Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Mariatha
Femeie
25 ani
Prahova
cauta Barbat
25 - 52 ani
Bauturi / Diverse / Despre malt Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
iulian_1o
20%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 53
Salut,
Pun discutia in topicul diverse, intrucat nu vad alta rubrica mai in masura sa o gazduiasca.
Legat de malt, am pus graul, l-am incoltit totul ok pana la uscare, aici ma doare capul, greu de tinut la 50 de grade.. asa ca intreb, cum separi radacinile si frunzuta de la bobul de grau fara sa fie uscat pana la 10 la suta? Sau merge dat cu totul prin masina de tocat pentru a putea fi folosit la fermentare?
Multam

despre malt salut, pun discutia topicul diverse, intrucat vad alta rubrica mai masura malt, pus

69.1KB


pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Mai bine toci cu totul, nu se intampla nimic. Nici nu prea vad cum ai putea sa separi mustatile in stadiul ala. Uscarea maltului se face pentru depozitare in special. Deci daca il plamadesti imediat poti sa nu-l usuci. Mie mi s-a parut ca si proaspat si uscat are cam acelasi miros/gust.

Sa pui sita cea mai marunta de la masina de tocat.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
iulian_1o
20%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 53
Multumesc pentru raspuns. Eu ma gandeam sa incerc in blender, sa vad ce iese
Asta am facut-o mai mult ca un experiment sa vad daca-mi reuseste, o sa merg cu experimentul pana la fermentarea plamezii. Am comandat de pe ebay un turbo yast, dar pana ajunge cred ca voi folosi drojdie normala (nu am decat 1 kg de malt). Recomanda-mi si mie o reteta, la 1 kg de malt cata apa sa pun pentru fermentare?
Multumesc.


pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Eu nu as pune Turbo Yeast in plamezi de cereale. Drojdiile Turbo sunt specializate in fermentarea zaharului si rezista la concentratii mari de alcool. Pe langa asta Turbo au si nutrienti inclusi in plic, nutrienti de care tu nu ai nevoie pentru ca cerealele au mai mult decat destul.
Mai bine pui drojdie de panificatie.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
iulian_1o
20%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 53
Multumesc de sfat. Am sa-i pastrez pentru alta ocazie atunci. Mi-am luat si un telmometru, vad ca-si face treaba cu brio, e si cu alarma, am pus cratita pe ochi, am amestecat plamada, si merg pe metoda inversa, am plecat de la 25 de grade si merg catre 65 - 66, dupa care opresc, scade usor pana la 60, urc iar la 66.. Stau prost cu partea de izolatie, dar fiind 1 kg de malt si 4 l de apa, 2 ore trec repede . Am luat 1 plic de drojdie, cred ca o sa pun 1 lingurita in 100 ml apa + plamada, sa le adaug in plamada cand ajunge la 25 de grade. Deja pe la 58 se simte dulceata in plamada
PS:
A fost o nebunie sa rajnesc maltul umed cu rajnita    tindea sa se faca coca pe fundul rajnitei, dar l-am dovedit in 1 ora asa.
Experimentul merge mai departe.

despre malt multumesc sfat. sa-i pastrez pentru alta ocazie atunci. mi-am luat vad ca-si face treaba

23.6KB


pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
BUna !
  Foloseste o masina de tocat carne cu sita fina, o palnie dintr-un bidon de vreo 3 litri taiat la fund si adauga apa la macinare ( solutia unui moderator)... Va merge mult mai usor... Si foloseste la plamadire malt verde ... E mai simplu si usor.... Lasa uscatul...!!!!  Poti distruge tot felul de enzime foarte importante...FA Studiu si experimente ... Succes !!!
  MULTUMESC  STAVA SI MODERATORILOR !!!


pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
... drojdiile turbo    sunt ok , fermenteaza orice 
... eu am facut un experiment ... de... RomMaltz ... si pot zice ca a iesit OK, nu asa parfumat ca un single maltz ... dar cu un raport de rentabilitate f.f.bun ...    

... daca ai luat doar un plic de pe ebay ===> ai iesit f.f.scump pe motive de transport   
... ar fi bine sa folosesti cu grija plicul ala !

de care drojdii ai luat ?
pune o poza ...

 


p.s.
la subiect    masina de tocat e super la tocat maltz ... nu risca un uscat ca poate omori enzimele ... si nu mai ai maltz !


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
iulian_1o
20%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 53
Titlul suna cam asa:
Alcotec 48 Pure Turbo Super Yeast High Alcohol 20% Homebrew Vodka Distilling

Iar descrierea:
+++++++++++++++++++++
1 Packet - Alcotec 48 Pure Turbo Super Yeast

Dual Recipe

High performance up to 20%, Super Rapid Yeast/Nutrient
 
Alcotec 48 Pure is a ”dual” turbo yeast.

Simply change the amount of sugar used to change how it works.

It can ferment 6 kgs/25 litres up to 14% in 48 hours!

- or 8 kgs/25 litres up to 20% in 5 days!
 
You simply choose how much sugar to add.
 
This is a very friendly yeast strain as it is temperature tolerant so it’s perfect for our varying climate.

This turbo yeast is considerably more tolerant to high temperatures than the Alcotec 24, or any older recipe such as the Alcotec 6 or Alcotec 8.

The optimum is still ambient (and liquid) temperature around 25C, but it is no disaster if the ambient temperature shoots a bit over 30C.
 
Ingredients: Yeast, Yeast Nutrient
+++++++++++++++++++++++

despre malt titlul suna cam pure turbo super yeast high alcohol 20% homebrew vodka packet alcotec

42.7KB


pus acum 10 ani
   
iulian_1o
20%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 53
Probabil o sa incerc metoda de inmultire enuntata aici pe forum, sa pun un gram cu 10 12 ore inainte in 1 l de apa zahar + ceva nutrient, plus pomapa de aer pentru a-l folosi cu economie. Ar fi inregula?

