm sub plita.Devine o soba excelenta in aer liber , pentru vara - toamna.
  Entuziasmul meu se datoreaza faptului ca v-am gasit cand imi cam pierdusem sperantele si am gasit informatie de calitate , la voi.Sa dau si eu macar ceva in schimb.
   
Cu timpul ma mai linistesc, o sa vedeti. Am si alte prioritati.


pus acum 8 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 116
Nu ma porniti cu sobele alternative. Sunt aproape o religie pentru mine.

pus acum 8 ani
   
sergiurau
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 166
Auzi, de curiozitate, știi cum să ajungi la Sulina??

_______________________________________
Cu limba īnegrită, cu dinții violeți
Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți

Armand C Banu

pus acum 8 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 116


pus acum 8 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
...

... pai te pornesc eu cu sobele alternative ...

... cit despre sobele astea=cu lemne ... eu m-am jucat si am facut una din conserve  asa cum arata situl asta :
... o sa caut sa fac una din ceva mai trainic = inox 

... poate sunt pasionati de pescuit , iesiri in aer liber    soba asta e mult mai ieftina ca un PRIMUS ... si combutibilul e gratis 
uite si o poza ca sa va incit la ... constructie ... aveti toti pasiisi materialele  aici

p.s.
... nu e chiar un rocket ... dar adduce a motor de racheta = face o ardere fortzata ca un motor cu reactive

soba pentru fiert plamada ... ... pai pornesc sobele ... ... cit despre sobele astea=cu lemne ...

46.1KB


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 8 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Fffff interesant subiectul!!! Intrebarea CE nu_mi da pace e alta.... LA o soba pt plamezi, temp de sus va fi mult mai mare ca   aia de jos, dar nu va fi totusi prea mare incat as Arda plamada de pe fundul cazanului?

pus acum 8 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
abia astept sa termini proiectul asta .
cand va fi gata v- om putea face o comparatie .
soba mea de incalzit este facuta dintr- un butoi de 200 l
insa este cu foc direct si doar sub fundul cazanului .
cum am facut constructia : am taiat 40 cm din partea de sus a butoiului
de 200 l astfel incat au rezultat 2 cilindri , unul cu fund si unul fara .
am pus cilindrul cu fund peste cel de 40 cm fara fund , le- am centrat si le-am sudat .
a rezultat un cilindru cu doua guri si cu fundul undeva la mijloc .
in cilindrul cu 60 cm pana la fund (butoiul de 200 l are cam 100 cm inaltime si 58 cm diametru ) am bagat cazanul de tuica care are 54 cm diametru ,iar intre cele doua cazane am bagat ulei ars ,  7 cm intre cele doua funduri si 3 cm intre peretii laterali . in lateral uleiul este cu 10 cm mai jos decat inaltimea totala a cazanului de tuica acesta avand cam 40 cm inaltime totala.cantitatea de ulei ars este de 25-30 l .
in cilindrul de 40 cm sudat dedesuptul cazanului am facut soba . am croit doua gauri una pe unde bag lemne si alta pe unde iese fumul . gaura fumului este facuta la partea cea mai de jos a cazanului .
cum am mai spus focul bate doar in fundul cazanului unde deasupra sunt cei 7 cm de ulei , uleiul se incinge urca fierbinte pe peretii cazanului in sus .
in felul acesta incalzirea se face in 90 min la temperaturi cu plus si in max . 2 ore atunci cand temperaturile sunt negative . cazanul are 60 l util .
poze cu cazanul meu afumat sunt pe prima pagina a topicului cu zamahoanca .
astept cu interes soba ta sa vedem daca merita o modificare .


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 8 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

sunt aici 3 poze si se intelege cam cum am facut treaba .
daca mai este cineva care nu stie de ce este cazanul afumat , sa citeasca 2-3 randuri ca va intelege .  


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 8 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 116

constantin a scris:

Fffff interesant subiectul!!! Intrebarea CE nu_mi da pace e alta.... LA o soba pt plamezi, temp de sus va fi mult mai mare ca   aia de jos, dar nu va fi totusi prea mare incat as Arda plamada de pe fundul cazanului?


  Am spus deja ca la clopot temperatura se stratifica de sus in jos. Deci in partea de sus a clopotului putem avea cam 500 gr. , la foc intens si 300 in regim de croaziera.
In partea de jos a clopotului putem avea intre 250 gr. (la foc intens) si 120-130 gr. mai in relanti.
  Daca flacara din riser bate direct in fundul cazanului mai mult ca sigur ca trebuie baie de ulei.Daca punem un deflector , care sa intoarca flacara in lateral , nu vom mai avea temperaturi asa mari direct pe fundul cazanului.
Se mai poate jongla cu temperatura facand 2 evacuari ale fumului din clopot- una ceva mai jos de fundul cazanului (care asigura temperaturi mari in soba) si una la partea de sus a clopotului , ambele comandate de sibere.
  Evacuand fumul prin iesirea de jos obtinem temperaturi mai mari in clopot iar cand evacuam gazele prin partea de sus coboram temperatura in clopot .
  Apoi , daca dorim temperaturi mai mici in timpul distilarii nu ne opreste nimeni sa punem mai rar pe foc, in cazul asta focarul se comporta ca unul normal , avand si fum vizibil la cos .
  Pun mai jos un link cu o ardere intr-un focar tip racheta construit de subsemnatul.   