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
  ... la astea ma uit si eu acum  ... dar pt mine transportul e aproape dublul pretul unui plic ... 
... asa ca nu ma grabesc ... mai am inca un plic de Black Label    si astea au mers f. bine    chiar pe cantitate aproape dubla de zahar 

acum ... la drojdiile astea ... trebuie sa fii atent    pe linga drojdii de calitate=selectionate ...      in plic mai sunt si "ingrasaminte" = minerale care ajuta la inmultirea si dezvoltarea  drojdiilor   

... deci   ca sa merga treaba repede (risc redus de contaminare) si sa mearga pina la 18-20%  ... drojdiile trebuie sa aiba conditii bune de munca=viatza    asta ca sa nu zic optime 

NU EXAGERA CU INMULTITUL 
... PERSONAL CRED CA TE POTI DUCE PINA LA 15-16KG ZAHAR IN 60-65 L TOTAL LICHID

FA UN STARTER PUTERNIC  ... adica de 12-24 ore
... SI LASA DROJDIILE SA FERMENTEZE LA +20C ... O SAPTAMANA MINIM      LA 20% NU MAI ESTI PRESAT SA DISTILI => SIGUR NU SE STRICA PLAMADA

FOLOSESTE ZAHAR INVERTIT =>>ASA USUREZI MUNCA DROJDIILOR
___________________________________________

=> UN ALCOOL DE VISINATA/AFINATA F.F. BUN !
(ASTA DACA O SA SEPARI FRACTIILE ... CU CEVA DARNICIE ... SI BINEINTELES CA FACI O DUBLA DISTILARE )


 

P.S.
POATE CA CEL MAI CORECT E SA RESPECTI RETETA LOR ...
... SI APOI SA MAI PUI INCA O TURA PE ACELASLEASI DROJDII  ... eu asa am inceput  ... asa reduci riscul de esec cu 50%
(am facut un rom cu melasa si zahar brun ... 77% ... totul a fost ok ... dar s-a voalat cind l-am adus la 50% ... nu stiu daca de la melasa ... sau de la 2 ture ... sau de la zaharul brun ... sau de la batonul de vanilie=cam uleios ...
... chestia e ca doar din zahar alb de trestie totul a mers f.f.bine  )


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
iulian_1o
20%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 53
Se mai poate strica plamada si dupa ce fierbe? Acum la testul pe care il fac am pus drojdie uscata, si arata ca in poza de mai jos dupa 6 ore de la amestecul cu drojdia inmultita. Am pornit drojdia la 25 28 de grade cu 1 polonic de supa din asta de grau o ceasca de apa si 3 cuburi de zahar brun. dupa 3 ore paharul in care era aproape se umpluse de spuma. Acum are un miros placut de grane si parca putin asa de vin.
Temperatura nu vrea sa scada sub 29 30 de grade, sper sa nu afecteze prea tare, dar este inca cald.

despre malt mai poate strica plamada dupa fierbe? acum testul care fac pus drojdie uscata, arata

41.1KB


pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
... ingheatza un bidon de 1,5L apa ... si apoi bagal in plamada 
peste 30C exista riscul sa se opreasca fermentarea    ... oricum se pare ca drojdiile de grine sunt tolerante la caldura ... nu ca cele de vin 

 

p.s.
plamadA se poate otetii dupa fermentare ...    dar nu cred ca asta se intimpla la +15-20%


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
iulian_1o
20%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 53
Cam care ar fi perioada de fermentare la drojdiile Dr. Otker? 3 4 zile?

pus acum 10 ani
   
iulian_1o
20%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 53
E posibil sa termine fiertul in 20 de ore?
A fiert foarte energic, dupa care odata s-a oprit. Nu am aparat sa masor zaharurile, dar la gust nu se mai simte dulce, are gust ceva intre vin si bere asa.
O sa incerc maine sa fac rost de un alcolmetru din cel de vin, sa vad la cate grade a ajuns.


pus acum 10 ani
   
iulian_1o
20%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 53
Mda, se pare ca din neatentie am facut o mica greseala. Am pus 1 plic intreg de 7 grame la 1 kg de malt (+ 3~4 l de apa) Din cate citesc pe un site englezesc ei zic ca ideal ar fi intre 2 si 4 g maxim pe galon.
Am testat si drojdia nu e moarta, am pus intr-un pahar 1 cub de zahar in 30 40 ml de apa, l-am topit si am pus dupaia must din asta peste el, si a reluat fierberea . (parca asa se testa daca nu a murit drojdiile nu ?)
Faptul ca nu mai are gust dulce, ma face sa cred ca a fost schimbat in alcool tot zaharul.


pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Pentru asta este bun un densimetru sau un refractometru. Masurarea densitatii este tot ce ai nevoie pentru a-ti da seama de stadiul fermentatiei.
La cantitatea ta de plamada este posibil sa se fi terminat foarte repede fermentatia.
Nu stiu la drojdia de panificatie, dar la drojdia de bere se pun intre 5 si 8 g la 10 l de plamada, in functie de densitatea initiala.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
iulian_1o
20%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 53
Am luat un densimetru rusesc (desta am gasit) pentru vin.
Arata 10 grade sper ca citesc ce trebuie .

despre malt luat densimetru rusesc (desta gasit) pentru vin.arata grade sper citesc trebuie

24.7KB


pus acum 10 ani
   
iulian_1o
20%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 53
pe calculator poza se vede invers, nu stiu de ce mi-a pus-o cu susul in jos, dar se vede ce indica
Acum sa vad cum infig o conducta de cupru in capacul oalei sub presiune. Am vazut pe undeva o varianta empirica cu un dop de pluta direct in mijloc, unde este fluiericiul oalei. O sa revin cu detalii daca nu bubui casa 


pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Nu calculezi corect continutul de alcool. N-ai treaba cu partea aia, tu trebuie sa citesti cealalta parte, aia unde iti indica zaharurile. Ia baga-l in apa si vezi ce iti arata, e corect procentul de alcool?