 
   Soba in cauza a fost facuta cu scopul incalzirii unei hale mai mici si peste teava riserului vine montat un butoi de 200 l , cu fundul in jos - ca sa avem clopotul). Se vede capacul de jos al butoiului , sudat si largita un pic marginea , ca sa intre partea de sus.
  Daca scurtam riserul si decupam partea de sus , cat sa intre cazanul , treaba e facuta.   =D


pus acum 8 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 116
Caldura prin radiatie pe care o degaja asa o soba e undeva la 3kw/h pe mp de clopot.   

pus acum 8 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

cristimoisuc a scris:

Da, suntem din apropiere, relativ. Poate fi contagios.

acum cand am vazut eggerul in filmul tau mi- am dat seama cat de aproape suntem .
   
apoi am vazut ca ai trecut si la user localitatea .  


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 8 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 116
Da , suntem aproape, dar eu sunt mai mult din partile Radautilor decat ale Sucevei. 
  Vineri am facut rost de butoi si saptamana care vine, daca ma lasa vremea, ma apuc de soba. Nu de alta dar a inceput sa creasca coltul barabulelor si am pierderi la productie.   
  Voi face baza sobei si focarul din samota iar in partea de sus vine butoiul.
  Va iesi o strutocamila.


pus acum 8 ani
   
marius 45
40%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 154
Ideea e buna insa ea are un principiu ,as zice eu, simplu si anume un focar bine izolat termic in care temperatura de ardere sa depaseasca 800* altfel randamentul de care discutati este mult mult diminuat.Acest principiu si altele (referitoare la randament) le veti gasi pe net la sobele celor din tarile nordice unde vor un randament cat mai ridicat.Eu vad o potentiala problema cazanul in sensul ca niciodata nu i vei putea ridica suficient temperatura incat sa obtii un randament macar asemanator acelor sobe.Ca idee e buna,cu siguranta se vor consuma mai putine lemne fata de o soba clasica.Aici ca randament puteti compara doua sobe diferite pe care ati pus acelasi cazan la fiert si in cazul x afiert in y ore in cazul z a fiert in q ore de ex.
E destul de complex capitolul randament la sobele pe lemne,pentru un randament maxim arderea gazelor se face pe trei etaje,cu admisie de aer separat pt fiecare etaj PRIMAR,SECUNDAR,TERTIAR.
Spor la experimente!   .


pus acum 8 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 116
Avem si prin tara posesori si utilizatori de sobe model nordic . Din stiinta mea se construiesc de cel putin 3 ani si in tara.
  Cand am vorbit de temperaturile din clopot vorbesc din experienta proprie si nu din auzite.
  Sobe cu focar tip racheta am construit si mari- cu masa de acumulare si mai mici-din recipiente pentru deseuri si nu am avut nici un rateu.
  La focarele tip racheta nu e musai nevoie de aer secundar , dar am construit si cu aer secundar.
  Aerul primar este aerul care se injecteaza prin cenusarul oricarei sobe, iar secundarul si tertiarul sunt de fapt acelasi aer preincalzit care sa duca la cresterea temperaturilor in focar, incat sa duca la gazeificarea (sau piroliza) lemnelor.
  Stiu ca e complex capitolul dar am 3 ani de experienta cu ele si ceva mai multa cu sobele traditionale.    
  Am si forjat in focar racheta , la jar de lemne, si nu-ti vine a crede cat de alb poate deveni jarul sau cat de rosie samota.   


pus acum 8 ani
   
sergiurau
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 166
Ce probleme ai īntīmpinat pīnă acum? La curățat, īntreținere etc? Ideea mi-a rămas īn cap și nu pare să vrea să plece de-acolo
Se poate vedea soba pe viu ?


_______________________________________
Cu limba īnegrită, cu dinții violeți
Sīnt mort și eu de beat, sīnt morți și ei de beți

Armand C Banu

pus acum 8 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 116
Focarele tip racheta se folosesc mai mult pentru sobe de exterior, pentru ca necesita alimentare periodica- la fel ca orice soba normala, desi au fost construit si la interior ( mai mult pentru hale si ateliere).
  Pentru a face o soba in casa, se folosesc focare cu ardere performanta, cu admisie separata de aer primar si secundar, la care intreaga cantitate de lemne ce va fi arsa se introduce o data in focar , apoi se da foc la partea de sus a stivei de lemne, se inchide usa sobei si se regleaza arderea cu ajutorul siberelor montate pe admisia de aer (primar si secundar) . Usa sobei nu se mai deschide pana la urmatorul foc, care poate fi facut la 12 sau la 24 de ore,depinde cat de frig e afara.
Eu cu vremea capricioasa ce a fost zilele trecute faceam un foc la 48 ore iar temperatura in 2 camere+baie nu a scazut sub 22 gr.   

Daca sunt exploatate corect aceste sobe se curata o data la 5-6 ani si singura problema ce am intampinat-o pana acum a fost faptul ca atrebuit sa dorm de cate va ori cu geamul deschis iarna ( nu am dozat lemnele in focar bine).     
  Cred ca am un coleg in a le suferintelor de acest fel in Sulina, daca nu ma inseala memoria, dar deja se pot vedea destul de astfel de sobe dand cautare pentru  " sobe de zidarie ".
  Pana una alta pun un link cu o ardere cu gazeificare  de la focarul sobei mele:



pus acum 8 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 116
Saptamana asta am reusit sa termin sobita. I-am facut focarul si peretele imprejmuitor di samota iar peste focar vine montat un butoi din tabla ce joaca rolul clopotului.
  Constructia este modulara ,in sensul ca butoiul se poate si in loc se poate pune un capac, soba devenind masa , sau se poate pune o tabla mai groasa, pe care se pot coace toamna vinete si ardei.

soba pentru fiert plamada saptamana asta reusit termin sobita. i-am facut focarul peretele samota

47.9KB


pus acum 8 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 116
Cam asa arata montata:

soba pentru fiert plamada cam asa arata montata:

50.8KB


pus acum 8 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 116
Inca nu are usa focarul dar acest tip de focar nici nu prea simte nevoia:

soba pentru fiert plamada inca are usa focarul dar acest tip focar nici prea simte nevoia:

42.8KB


pus acum 8 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 116
Interiorul sobei:

soba pentru fiert plamada interiorul sobei:

40.5KB


pus acum 8 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 116
Riserul focarului ( zona pe unde sunt evacuate gazele de ardere din focar) nu m-am obosit sa-l izolez ci l-am facut din samota asezata pe uscat. Asta nu afecteaza functionarea focarului si dupa ce se incalzeste un pic focarul, in timpul arderii cu flacara, nu se mai vede fum la cos.

soba pentru fiert plamada riserul focarului zona unde sunt evacuate gazele ardere din focar) m-am

41.8KB


pus acum 8 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 116
Consumul de lemne e undeva la 3 kg pe ora la ardere fortata( cand incalzesc plamada ) , dupa aceea scade undeva la 2 kg /ora.
  Cazanul incepe sa fiarba in aproximativ o ora.
  Asta e cantitatea de lemne cu care fierb 22 kg cartofi +10 litri apa ( cazanul e de 45 l), adica 6 kg lemne.
  Puterea maxima a flacarii e undeva la 10-12 kw/ora, depinzand de cat de uscate sunt lemnele.
  Temperatura pe cos a fumului are cam 130*, cu ceva peste sau sub, depinde de momentul arderii.
   Practic eu am fiert trei plamezi cu trei galeti de lemn de brad, galeti ca cea de mai jos:

soba pentru fiert plamada consumul lemne undeva ora ardere fortata( cand incalzesc plamada dupa

46.4KB


pus acum 8 ani
   
aurel100
20%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 66
Interesante explicatiile m-am uitat la poze dar tot nu am priceput toate ideile.Eu am locuit toata viata la bloc la sobe nu ma pricep , dar soacra sta la tara (de aici si interesul pentru distilate)si are sobe de teracota iar cosumul de lemne este socant in comparatie cu ce spui pe topicul celalalt.Schita de acolo am priceput-o .As dorii sa-mi zici daca este fezabil sa darim sobele  si sa pun un meserias sa le faca as cum a-i aratat  pentru un consum semnificativ mai mic.

pus acum 8 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 116
Modelul asta de soba este excelent pentru sobe situate in bucatarii de vara sau la exterior. Au un consum foarte mic de lemne , nu sunt complicate iar singurul dezavantaj este ca focul trebuie alimentat continuu.
  Se pot utiliza si la interior, cu ceva modificari dar meseriasul trebuie sa fie familiarizat cu acest tip de sobe ( lucru mai putin intalnit in Romania).
  Din pacate, la noi,constructia sobelor a ramas mult in urma , fata de ce posibilitati sunt.In Romania , sa te incalzesti cu soba , a devenit arhaic, toti vor centrala, daca se poate sa nu se murdareasca deloc.
  Prin alte parti nu e deloc asa.Sobele alimentate cu lemne sunt considerate din categoria resurselor regenerabile, in Franta , de exemplu, nu se elibereaza o autorizatie de constructie a unei case daca nu are prevazut cos pentru soba.
  In tarile nordice sobele au un cult al lor, sunt studiate in scoli si acolo poti sa intalnesti proprietar de iaht care iarna se incalzeste la soba.
  Sa nu credeti insa ca sunt la fel ca sobele noastre. Sobele lor sunt sobe grele , pot ajunge de la 2-3 tone pana la 5-6 tone si incalzesc toata casa, nu numai o camera.
  Faptul ca sunt atat de grele le da o mare inertie termica, cu variatii mici de temperatura in camera , de seara pana dimineata.  Cine s-a icalzit la soba de teracota iarna , stie ca seara e cald de lesini iar dimineata e cam subtirel aerul in odaie. 
  Dupa mine, singurul impediment in implementarea acestor sobe la noi, este faptul ca , fiind mai grele, necesita mai mult material,  deci sunt mai scumpe decat o soba traditionala.
  Eu ma incalzeam demult la o soba traditionala si iarna , cand afumam ceva carne in horn, daca uitam de ea o scoteam arsa- toata caldura se ducea pe cos. De cand am schimbat sistemul , mai mult de 70* celsius nu am avut pe cos.
  Ca sa va faceti o idee despre costuri , va pot spune in mare cam ce materiale intra la o soba nu foarte mare:
1 usa soba- de preferat cu geam si sa fie ceva mai mare-  minim 350 lei
100 samote mari  - 400
7-800 pana la 1200- 1500 caramizi normale  ceva mai frumoase caci soba nu vine tencuita ci ramane caramida aparenta     - 1,7  pana la 2 lei bucata
3-4 saci argila
  1 sac mortar refractar - pentru focar  -30
  sibere , usa cenusar , etc   100- 150
Manopera - daca gasesti meserias nu e ieftina, mai sigur in regie proprie, dar trebuie aprofundat bine de tot pe net
 

  Nu vreau sa sperii pe nimeni dar sunt sobe mai scumpe , iar daca o soba de teracota o scoti in 1500 lei , celelalte te pot ajunge foarte usor si dublu sau triplu - ca materiale , dar este inegalabil confortul si consumul de lemne scade cel putin cu o trime, daca nu cu jumatate fata de sobele traditionale.
  Voi pune schema de principiu a unei sobe cu 2 clopote intr-o postare ulterioara.