Mai intai trebuie sa stii densitatea initiala (cate grame de zaharuri pe litru avea inainte de fermentare), din care scazi densitatea finala (cate grame de zaharuri pe litru au ramas dupa fermentare), ca sa afli cate grame de zaharuri pe litru au fost fermentate. Rezultatul il imparti la 17 (caci din 17 grame zaharuri pe litru de must se obtine un grad alcoolic). Daca densimetrul tau indica zaharurile in grame pe 100 de ml atunci imparti la 1,7 ca sa afli procentele alcoolice obtinute.

Tu nu ai cum sa mai afli acum cat alcool ai la 100 ml bautura fermentata, pentru ca n-ai masurat densitatea initiala. Defapt s-ar putea afla dar e mai complicat.

In faza asta, cu densimetrul cel mult poti vedea daca a fermentat complet (cate zaharuri reziduale mai are bautura ta).

ps: modelele alea sunt cele mai proaste. Eu am altul, am dat 20 de lei pe el dar l-am probat pe mai multe siropuri de apa cu zahar de concentratii diferite si indica corect.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
iulian_1o
20%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 53
Are 2 scale, pe o parte indica zaharurile si pe cealalta indica alcoolul. Nu te contrazic, ca ai multa experienta comparativ cu mine, spun doar ce citesc pe el. Am sa fac teste astazi cu apa simpla, dupa care am sa incep sa adaug zahar, sa vad ce i-mi va spune. La sfarsit o sa bag drojdie sa vad dupa ce fermenteaza ce va indica.
Poti pune link la cel luat de tine sa vad si eu?
Ms.

PS:
Aseara am facut 2 pahare de alcool aproximativ 330 ml (exceptand 50 ml fruntea) de cereale mi-a dat putin in foc, dar s-a curatat serpentina si am putut "degusta" sa-mi fac o parere.
Am avut ceva pierderi tehnologice (nu s-a inchis capacu la oala sub presiune complet, si a scapat ceva aburi).. dar cine nu a patit dasta la inceput 


pus acum 10 ani
   
constantin
50%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 241
Buna !!!

   Samogon, te rog sa-mi spui de unde ai luat densimetrul de care spuneai mai sus (la 20 lei )...
Multumesc !!!


pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Pai e bine. Felicitari!
La gust cum este? Banuiesc ca alcoolmetru nu ai avut sa ne spui care este concentratia.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
iulian_1o
20%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 53
Are 40~45 de grade, la gust este placuta, are putin aroma de drojdie, am pus prea multa la fermentat, si mi-a dat foarte putin in foc la frunte, dar am separat fruntea de restu. Una peste alta este placuta, iar dupa ce se usuca paharul ramane un miros placut.

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737

constantin a scris:

Buna !!!

   Samogon, te rog sa-mi spui de unde ai luat densimetrul de care spuneai mai sus (la 20 lei )...
Multumesc !!!


L-am luat demult, acu' vreo 3 ani de la un magazin de fitosanitare din hala obor veche.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
marius 45
40%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 154
Au densimetre pe FabricaDeBere.ro dar e 45lei.

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358

marius 45 a scris:

Au densimetre pe FabricaDeBere.ro dar e 45lei.


Acele densimetre sunt foarte bune. Am si eu unul. Au trei scale: densitate specifica, zahar, potential de alcool.
Am facut verificari intre densimetrul asta si refractometru si amandoua mi-au dat mereu acelasi rezultat.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
iulian_1o
20%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 53
Multumesc pentu informatii. Am sa comand un densimetru mai bun, sau o sa iau de pe ebay refractometru, tot pe la acelasi preat am vazut.

pus acum 10 ani
   
iulian_1o
20%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 53
Este bun refractometrul asta?


pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
... probabil ca da    se poate regla zero daca nu ma insel    ... deci apa o masoara bine 

... pt alte solutii ... faci un test    ... asa ca sa dormi linistit 

am unul de 2-3 ani ... ca sa masor strugurii cind ii cumpar-sa vad pe care ii cumpar  ... luat de pe ebuy ... din HongKong

... in rest ... asa cum am mai zis ... si densimetrul (toate masoara densitati relative=fata de apa ...dar sunt gradate diferit , in zahar sau alcool) si refractometrul sunt pentru solutii de apa cu alcool-asta la alcoolmetru SAU cu zahar   ... ... pentru solutii de  3 ... apa+alcool+ zahar (+SUSPENSII) ... nu sunt scule 

alcoolul scade densitatea ...
zaharul creste densitatea ...
------------------------------------
CARE ARE INFLUENTZA DOMINANTA ?

... AM TOT ZIS CA O SA FAC NISTE TESTE ...  CA SA IMI FAC O IDEE ...DAR NU AM FACUT    

... ORICUM REFRACTOMETRUL ARE MARELE AVANTAJ CA ... CERE DOAR 1-2 PICATURI DE LICHID ... PE CARE LE POTI FILTRA F.F. BINE  ... dar e greu sa elimini in fluentza temperaturii ... pt ca 1=2 picaturi o sa aiba in realitate = temperatura aparatului => se impune o calibrare cu apa inainte de masurare ??
... si cred ca PRECIZIA e mai buna decit la un refracometru 


 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
iulian_1o
20%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 53
Cum poti sa te "matolesti" usurel?
Simplu.. cand am fitrat mustul de cereale, am zis sa fac si un experiment paralel, intr-o sticla mica de prigat de 300 ml am pus 20 30 ml apa si un cub de zahar brun, l-am agitat pana s-a topit, iar diferenta am completat-o cu must din grau(dupa prima fermentare, am luat din lichidul limpede de deasupra). Asta se intampla acum 1 saptamana..dupa care l-am pus la frigider.
Acum din curiozitate l-am desfacut.
Si?! .. surprize surprize, a fost o chestie ca un fel de bere, buna la gust, se acidulase, dar nu ca apa minerala, avea o aciditate cu bule mici, la fel ca o bere buna la sticla. Ii lipsea amareala specifica de la lipsa hameiului, era ceva apropiat de un vin spumant, dar fara dulceata si aroma de struguri.
Alcool a avut destul, ca ma trage de ochi, desi nu am baut decat 150 ml


pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358


Hai cu urmatoarea sarja! Incepi sa plamadesti pentru distilare apoi fierbi jumatate cu hamei si o pui si de o bere. 


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
iulian_1o
20%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 53
Cam asta este gandul, dar intai bat tare din picior la strungar sa-mi faca rolele pentru moara, nu de alta, dar am dat cred 1 2 ore prin rajnita 1 kg de malt
Daca vreau sa fac o sarja de 4 5 kg ies la pensie...

O sa fac ceva poze cu rolele cand le voi avea gata.
PS:
Aveti ideie cam cat ia un strungar pe ora de lucru? Asta asa ca sa nu ma intepe asta al meu...


pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Maltul merge macinat si la blender sau robot de bucatarie daca ai. Daca e uscat nu mai trebuie sa pui apa, il macina repede si destul de fin. Daca sunt grane proaspat incoltite trebuie sa pui apa ca sa se invarta elicele alea. La robot cred ca merge si fara apa dar mai greoi si uzezi motorul. Tin minte cand am avut blender am macinat 10 kg malt de orz cam intr-o ora cu pauze sa nu se incalzeasca prea tare motorul. Din pacate am spart vasul si nu gasesc altul de schimb, motorul insa este nemuritor la marcile consacrate. Banuiesc ca daca ar fi vreun no-name s-ar arde repede motorul.

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
iulian_1o
20%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 53
Azi am facut rolele pentru zdrobitorul meu de grane, maine voi pune poze cu ce a esit pana acum.

pus acum 10 ani
   
iulian_1o
20%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 53
Citeam acum in cartea Whisky in productie casnica, legat de productia de malt, zice exact asa:
"Prajirea - to kiln dry (procesul de uscare)

In cadrul acestei etape, maltul verde se intinde  in straturi de 30-60 cm grosime, pe tabla cu gauri sau cu fante. Cu ajutorul gazelor incalzite rezultate de la foc, se mentine cca 12-14 ore la 75-80 grade celsius, uscandu-se lent, pana cand atinge un continut de apa de 3-5%."

Acum intrebarea, nu e prea mare temperatura de uscare de 75 80 grade? Nu se distrug enzimele?
Acum asa cum am promis aseara incep sa atasez poze cu piesele pentru zdrobitorul de cereale.



despre malt citeam acum cartea whisky productie casnica, legat productia malt, zice exact kiln dry

39KB


pus acum 10 ani
   
iulian_1o
20%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 53
Mda, pe file share nu pot pune IMG, o sa atasez separat fiecare poza:

despre malt mda, file share pot pune img, atasez separat fiecare poza:

39KB


pus acum 10 ani
   
iulian_1o
20%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 53
Si ultima poza. Mai am la role de facut 8 - 12 santuri de "agatare" a granelor. Nu vreau sa fac prea multe, pentru ca ideea de baza ar fi sa nu se brodeasca sant pe sant de prea multe ori. Se vede in poza de mai sus cele 2 bucse excentrice, cu excentircitate de 5 mm, adica voi putea regla distanta de la 1 la 5 mm intre role, functie de teste.
O sa fac zilele astea cadrul in care voi prinde cele 4 bucse.
Astept pareri si idei legate de cele enuntate mai sus. 

despre malt ultima poza. mai role facut santuri granelor. vreau fac prea multe, pentru ideea baza

32.9KB


pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
... treaba pare buna ... promite - mai ales ideea cu reglajul excentric 

... sunt curios sa vad santurile ... longitudinale    pina la urma astea fac treba=prind grauntele si le zdrobesc 

... ochiometric ... cred ca DIAM cilindrilor e destul de mare ca sa "impaneze" grauntele si sa le zdrobeasca     ... daca cilidrii sunt prea mici in DIAM exista riscul ca grauntele sa nu se "impaneze" cu  cilindrii=> cilindrii nu o sa poate prinde grauntele ... etc.

asteptam continuarea ... 

 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
iulian_1o
20%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 53
O sa fac o incercare fara santuri, cilindri au 58mm, au fost de 60 inainte de procesare. As fi luat de 80, dar erau deja prea scumpi, astia de 50 x 500 m-au costat aproape 60 de lei, ceilalti ar fi fost 100 lei.
Plus procesarea la strung, am mai dat 130 lei, a durat de la 9 dimineata pana la 3 dupamiaza..
Initial ma gandisem la rulmenti, dar mi-am amintit ca am niste bucse din teflon grafitat de pe la chinezi si este mai buna varianta asta, cu rulmentii nu prea aveam loc de manevra pentru reglarea distantei intre role.
Nu mi-a zis nimeni de coacerea maltului, nu este prea mare temperatura aia de am zis de ia in primul post cu poza la role?


pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
... nu stiu daca cineva a ... uscat maltz ???  

... parca SAM a scris ceva ... pe undeva ?
...... o sita ceva pusa pe un uscator de rufe plasat deasupra uni resou ... iarna era o imbinare intre util si placut ... cu miros de fin ?

 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Da, iti aduci bine aminte era un cearsaf intins pe un uscator de rufe iar dedesupt o sursa de caldura (resou, radiator, calorifer). Granele erau intinse pe cearsaf deasupra caldurii. In 24 de ore le-am avut uscate dar si cantitatea a fost mica, doar 0,5 kg. Probabil pe un cearsaf ar incapea vreo 5 kg grane rasfirate bine. Dar trebuie sa ne gandim la o solutie care sa economiseasca spatiul. Eu ma gandeam la navetele de paine puse una peste alta.