pus acum 8 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 116
In prima imagine este schematizata, cat de cat, o soba traditionala- cu "fumuri" , iar in a doua , o soba in 2"clopote" .
  La prima soba se vede cum aerul care trece prin soba face tot traseul ( racind soba dupa ce nu mai este foc) pe cand in al doilea exemplu , aerul cald este tinut captiv in partea de sus al fiecarui clopot si abia dupa ce se raceste (cedand caldura peretilor sobei) pleaca la cos.

soba pentru fiert plamada prima imagine este cat cat, soba iar doua soba .  prima soba vede cum

30.3KB


pus acum 8 ani
   
aurel100
20%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 66
Daca spun soacrei ca-i darim soba de teracota care are 60 de ani, soacra avid 90 face infart plus ca este olteanca.Mi s-a parut interesant ca o astfel de soba este alimentat o singura data la 12 ore (cele din poza erau lemne de brad) si se pastreaza caldura in doua camere cca 40m2.O astfel de soba se pote placa cu placi de teracota?Voi intreba in Craiova daca exista un sobar sa faca ce zici.Multumesc pt. raspunsul promt.

pus acum 8 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 116
Majoritatea timpului fac un foc la 24 de ore si aici nu-i Oltenia- ne intrecem cu Harghita si Covasna in privinta temperaturilor iarna.
  Soba mea este placata cu teracota. De fapt se croieste soba din teracota, numai ca mai larga , iar pe interior se placheaza cu samota sau caramida rosie, pe cant(dupa posibilitati). Rezulta un perete al sobei de 13-14 cm care are puterea sa tina soba calda mult mai mult timp.
  Aceste sobe nu se fac dupa ureche. Se calculeaza necesarul termic al camerei- camerelor, apoi se calculeaza marimea focarului si abia la urma suprafata si marimea sobei. Nu vezi 2 proiecte identice decat daca ai aceleasi conditii.
  Daca esti interesat te pot indruma de unde sa aprofundezi problema- e nevoie de un pic de studiu.


pus acum 8 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
 

... nu cred ca ... o sa fac si sobe la viata mea    dar mi-ar placea sa stiu cite ceva    ... asa ca daca ai informatia      spune unde e =sa ne apucam de invatat   

merci 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 8 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 116
Trebuie logare



pus acum 8 ani
   
aurel100
20%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 66
Ieri mi-am petrecut citeva ore lecturind din acel forum.Interesante,competente ,actuale informatiile,pacat ca desenele nu sint executate cu linie intrerupta pentru ce nu se vede,(ca la un desen tehnic) in acest fel intelegind mai bine si neavizatii asa cum sint eu.Multumesc inca o data pentru raspuns.

pus acum 8 ani
   
aurel100
20%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 66
Sobele au 60 de ani ,usile s-au deformat pot fi inlocuite fara a le demola complet?

pus acum 8 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 116
Usile sunt prinse de zidarie cu un fel de "urechi" din metal, probabil fonta, daca sunt asa vechi.
  Daca gasiti usi la dimensiunea gaurii sobei se pot taia urechile usii celei  vechi, cu un flex mic si scoate usa apoi se taie urechile usii noi, se aseaza usa in locul celei vechi apoi se sudeaza din nou urechile usii, la pozitie.
  Probabil va trebuie un sudor care sa poata suda cu electrozi bazici caci sudura cu electrozi normali ( rutilici) nu prea tine pe fonta.
  Daca va instalati un program- Sketchup, puteti vedea anumite proiecte de pe forumul respectiv, in 3 dimensiuni si chiar sa demontati soba din proiectul respectiv , caramida cu caramida.


pus acum 8 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 116
Ieri am folosit pentru prima data soba la distilare.
  Din pacate nu va pot da inca timpul in care aduc la fierbere 50 l plamada si cu cate lemne , caci am avut o experienta neplacuta cu plamaditul pe baie de ulei dar va pot confirma faptul ca soba, o data infierbantat bine focarul din samota (in timpul inceperii fierberii , cand focul "e dat la mare", consuma ridicol de putine lemne pentru distilat si nici nu scoate fum vizibil.
  Daca  voi reusi,( nu promit  dar voi incerca), poate fac si un mic filmulet sa exemplific cele spuse.


pus acum 8 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 116
Pana la filmulet mai punem o schita .
  Am pus peste riserul sobei o bucata de fonta de la o plita veche, dupa ce in prealabil am eliberat in laterale , pentru a avea pe unde iesi gazele de ardere.
  Astfel flacara nu bate direct in fundul cazanului si sper eu, nu se prinde nici plamada.

soba pentru fiert plamada pana filmulet mai punem schita .  pus peste riserul sobei bucata

18.9KB


pus acum 8 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 116
Update:
 
Am renuntat la fiertul pe baie de ulei.Daca amestec in cazan pana la 50* si apoi pun clopotul sau cum i-o zice nu se afuma nimic ( decat eu eventual , in timpul degustarilor       ).
  50 l de plamada incep sa fiarba cam in o ora si 45', maxim 2 ore, dar consumul de lemne este de 8 kg pana aduci totul in fierbere.
  Daca as izola exteriorul sobei probabil ca s-ar mai reduce timpul si consumul de lemne dar pentru mine e perfect asa.
  Dupa ce incepe fierberea  consumul de lemne devine ridicol si mai consum cam  8-9 kg  lemne pentru toata distilarea , timp de 6 ore.
  Pentru a nu se prinde plamada de fundul cazanului folosesc acea dublura din fonta , din schita de mai sus.
  In urma folosirii sobei timp de 3 distilari , am ajuns la concluzia ca nu voi mai face modificari la ea- acest prototip devenind definitiv pentru mine.   


pus acum 8 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 116
Erata:


Pentru cei ce vor construi o soba similara le recomant sa faca iesirea gazelor, spre cos, mai jos de fundul cazanului. Schita de mai sus este doar explicativa, nu este facuta la scara.


pus acum 8 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
    BRAVO !