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
iulian_1o
20%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 53
M-am gandit la o varianta interesanta de uscare a granelor, si anume, mergem pe varianta din filmuletul asta:





Dupa care punem o aeroterma la unul din capetele butoiului care sa bage aer uscat, sunt nuste aeroterme cu ventilator si 2 trepte micute, cu paleta cam de 20 25 cm. Cred ca in 3 4 ore de suflat aer cald garantat scoate umiditatea din butoi, si faptul ca se invarte le si usuca uniform.
Ce parere aveti ?
Ps:
Daca vreau sa fac o combintie din 3 kg de malt de grau si 7 kg de grau, cat trebuie sa fierb cele 7 kg de grau (dat prin moara, bine inteles) pentru a gelifica, inainte de a adauga maltul ?

Ps2: uite si aeroterma la care ma gandeam...
TNX

despre malt m-am gandit varianta uscare granelor, anume, mergem varianta din filmuletul asta:dupa

13.1KB


pus acum 10 ani
   
iulian_1o
20%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 53
Intre timp am gasit un tabel interesant.
Din cate "interpretez" eu din el, ar trebui sa amestec toate componentele , adica apa+ malt macinat+grau macinat si sa le pun la fiert, sa le tin undeva la 65 66 grade celsius (urmeaza sa aflu si pentru ce perioada) si totul ar trebui sa fie oky 

Sper sa nu    10 gh de grau )
Pana o sa fac cele 3 gk de malt o sa ma ocup sa fac si o mica coloana, pe care sa o pun pe butoiul meu de 50 l de bere. O sa merg pe modelul pe care l-am vazut in cartea "Whisky in productia casnica" mi se pare mai usor de realizat. Ramane sa vad de unde pot face rost de niste bureti de vase din Cu. care din pacate nu i-am vazut prin ro. Daca nu gasesc o sa incerc la un strungar sa fac niste span din inox sau din Cu. probabil va merge la fel de bine ca buretii pe post de filler.


pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Pai depinde de granulatie, faina nici nu mai trebuie fiarta. Malaiul sau srotul pot necesita pana la o ora de fierbere la 100 de grade pentru o buna gelatinizare.

Are Sine o tehnica de fiert malaiul... pune malaiul cu putin malt la inmuiat de seara pana dimineata. Dimineata cand se apuca de plamadit fierbe restul de apa si toarna peste malaiul umezit. Nu face cocoloase si reduce timpul de invartit. Alt lucru minunat e ca pana ajunge mamaliga la fierbere, o parte din amidon apuca sa se lichefieze pe la 70 si ceva de grade. Cand ajunge la 100 de grade mamaliga este fluida si nu se mai prinde de fundul cazanului, a.i. se poate mesteca mai rar. Gelatinizarea este foarte buna din ce mi-a spus el. Maine voi plamadi si eu niste malai si o sa va spun cum a iesit. 


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
iulian_1o
20%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 53
O varianta buna ar fi sa folosesti numai malt, asa se scapa de ora la 100 de grade de fierbere. Cand o sa ma apuc o sa testez cele 2 combinatii separat, adica 5 kg de malt vs 1,5 kg malt + 3,5 kg malai/faina sa vad cum iese mai bine.

Astept sa ne impartasesti cum iese fiertura de maine . 


pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Tii o ora la fierbere daca vrei sa ai randament industrial si numai daca ai utilaje de fiert la mare presiune.

Eu fierb doar 5 min la 100°C si apoi las la plapuma 30 min. Dupa cele 30 min temperatura plamezii nu scade cu nici macar un grad.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
iulian_1o
20%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 53
Ce inseamna randament industrial, in comparatie cu cele 5 minute? adica merita diferenta in butelia consumata 1 ora?

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
... nu cauta bureti de vase din cu  sunt anormal de ... stralucitori      ... parerea mea e ca sunt dati cu un fel de lac ... ceva ca la sirma de transformatoare 

... am mai comentat asta     

Cu ... daca e Cu oxideaza ... buretii aia NU !
... dute la strungar !!! ... sau fa si fara

 

p.s.
maltzul va iesii de 2-3 ori mai aromat ...


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
iulian_1o
20%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 53

SineNomine a scris:

Tii o ora la fierbere daca vrei sa ai randament industrial si numai daca ai utilaje de fiert la mare presiune.

Eu fierb doar 5 min la 100°C si apoi las la plapuma 30 min. Dupa cele 30 min temperatura plamezii nu scade cu nici macar un grad.



Revin.. sa inteleg, pui putin malt cu faina/spartura/uruiala, ce ai la indemana, si incepi sa incalzesti usor, usor, pana ajungi la 100 grade, dupa 5 min la 100 grade opresti sursa de caldura, si lasi sub plapuma cca 1 ora pentru ca cerealele sa "elibereze" amidonul, ulterior cand se raceste la 65~70 grade pui restu de malt sa faci zaharificarea, am inteles bine?
Daca am gresit cu ceva in reteta de urmat mai sus, ar fi bine sa ma corecteze cineva inainte de a o comite in realitate )
Tnx!


pus acum 10 ani
   
iulian_1o
20%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 53
Revin cu o intrebare la postarea de mai sus, cat inseamna in procente maltul pe care il adaugi initial la fierbere/gelificare? sa mergem pe un exemplu real, 7 kg de cereale la 3 kg d emalt, cat din cele 3 kg le pui initial? Si ca sa continue sirul de intrebari, greutatea maltului se considera uda, sau se ia in calcul greutatea initiala de la care ai plecat cu granele uscate?

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Uite aici reteta mea de plamadire:


Poti face alta cantitate de plamada plecand de la proportiile din  reteta. Eu folosesc doar malt de orz Pilsner la plamadire. Cantitatile sunt cantarite uscat.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
iulian_1o
20%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 53

SineNomine a scris:

Uite aici reteta mea de plamadire:


Poti face alta cantitate de plamada plecand de la proportiile din  reteta. Eu folosesc doar malt de orz Pilsner la plamadire. Cantitatile sunt cantarite uscat.


Multumesc,
Eu o sa folosesc malt verde de grau, nu am orz acum sa fac malt, o sa cresc putin cantitatea la malt pentru a suplimenta enzimele. Vedem ce iese


pus acum 10 ani
   
iulian_1o
20%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 53
Astazi am fost prin capitala sa caut o teava de cupru. 
Prohibitive preturile, plus ca nu vand la metru, dau numai bucata de 5m

despre malt astazi fost prin capitala caut teava preturile, plus vand metru, dau numai bucata

29.7KB


pus acum 10 ani
   
iulian_1o
20%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 53
Pretul pe 1 m l de teava de 54 trece de 100 lei.. Are careva ideie de ceva preturi mai bune ? Este viabila varianta sa caut direct tabla , si sa incerc vumva sa fac teava din ia? desi cred ca lipitura si indoirea pe distanta de 1 ml ar fi destul de grea...
Dar, cine zice ca nu ar merge cu o teava patrata?  ma gandesc ca ar fi mult mai usor de facut un patrat....perfect decat un cerc perfect 

Ps, am incercat sa macin malt verde cu o moara cu ciocanele... ce am obtinut? Ogroaza de coca greu de curatat din moara greu cu maltul verde de tocat, parca nu vad alta alternativa decat masina de tocat... si e crancen  )


pus acum 10 ani
   
Văscăuți
Membru nou

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 5
De obicei laminatele din Cu se vând la Kg, ultimul preț de achiziție de la Laromet fiind de 40 și ceva de ron + TVA/ Kg = 50 și ceva/ Kg
 
Țeava 3000x50x2,5 = 10,1 Kg x 50,... = 500++


pus acum 10 ani
   
iulian_1o
20%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 53
wow, asa se explica preturile astea astronomice.. O sa ajungem sa le facem din tabla si sa le bagam la electroliza , sa depunem doar 0.02 Cu
I cand te gandesti ca minele le dam la altii sa scoata toate resursele degeaba din tara..


pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737

iulian_1o a scris:


Ps, am incercat sa macin malt verde cu o moara cu ciocanele... ce am obtinut? Ogroaza de coca greu de curatat din moara greu cu maltul verde de tocat, parca nu vad alta alternativa decat masina de tocat... si e crancen  )


Ori folosesti ciocanelele pe malt uscat, ori folosesti masina de tocat pentru malt umed. Eu ma impac bine cu masina de tocat. Ii fac palnie dintr-un pet de 5 litri pe unde torn maltul. Ultima data insa mi s-a rupt masina si nu stiu pe cineva care sa mi-o sudeze. Daca m-as duce la un atelier cred ca mi-ar lua mult, mai bine cumpar alta noua. Cred ca una mare mare e si mult mai spornica. 22 parca e cea mia mare, a mea e marimea 10. Important e sa fie sita cu gauri foarte mici, sa nu iasa p-acolo boabe intregi. In rest, la masina iese pasta, eu sunt foarte multumit... ca e crancen asta e, antrenament cardio si de rezistenta


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
iulian_1o
20%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 53
Cat de mici sunt gaurile ca sa iasa oky? 3mm sau cat?
tnx


pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Daca ai de 3 mm e perfect, cred. Eu am de 5 si mi-ar trebui putin mai marunta dar n-am gasit, daca tu gasesti sa-mi spui si mie. Nu stiu cum s-ar comporta cu 3, banuiesc ca ar iesi mai greu, deci cred ca trebuie ales un compromis.

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
iulian_1o
20%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 53
Nu am nici eu de 3, eu am o masina electrica, care cred ca tot de 5 le are, nu o am langa mine sa le masor. O sa incerc cu asta, sa vad daca ies sparte sau intregi... As vrea sa fac o sarja de 10 kg de malt, asa ca datul din mana cred ca iese din calcul.. m-ar prinde craciunul 
Pana una alta caut inca teava de Cu de peste 50, poate gasim pe aici pe forum pe cineva dispus sa ia in parte, dam cat dam si luam una de 5 m, dupa care o impartim, este cineva dispus? 


pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
5 m este prea mult sa imparti la 2. Mie mi-ar trebui 1,6 m. Daca gasesti ceva da-mi un semn poate impartim.
Dar sa nu fie teava de instalatii, aia are Cu mai putin de 75%.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
10 kg am dat si eu si mi-a luat o ora. Daca invarti cu doua maini si faci palnia mare cum ti-am zis, merge repede. Incearca, poate te descurci.

Nu luati teava de instalatie ca sunt de proasta calitate. Mie mi-a curs negreala in distilat de la o teava nenorocita luata din magazin si garantata ca fiind alimentara. Am scris pe undeva. Mie nu mai imi trebuie cupru in viata mea.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
marius 45
40%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 154
Pt tocat cred ca cea mai usor e cu masina de tocat carne electrica (nu robot) doar ca e scumpa una buna incepe de la 600 ron 

pus acum 10 ani
   
marius 45
40%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 154
Daca ar fi gauri de 3mm cred ca iti rupe mana de tot.O alta varianta magandesc... ...ar fi sa facem vara o cantitate mai mare si sa l uscam la soare ,intins pe o panza in strat subtire...Cred ca ar merge,caldura ar fi suficient de mare sa l usuce de tot si asa il putem pastra mai mult.Apoi la moara cu ciocanele ar fi de vis...
Ce ziceti ?


pus acum 10 ani
   
iulian_1o
20%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 53
Am de 1 saptamana pus la uscat (nu la soare, in casa) si inca nu e uscat sa se sfarame radacina si mugurele..
Probabil daca ar bate un ventilator in el, si ar fi vanturat de 3 ori pe zi cum fac in maltariile mari, atunci ar merge. Cred ca trebuie si uscare la cuptor ca sa nu se strice, altfel in cantitate mare si umed se va incinde.