... ASA ZICE SI Murphy ... ORICE LUCRU TEMPORAR TINDE SA DEVINA DEFINITIV !

... adevarul e ca ... sa distili 50L de plamada cu 20kg de lemn    cred ca e f.f. bine    ... nu ma pricep la sobe dar suna bine !   ... mult mai bine decit vagile mele amintiri de a cazanul cu lemne ...    de pe vremea de demult ... sa tot fie 35 de ani 

FELICITARI PT IDEE !
 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 8 ani
   
mitica13
10%

Din: Roznov. Neamt
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 25
Nici eu nu cred ca e mare diferenta, intre o iesire mica, ori mai mare ( cu conditia sa nu fie exagerat de mica), vaporizarea creeaza presiune, si aburul iese oricum.

Referitor la consumul mare de lemne, dupa ce incepe sa curga, nu-ti fa probleme, este normal.
La fierberea lichidului, se petrece acel proces numit "schimbare de faza" (trecerea apei din stare lichida, in stare gazoasa), care se face cu consum mare de energie.

Cand am construit cazanul meu electric (cu baie de ulei), si doua rezistente, de 800 si 1200W, i-mi inchipuiam ca pana la fierbere, voi folosi puterea maxima, (2000W), iar dupa aia doar 1200 sau chiar cei 800W.

Surpriza: Dupa ce incepe sa curga, daca reduc puterea electrica, debitul la teava scade proportional! Si exact ca in cazul tau: 2-2,5 ore pana la curgere, si tot atat pana la terminarea distilarii. Deci consum egal de energie.

Asa ca, lemne sa fie, si putere de munca.

PS:Chiar nu-mi inchipuiam ca o iesire a gazelor atat de jos, e benefica. La prima impresie, ai crede ca e bine sa o pui cat mai sus ( sa traga).

PS2: La electric, pt 50 litri de plamada, consum ~ 10Kw curent electric.
La lemn, 16 Kg le lemne, dau ~50-60 Kw , asa ca sa vezi totusi ce randament mic au cazanele pe lemne (indiferent de tipul constructiv)

La noi in zona (Neamt), costa cam 25 Bani Kg de fag uscat.
16 Kg de lemne ori 25 de bani = 4 lei.
10 Kw de curent ori ~ 50 bani = 5 lei.
Pt asa diferenta, nu cred ca merita afumarea. Plus ca in cele 4-5 ore cat dureaza procesul (pe electric) poti face linistit altceva. $$$

Numai bine!


pus acum 8 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
@mitica 13

.. eu am inteles ca ... la distilare ... consumul de lemne scade semnificativ 8-9kg in 6 ore ... fata de 8kg in 1h45- 2 ore    ...=>adica va consuma cam 1/3 din 4-4,5= 9/6

... caldura specifica de evaporare ... nu e chiar mare la amestecul de apa+alcool

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

... o parere personala ... daca ai nevoie de 2-2,5 ore sa ajungi la fierbere ... si distili tot in 2-2,5 ore    cred ca distili mult prea repede    ...
... nu ai probleme de randament , gust sau tulburare ?



_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 8 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 142
la cazan cu foc  cel ma\i bine cu scanduri subtiri  de brad sau alt lemn care arde rapid pana incepe sa curga si dupa aia cu fag sau alt lemn de esenta tare dar din ex. nu se merita cu fag eu la cazan de 200l in 30 min incepe sa curga si in 4 sau 5 ore e gata cu 60l distilat la 40grade numai cu brad

_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 8 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 142
cam asa

soba pentru fiert plamada cam asa

29KB


_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 8 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 142
si tot ase

soba pentru fiert plamada tot ase

30.3KB


_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 8 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 142
foc

soba pentru fiert plamada foc

21.9KB


_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 8 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
@Cazanel 

... explicatie ca la carte ... aia verde sau alta    tot asa de buna 

AI AMESTECATOR LA CAZAN ?

... cazanul tau e inzidit = vatra calda    oricum ... e f.f.f repede 30 min pt 200L   ... dar suna NORMAL 6 ore sa curga distilatul    ... 10L/ora e ceva debit (de asta ai un racitor ramificat !)     ...

... ... SA INTELEGEM CA FACI O SINGURA DISTILARE ?   
( 6OL DE 40% = 24L ALCOOL ... IN 200L boasca   ... REZULTA CA PLECI DE LA O BOASCA DE +12%??)
... faci distillate de vin ?

sa ai sporuri la esentze !


xxxxxxxxxxxxxx

observati grosimea tevii de iesire ... si caciula=comanacul   


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 8 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 142
pe rand coane,am mestecator dar nu il folosesc decat la cereale cand o sa fac vreodata  si la piersici,cazanul zidit ca in ultima schita bde la cristi m.dar cu iesirea gazelor la partea de sus din vin fac cand mai ramane de la an la an ,anu asta nu     din fericire,da fac o singura distilare la fructe,grosimea tevii 60mm, comanacul butoi bere 50l tuborg     acum someaza daca are cineva alfa si beta si ai prisoseste sunt interesat contra cost normal ca am vreo 200kg faina  

_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 8 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 142
la gin amestecul de buruieni savante se pun in cazan la fiert sau unde?? daca nu poti sa le pui in calea vaporilor???  

_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 8 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 142
apropo de arzatoare vreau sa construiesc acum unul pe motorina cu tiraj fortat de aer revin dincolo la hand made

_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 8 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 142
scuze adica aici          

_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 8 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

cazanel a scris:

la gin amestecul de buruieni savante se pun in cazan la fiert sau unde?? daca nu poti sa le pui in calea vaporilor???  