Alta problema, teava de Cu era pentru instalatii mai mult ca sigur, de la dedeman, o sa apelez la varianta a2-a cu foaie de tabla de cupru, si o sa merg la tigani din asta de fac cazane sa fac coloana, dar nu stiu la ce varianta sa ma orientez, as vrea ceva sa mearga direct pe cazanul pe care il am de 150 l dar sa o pot pune si pe un butoi de bere de 50 l cand fac diferite teste. Aveti vre-o recomandare, pentru ceva simplu de facut, si sa aibe eficienta la volumul asta?
tnx


pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Teava de Cu de 52 x 2 mm gasesti la Beofon. Dai o cautare si gasesti. Astia au la lungimi de 3 m.
Dau si jumatati de bara.
Eu nu am luat de la ei pentru ca as fi vrut teava de 3'' si ceva mai subtire in carne, ca sa nu platesc atat de mult. La 1 mm grosime este foarte buna.
Incearca sa eviti tiganii, nu e bine sa nu stii cu ce o sa-ti lipeasca tabla. Cositorul este foarte toxic, contine plumb.
Cu o lampa pe gaz si aliaj fara plumb, poti sa lipesti singur fara nicio problema.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
marius 45
40%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 154
Ma gandesc ca vara ar fi  mult mai usor,la umbra sunt lejer 30-35*...la soare ai 50* nu stiu cat de bine e sa l usuci in cuptor...Nu i poate afecat din caliate?
Nu e nimeni care sa fi incercat sa l usuce iar apoi sa l foloseasca...nu de alta dar e posibil sa te chinui si cand sa pui de o plamada sa ti iasa    .


pus acum 10 ani
   
iulian_1o
20%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 53
Oricum l-ai usca trebuie uscat sub 50 de grade din cate stiu, altfel se deterioreaza enzimele.
Pana una alta mi-am comandat un refractometru, sper sa fie bun, e asta din link-ul de mai jos:


Am reusit sa repar masina electrica de tocat, maine fac test de tocat, sa vad ce iese 
SineNomine multumesc pentru pont, o sa le fac o intrebare la befon, sa vad ce preturi au. Ma gandeam la cupru tocmai pentru faptul ca pot sa i-mi fac eu acasa taieturile si lipiturile, dar daca pretul sare in aer asa mult la material, atunci o fac din inox, nu am cautat sa vad cat costa, dar poate gasesc pe undeva inox de 1 2 mm grosime, si o sa o sudez undeva in argon. Tu de ce vrei sa o faci asa de groasa? daca nu ma insel 3 inch inseamna nitel peste 76 mm ? Este vre-o treaba cu grosimea?
O sa masor maine exact cat este gura la butoiul meu de bere, pentru ca as vrea sa fac ceva cu filet pe filetul de la butoi, assa ar fi ideal.


pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358

iulian_1o a scris:


Tu de ce vrei sa o faci asa de groasa? daca nu ma insel 3 inch inseamna nitel peste 76 mm ? Este vre-o treaba cu grosimea?


Cu teava aia vreau sa fac o coloana CM.
Inaltimea coloanei creste puritatea distilatului.
Diametrul mare ajuta la cresterea vitezei de distilare.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

SineNomine a scris:

Teava de Cu de 52 x 2 mm gasesti la Beofon. Dai o cautare si gasesti. Astia au la lungimi de 3 m.
Dau si jumatati de bara.
Eu nu am luat de la ei pentru ca as fi vrut teava de 3'' si ceva mai subtire in carne, ca sa nu platesc atat de mult. La 1 mm grosime este foarte buna.
Incearca sa eviti tiganii, nu e bine sa nu stii cu ce o sa-ti lipeasca tabla. Cositorul este foarte toxic, contine plumb.
Cu o lampa pe gaz si aliaj fara plumb, poti sa lipesti singur fara nicio problema.

COSITORUL = STANIU ... SI NU CONTINE Pb 

... nu cred sa existe teava de Cu pt instalatii cu 25% Pb      mai verificati specificatia de material     poate ca WIKIPEDIA  nu va place   


Cuprul, care are o puritate de peste 99%, este folosit la fabricarea conductelor de gaz și apa, a materialelor pentru acoperișuri, a ustensilelor și a unor obiecte ornamentale. Deoarece cuprul este un bun conducător de căldură, se utilizează la boilere și alte dispozitive ce implică transferul de căldură, sau folie de cupru (simplu strat) sau două (dublu strat) se folosește ca PCB. Originea numelui: din cuvântul latinesc cyprium (dupa insula Cipru).

Aspect[modificare]
CupruCuprul este singurul metal ce are culoarea arămie. Foarte interesante sunt proprietățile acestuia de a forma compuși de culoarea verde (carbonat, clorură, etc.), neagră (oxid) sau albastră (sulfat și hidroxid).

SUBIECTUL S-A MAI DISCUTAT ... INOXUL NU OXIDEAZA => E CEL MAI BUN 
... DAR la CEI MARI SI CELEBRI + VARIANTA TRADITIONALA E PE Cu 
??? motive de gust , de traditie sau de economie (transfer bun de caldura)... sau poate ca intradevar Cu actioneaza  ca un catalizator ... rectiile Maillard etc.


 

p.s.
Sine ... tevile de incalzire ... 1/2 sau 3/4 sau 1" se lipesc usor pt ca sunt mici=incalzire uniforma ...  si pt ca au jocul intre ele f.mic = metalul intra in crapaturi cu atit mai mult cu cit crapatura e mai fina ...
... era ceva pe la fizica apa se ridica tot mai sus in tub cu cit DIAmetrul tubuliu e mai mic ... etc.

p.s.2.
inteleg ca la cazan ... vreti sa aveti grosimi mai mari ... 1-2mm ... mai ales la fundul de cazan ... dar la coloana ... nu vad rostul 0,5mm e arhi suficient - mai ales la INOX ... daca gasiti !


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
iulian_1o
20%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 53
Caberlot , ai punctat bine, greu de gasit inox in forma de teava asa subtire, plus ca la 0,5 mm cred ca va fi si foarte greu de sudat... Una peste alta, merge facut un compromis cred eu, si anume, teava de inox cu umplutura de cupru, facut din span de cupru ca sa fie sigur curat , fara alte probleme..
Caut acum si teava de inox sa vad ce si cum.


pus acum 10 ani
   
marius 45
40%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 154
Adica putem lipi cupru linistiti cu cositor?Ceva de genu:  si pasta   fara sa fie toxic?
Eu unul am lipit "pipa" in care intra alcoolmetru cu genu asta de produse...pare ok..voi ce ziceti?


pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Poti sa lipesti fara probleme. Aliajul ala contine staniu 97% si cupru 3%.
Niciunul din astea nu sunt toxice.