... eu am pus amestecul de plante ... in cazan ... la distilarea a 2-a = la lamurit  ...
...  si am luat frunte mai multa 3% (+ceva capete) de la prima distilare ... asta pt ca aromele-unele ies la inceput 
... la distilarea 2 am mai luat frunte dar putin 1% din cantitatea de alcool ---ca sa fie luata!

... la jumatatea lamuriri ... am luat capacul si am pus ceva ... pastirnac => ceva mai bun si mai complex    ... pina la urma am amestecat 1-2 parti + 2 - 1 parte

... se spune ca ... daca pui plantele in calea vaporilor ... iese ceva mai fin 
asa sa fie ...


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 8 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839

cristimoisuc a scris:

Update:
 
Am renuntat la fiertul pe baie de ulei.Daca amestec in cazan pana la 50* si apoi pun clopotul sau cum i-o zice nu se afuma nimic ( decat eu eventual , in timpul degustarilor       ).
  50 l de plamada incep sa fiarba cam in o ora si 45', maxim 2 ore, dar consumul de lemne este de 8 kg pana aduci totul in fierbere.
  Daca as izola exteriorul sobei probabil ca s-ar mai reduce timpul si consumul de lemne dar pentru mine e perfect asa.
  Dupa ce incepe fierberea  consumul de lemne devine ridicol si mai consum cam  8-9 kg  lemne pentru toata distilarea , timp de 6 ore.
  Pentru a nu se prinde plamada de fundul cazanului folosesc acea dublura din fonta , din schita de mai sus.
  In urma folosirii sobei timp de 3 distilari , am ajuns la concluzia ca nu voi mai face modificari la ea- acest prototip devenind definitiv pentru mine.   
cristi
, eu am facut peste 2--- l de tuica intr-un an jumate de cand am cazanul . toate distilarile au fost facute pe baie de ulei , cu ulei uzat . la prima distilare am avut surpriza neplacuta ca si tine de spumare , insa sm golit rapid cazanul , apoi l- am scos din baia de ulei si am facut foc puternic incat am fiert uleiul bine , adaugand ulei nefiert deasupra . dupa ce fierbe bine da inapoi spuma exact ca zaharul dupa invertire . probleme am mai avut , insa am invatat sa le rezolv si mi se pare ca functioneaza chiar bine . daca ai citit pe topicul de zamahoanca ai vazut ca se poate face si foc de tabara    cu cazanul pe ulei .
@mitica 13 , eu am  montate la cazan 3 rezistente de 1900 w si cu toata puterea 70 l plamada porneste cam in 90 de minute , la tine cu 2000 w porneste mai repede , or fi rezistente turbo  sau mi-a scapat mie ceva ? 


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 8 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 116
Multumesc de informatii @pazucu.Tocmai de frica focului de tabara  am renuntat deja la ulei.  In noua configuratie nu se prinde de fundul cazanului decat foarte , foarte putin  si se curata imediat.
  La @cazanel ajunge asa repede la fierbere pentru ca face foc sub tot cazanul. Si cantitatea de lemne trebuie insa sa fie pe masura.
  Daca nu i-ar fi peste mana lui cazanel i-as sugera sa incerce sa modifice iesirea gazelor ( sa o faca mai jos) si sa ne spuna ce efecte a observat.
  Focarul sobei mele are 17x17x50 cm , iar flacara pleaca spre cazan printr-o duza de 12x12 cm, deci suprafata activa e cat un ochi de aragaz.
  Focarul imi permite sa storc tot ce se poate din minim de lemne. Daca as fi marit vatra focarului, sa fac foc sub tot fundul cazanului , ar fi ajuns la fiert mult mai repede, cu pretul cresterii consumului si al fumului, care la mine este invizibil dupa ce se incalzeste un pic focarul.
  @mitica13   - la mine lemnul de brad ma ajunge la, maxim, 14 bani/kg si la 5 lei cheltuiti eu fierb 2 cazane asa ca la mine se merita.      Plus ca trebuie sa fac curat pentru noua sarja de lemne asa ca imi iese 2 in 1- fac rachiu si curatenie in acelasi timp.   


pus acum 8 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
@Cristimoisiuc

... sa inteleg ca ... focarul tau e o prisma dreapta cu sectiunea de 17x17 si inaltimea de 50 cm 

... care e duza de 12x12cm ? ... aici imi scapa ceva

... ... si la tine cazanul se incalzeste pe suprafata mare ...fund+laterale ... dar probabil ca temperature nu e asa de mare => un transfer termic mai mic

... ma mir ca ... CAzanel nu foloseste agitatorul la asa viteza de incalzire  ...cred ca distila un lichid relative limpede   


...oricum ...asa cum am zis ... BRAVO PT SOBA 

... STUDIEZ SA-MI FAC SI EU CEVA MIC IN CARE SA-MI FAC ...O FRIPTURA    ... am mincat cea mai buna friptura ... la cazan cind am aruncat o bucata de carne intr-un jar galbe-portocaliu .... carnea afacut o crusta deasupra si in interior a ramas rozalie si zemoasa ...mmm ce bine a mers cu un rachiu proaspat   


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 8 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 116
Da, cam asa e focarul meu , numai ca prisma, cum ii spui tu , e culcata pe o parte, astfel ca pot baga lemne lungi de 50 cm.
  In partea de sus a focarului, pe la jumatatea lui, am o gaura de 12x12 cm ,pe unde iese fumul si focul, gaura, impropriu numita duza, care se continua in sus cu un horn , la fel de ingust , facut din caramida pe cant si care are inaltimea a doua caramizi puse pe cant , una peste alta , adica cam 24 cm.
  Pentru friptane am un taler din otel, care e un pic mai mare in diametru decat gaura din butoiul albastru. Il pun deasupra , in locul alambicului si cum e adancit in centru , pun ulei acolo si apoi fripturile. La sfarsit se pun in zeama ramasa cartofi taiati ca pentru prajiti la ceaun si-atunci sa vezi cum merge horinca !   


pus acum 8 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
OK !

... deci focar e ... prisma orizontala 

... eu ma gindeam ca focarul principal e prisma verticala (coada la J ) unde se ard gazelle ca sa se faca arderea completa => am vazut pe youtube cum cineva masura acolo peste 900C ... si m-am gindit ca acolo e zona cea mai fierbinte     

xxxxxxxxxxxxxxxx

metoda ta de ...friptura ... e ... friptura la disc    ...BUNA ...dar daca fumegi uleiul ala (si ai sanse mari)  trebuie sa ai stomac BUN-BUN

... eu vreau ceva ... care sa nu colecteze grasimea si sa nu se aprinda grasimea    si am gustul de lemn
... ar mai fii o idee ... sa incalzesc o piatra ... sau o bucata de fonta ... etc. dar pierd aroma de lemn
... ... ... inca mai cuget ... nu sunt presat ... am pe balcon un gratar cu butelie ...si in masina un gratar cu crabune de lemne ... deci ... ma descurc

xxxxxxxxxxxxxx

care e cel mai mic rocket pe care l-ai facut/vazut functionind bine ??


sporuri
 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 8 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
@Pazucu

... am taiat zerourile "0" de la p0strea ta ... alea de dupa 2 

... e mai sanatos asa ... ca sa nu le numere cine nu trebuie ...
... ... vorba cintecului ... nu ca nu am incredere -dar sa nu-I dau ocazia !

... daca nu esti de accord ... le poti pune la loc.


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 8 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 116
Cel mai mic rocket functional , facut de mine e acesta:

soba pentru fiert plamada cel mai mic rocket functional facut mine acesta:

54.3KB


pus acum 8 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 116
Are 30 cm in diametru , aproape 60 in inaltime , iar focarul e facut din samota subtire . Am facut inclusiv zacusca pe aceasta soba.
  Exteriorul e facut din 2 recipiente pentru gunoi, din alea la care apesi clapa sa se deschida capacul.
  Are manere de transport , deci e mobila.Se poate demonta in 2 pentru a intra mai bine in portbagaj. 

soba pentru fiert plamada are diametru aproape inaltime iar focarul facut din samota subtire facut

52.4KB


pus acum 8 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
 

interesant    dar cred ca se preteaza f. bine la ...zacuscu cum ai zis 

... asa la ochi ... daca exteriorul are 30cm ... atunci tubul interior are 12cm ?

... ... o sa fac ceva teste ...cind am timp-materiale ...
... o soba din conserve am facut si eu ... am si pus ceva=o schitza pe aici ===>a functionat f. bine ... ..  acum eu as v rea sa folosesc carbine de lemn = e mai simplu si mai bun mirosul de stejar/artar 
... mai cuget inca 

merci de info!

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 8 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 142
tot cu discu de tractor??   iese ok

_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 8 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 116
Riserul ( tubul interior) , asa cum bine ai intuit , are 11,5 cm, iar plita e facuta din tabla ordinara de 4 mm , care tinde sa ia forma discului , dupa cateva focuri.   

pus acum 8 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 116
Soba in actiune.  Va rog sa observati fumul pe care-l produce.   



  Cam aia e si cantitatea de lemne pe care o pun in timpul distilarii.


pus acum 8 ani
   
cazanel
30%

Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 142
bravo man succes pe mai departe

_______________________________________
unde-s bani ma-i voinice,i-am baut sa nu se strice
mindrele sa nu m-ii mance

pus acum 8 ani
   
licap
30%

Din: Nürnberg
Inregistrat: acum 9 ani
Postari: 133
Cristi, chiar asa vreau sa fac si io, sa instalez cazanul pe o raketa. Am construit citeva, stiu cu ce se mananca astea.    Cred ca cel mai important lucru la o raketa este riserul, care trebuie privit ca fiind inima sobei, si trebuie izolat foarte bine, ca sa poata sa acumuleze o temperatura cit mai ridicata,  pt ca gazele greu combustibile sa arda.
Problema e ca daca faci o raketa adevarata cu temperaturi de 800-1000 de gr, orice riser din metal pe care-l instalezi se va duce dracului dupa numai un sezon. Temp ridicata, ventilatia care se formeaza acolo, particulele solide care lovesc peretii riserului in timpul combustiei, il vor slabi, deteriora.
Samota e grea, inertie mare, vei ajunge la temperatura optima abia pe la sfarsitul fierberii.
Astept cu interes experienta ta, sper sa-ti iasa ceva bun.


pus acum 8 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 116
La inceput ma chinuiam si eu sa izolez cat mai bine riserul ( facut din teava de sonda de 5" . Cam la 2 ani trebuia schimbat ca se ardea de tot.
  Acum nu mai mai complic. E suficient si riserul din caramida refractara- in jumatate de ora de la aprindere nu mai scoate decat putin fum cand alimentez cu lemne, pret de 10 secunde maxim, iar dupa o ora de ardere nu am fum decat daca pun lemne pe foc cand a ramas jar putin si fumega pana incepe sa arda cu flacara.
  Riserul meu din caramida e inalt de doua laturi de caramida si jumatate, adica 29,5 cm. Caramizile sunt puse pe uscat. Deasupra lui am o bucata de plita veche, pe care bate flacara si este intoarsa (flacara) pe orizontala si iese in clopot pe 4 laturi, in cruce, ca sa incalzeasca cat de cat uniform, deci se poate spune ca am si o portiune de riser orizontala.
  Cred ca riserul se comporta mai mult ca un catalizator, dar isi face treaba cu brio.