@ Caberlot: Ai dreptate cand spui ca staniu = cositor, dar la noi s-a generalizat termenul de cositor pentru toate aliajele de lipire moale.
Daca te duci in piata la Obor sa iei aliaj de lipire ti se va oferi "cositor" care are in el un procent insemnat de plumb, cred ca pe la 30%...


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
marius 45
40%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 154
Ok mutam frumos    .

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
... ca sa va faceti o idee mai clara ce inseamna o tabla de 2-3 mm grosime => uitativa la o janta de masina ... janta sa fie de Al

... cred ca pe masina e ... un 0,5mm

... 1mm e la tramvai ... tren etc.

... pt ... 0,25 mm ... uitativa la o conserva de fasole  ... lo caneta avem cred sub o,1mm ... etc

 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
iulian_1o
20%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 53
Sa inteleg ca ar fi ok si 0,25? pentru coloana ma refer, cupru sau inox..?

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
... da cred ca ar fi OK !  ... mai ales la INOX ... ca asta e mult mai tare=rezistent decit Cu ... si nici nu corodeaza 
... problema apare la suduri = e cam greu de sudat  0,25mm  

... as vrea sa am o coloana cu perete de 0,25 mm 

ORICUM trebuie sa o faci cu conexiuni TRI CLAMP ca sa ai etansari bune 

in rest ... depinde ce gasesti ca si materiale 
... si ai grija de ce ... meseriasi dai ... pt ca ... teoretic totul se poate face ... relativ simplu    dar cind intervin meseriasii ... aici e complicat    ...
... intreaba pe SINE ... la cine sa nu mergi   

 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
iulian_1o
20%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 53
Cred ca se poate face rost de tub/teava inox subtire la fabricile de mobila, au ei un fel de picioare decorative din inox. De subtiri sunt foarte subtiri(in carne), dar trebuie vazut daca sunt integral din inox, sau doar suprafata inoxata.

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
... nu stiu de ce picioare e vorba ... dar , in general , in industria de mobila=decorativa se folosesc piese cromate/nichelate = sunt mai ieftine !
... si sunt acoperite doar pe partea vizibila=de interes  ... adica nu pe interior     

... dar merita verificat !


 


_______________________________________
"O să intru în păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
marius 45
40%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 154
Daca vrei inox subtire vezi daca ti convine teava de la balustrade de inox...picioarele de care vorbesti sunt din tabla neagra nichelata...nimic mai mult.In plus teava trebuie sa o poti suda..deci trebuie sa aibe ceva in grosime,nu

pus acum 10 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Incercati sa folositi doar inox 304 sau 316. Asta este inoxul alimentar.
316 este mai scump si mai rezistent decat 304. Pentru distilarea alcoolului este foarte bun 304.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună în orice cantităţi.

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Merge uscat maltul si fara sursa de caldura sau ventilatie. Am incercat eu, l-am lasat cateva zile intins pe un cearsaf si s-a uscat destul de bine. Incoltirea a incetat cand boabele au inceput sa piarda umiditate.

L-am lasat sa incolteasca intr-un sac. Dimineata si seara scufundam sacul in apa timp de o ora ca sa absoarba apa apoi il atarnam deasupra unui lighean ca sa se scurga apa si sa respire granele. Cel mai multumit sunt de metoda asta.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
iulian_1o
20%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 53
Da, interesanta metoda, am vazut ceva asemanator intr-un documentar , respectivi puneau sacii cu grande direct in apa de izvor/balta...

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Am macinat 5 kg malt de grau uscat. Nu stiu timpul ca faceam cu pauze. Bormasina mea nu e de cursa lunga dar cred ca cu una serioasa se poate face treaba buna.

Am taiat manivela cu panza de bomfaier, am pus o piulita prelungitoare de 12 si un surub lung de 12 pe care deasemenea l-am taiat ca sa poata intra in mandrina de la bormasina. In timp ce merge, surubul si piulita se strang atat de tare pe ax incat nu se mai poate desface... eu cel putin n-am putut. Problema e ca n-am cum sa apuc de ax ca sa tin. Piulita o prind cu cheia reglabila dar axul nu am cu ce decat cu mana ca e rotund.

Trebuia sa mai pun o saiba intre arc si corpul masinii. Arcul se invarte si roade din fier, ajunge sa faca sant si nu e bine. Deci trebuie sa o desfac cumva.

despre malt macinat malt grau uscat. stiu timpul faceam pauze. bormasina mea cursa lunga dar cred

41.5KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Iata si rodul muncii.

E foarte bine ca sfarama interiorul bobului dar coaja ramane intreaga.

despre malt iata rodul muncii.e foarte bine sfarama interiorul bobului dar coaja ramane intreaga.

60.7KB


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
iulian_1o
20%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 53
Masina cumva este din aia de se macinau miezuri de nuca? Sau e masina de tocat carne normala?

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Am uitat sa scriu, e masina de facut zahar pudra. Daca pun nuci sau seminte in ea le face unt.

_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
marius 45
40%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 154
Pai cu o rasnita electrica nu iese acelasi lucru dar cu munca mai putina?Atata doar sa nu rasnesti foarte mult...ca iese faina 

pus acum 10 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Cum sa fie munca mai putina la rasnita? Pai la rasnita pui cate 50-100 g, iti dai seama cat iti ia sa macini cateva kg? Cu bormasina montata la masina de macinat zahar ai macinare continua. In plus iti raman cojile intregi, ceea ce ajuta la strecurarea mustului mai tarziu.

Nu stiu, nu ma fac inteles sau ce? Ziceti-mi daca ceva nu e clar sau daca m-am exprimat gresit.


_______________________________________
ÎNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului în vin
ÎMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 10 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la