pus acum 8 ani
   
matoludovic
Membru nou

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 2
Ma poate ajuta careva cu vreun sfat sau schita ?
am un cazan de 80 L care a avut o soba din fier cu samota in interior dar s-a mancat tabla de pe soba iar acum vreau sa construiesc o soba cat mai eficienta din samota si caramida . am citit despre sobele cu clopote dar nu stiu care-s mai potrivite pt cazan. ma poate ajuta cineva cu o schita ? cum sunt cele cu ulei intre cazan si focar ?


pus acum 5 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 116
Bine ai venit pe la noi.  Eu folosesc cu succes modelul de soba pe care l-am schitat pe prima pagina a topicului, cu mentiunea ca am interpus o bucata de plita veche intre iesirea riserului si fundul cazanului (la soba mea racheta facuta dintr-un butoi de 200 l).
Practic flacara nu bate direct in cazan ci in bucata de plita si e deviata inspre marginile cazanului. Daca amestec in plamada pana atinge 50 *C si apoi pun capacul, nu se prinde plamada de fund, sau se prinde foarte putin pe margine, fara a aparea gust de fum in distilat. Am avut doar o exceptie , cu o plamada din secara, care s-a prins binisor dar tot fara efecte nedorite in distilat. De atunci m-am hotarat sa nu mai plamadesc cu secara, a fost prea mult de munca la curatat cazanul.
Cat dspre distilarea pe baie de ulei, am incercat o singura data dar cam cu frica- nu e prea fain daca pica apa in uleiul incins. Modalitatea asta de distilare o foloseste Pazucu, el poate sa-ti de detalii in acest sens.


pus acum 5 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
Salut baieti !

Adevarat , eu folosesc baie de ulei pentru distilari .
Principiul e simplu , cazanul pentru fierberea plamezilor confectionat din cupru , este bagat intr-un cazan din tabla cu diametrul mai mare cu vreo 5-6 cm.
Sub fundul cazanului de cupru si intre peretii celor doua cazane este ulei . Incalzirea o fac cu rezistente electrice care sunt bagate in cazanul din tabla scufundate in ulei .
E adevarat , este cam periculos procedeul , daca ajunge lichid in uleiul incins acesta spumeaza si iese afara , iar daca sub cazan este foc deschis ia foc puternic (vezi primele postari de la topicul de zamahoanca).
Pe de alta parte , nu mi se prind niciodata plamezile de cazan .


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374


Salut Pazucule 

... pai sa ai cazan din Cu ... si sa pierzi efectul ala special ... Cu la foc deschis care catalizaeaza niste reactii ... MAILLARD parca ... si dau gustul de cognac specific ???

... macar ... la lamurit sa nu folosesti baia de ulei    de fapt acolo nu cred ca mai conteaza ... 

xxxxxxxxxxxxx

Salut Cristi   

cum mai merg sobele ?
... ca RACKETELE sper   

Anul asta parca e plin de fructe prin Ro ... asa ca ... facetiva temele 

Tote cele bune va doresc la toti !
 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
@Caberlot , mare dreptate ai, dar de cand era sa dau foc la casa nu mai fac eu foc sub cazan .
Asa ca pentru siguranta trebuie sa pierd arome  .

Sanatate iti dorim si tie !


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 5 ani
   
matoludovic
Membru nou

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 2
MERCI DE SFAT BAIETI. iesirea hornului trebuie sa fie sub nivelul focarului ? in prima schita(de pe pag 1)este soba cu 1 clopot ?

pus acum 5 ani
   
cristimoisuc
30%

Din: Fratauti- Suceava
Inregistrat: acum 8 ani
Postari: 116
Iesirea trebuie sa fie sub nivelul fundului cazanului, nu sub nivelul focarului. Cu cat iesirea se face mai jos cu atat trebuie sa avem un horn mai bun care sa "traga" gazele din soba, pentru a nu iesi in incapere. Modelul asta de soba scoate un pic de fum cat e hornul rece, de aceea ar fi preferabil de construit intr-un spatiu semideschis, sau daca nu,  sa se amorseze hornul inainte de a se da foc in soba (amorsarea se face aprinzand cateva hartii direct in horn, pentru a-l incalzi si crea un curent ascendent).
Este de preferat sa se construiasca soba pentru distilat dupa modelul schitei a doua de pa pagina 1 a topicului.
In prima schita este o soba cu focar racheta si un contraflow (gazele fierbinti intra prin partea de sus a clopotului si ies prin partea de jos. La clopotele caracteristice rusilor gazele fierbinti intra si prin partea de jos a clopotului (prin asa numitul rost uscat). Modelele de sobe ce utilizeaza circulatia gazelor in contraflow sunt caracteristice tarilor scandinave.

Daca sunt doritori in a studia aceste sobe se pot face trimiteri pe alte forumuri, cu acordul moderatorilor.


pus acum 5 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
@cristimoisiuc      
Pai sa vii sa-ti fac un proces verbal sa-ti dam acordul .
Da-le linck-uri baietilor sa vada ce ii intereseaza .

Cristi , pregatesc registrele si stampila si te astept     


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
 
... pai daca le dai adresele de sobe ... se apuca de citit si uita de distilate 
(foarte interesante sobele ... )

ORICE INFORMATIE E BUNA 
... asa ca directioneaza lumea la sursa  ca poate sunt insetati de cunoastere 



p.s.
... acolo e si un cuptor racketa ... al lui Flavius ==> tare bine s-ar potrivii linga un cazan  ca procesul de  distilare e lung si li se face foame la oameni


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la