Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
sweety_kiss Profile
Femeie
25 ani
Bacau
cauta Barbat
24 - 63 ani
Bauturi / Scule profesionale / Refractometru Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Ma bate gandul sa-mi cumpar un refractometru, dar nu stiu ce sa aleg.
As vrea sa masor zaharul din fructe, struguri si din plamezile mele de cereale.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
bun    eu am unul si masor zaharul la mustul de struguri ... si am masurat si la experientele mele cu maltz   

pe al meu l-am luat de pe internet de undeva de prin asia...Hong_Kong ... cred ca a fost in jur de 40 max 50$ cu transport inclus ... nu mai stiu .

dar stiu ca cineva si-a luat unul de curind ... as putea sa aflu de unde si cit a fost 

ORICUM ... parerea mea e ca masoara f. bine solutiile de apa+zahar    dar da erori mari la solutiile de apa+zahar +alcool      ... adica tot ai nevoie de un densimetru ca sa vezi daca fermentarea s-a incheiat sau nu !    

ceva de felul asta:


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Refractometer 0-32% BRIX e bun? Adica este scala care ne trebuie noua?

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1736
Da, ala cu 0-32 BRIX e bun cand prepari musturi din cereale sau cand mergi in targ dupa struguri, sau cand vrei sa verifici gradul de coacere al strugurilor din vie sau cand esti curios sa stii densitatea oricarui must pe care il prepari, etc, etc.

Eu nu am refractometru dar prezenta alcoolului banuiesc ca altereaza mult densitatea lichidului, de-aia nu mai poti afla zaharul rezidual corect la bauturi fermentate. Este exact lafel ca si incercand sa masori alcoolul din visinata cu ajutorul densimetrului. Nu merge din cauza ca are zahar.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
... da asta e scala    daca nu te gindesti sa te ocupi de miere sau de siropuri   

... oricum un refractometru lucreaza cu 1-2 picaturi de lichid ... deci e mult mai usor de masurat    ... ... nu stiu daca , cu ceva experientze nu se poate calibra o masuratoare pt apa+alcool+zahar IN SITUATII CUNOSCUTE  
... ADICA ... ma gindesc ca masori cu refractometrul si cu densimetrul ... si apoi tragi concluzia ce trebuie sa arate REFRACTOMETRUL cind s-a terminat fermentatia ASTA DUPA DENSIMETRU    ... SI UITE ASA POTI SA GASESTI O REGULA  ... etc.
(x% zahar la start ==>y procent zahar la sfirsit ==>> adica z%alcool si un rest de zahar de y% ===>>>pe refractometru =>w% zahar)


 

p.s.
vezi sa fie pt zahar si nu pt solutii saline sau uleiuri


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
1 grad Brix inseamna 1% zahar in solutie?

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

SineNomine a scris:

1 grad Brix inseamna 1% zahar in solutie?


DA ... asa cred ... si asa am luat in calcul pina acum ... sper ca nu m-am inselat  

... vezi sa nu fie prea scump ... cred ca nu poate depasii 50$ ... decit daca vine din germania

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Astia  zic altceva.

Am cautat in mai multe locuri si rezulatatele sunt contradictorii. Nici formula de transformare in densitate specifica nu este peste tot la fel. 

Nu mai inteleg nimic.      


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1736
Un grad brix inseamna un gram de sucroza dizolvat in 100 grame de solutie, sau un procent in masa.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Am vazut si asta, dar formula de acolo nu se potriveste cu calculele  din link-ul pus de mine.

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Uite ce am mai gasit


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Brix to Specific Gravity
Formula was derived from the 69th edition (1988-1989) of the CRC Handbook of
Chemistry and Physics, "Concentrative Properties of Aqueous Solutions:
Conversion Tables", Table 88 Sucrose

MathCAD was used to curvefit the data for Degrees Brix @ 20 C (% sucrose
by weight) and specific gravity @ 15 C

SG = 1.000898 + 0.003859118*B + 0.00001370735*B*B + 0.00000003742517*B*B*B

          where:

                   B  = measured refractivity in Brix
                   SG = calculated specific gravity at 15 C

Final Specific Gravity from original and final Brix
SG = 1.001843 - 0.002318474*OB - 0.000007775*OB*OB - 0.000000034*OB*OB*OB + 0.00574*FB + 0.00003344*FB*FB + 0.000000086*FB*FB*FB

          where:

                   SG = estimated specific gravity of the sample
                   OB = Original Brix
                   FB = Final Brix

Brix to Index of Refraction
RI = 1.33302 + 0.001427193*B + 0.000005791157*B*B

          where:

                   B  = measured refractivity in Brix
                   RI = calculated Refractive Index

Alcohol by weight content from Final SG and Final Brix
RI  = 1.33302 + 0.001427193*FB + 0.000005791157*FB*FB
ABW = 1017.5596 - (277.4*SG) + RI*((937.8135*RI) - 1805.1228)

          where:
                   FB = Final Brix
                   RI = calculated Refractive Index
                   SG = Final SG


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
Sine ...

vad ca esti toba de carte ...    ca un buldog , nu te lasi 

Eu zic sa nu te apuci sa iei in calcul si ca ... refractometrul e facut pt apa+sucroza  ... si tu ai sanse sa ai amestec de fructoza,glucoza etc. ...Sam poate sa-ti spuna mai multe zaharuri si de unde vin.   ...cereale, fructe, sau zahar rafinat.

Ia in calcul ca ... masuratorile noastre sunt orientative (de ex. mustul de cereale e cam tulbure ... conteaza sau nu ) ... si o diferentza de +/- 10% poate venii din eroarea de instrument sau din eroarea de metoda (mai e si eroarea de operator si cea data de hazard ... asta ca sa le numim pe toate ) ... deci lasa instrumentele sa-ti faca viatza usoara si nu un chin.  
... de ex ... eu masor si apa la refractometru ==> daca nu da ZERO ajustez sa dea zero ...    si zic ca aparatul e bine calibrat    si merg mai departe ... CA AM CEVA DE DISTILAT     

 

P.S.
oricum merci pt efort ... cind vreau sa verific ... o sa studiez formulele tale 

p.s.2
apropoo ... cum zici ca a iesit ultima tura ?
... si ce se aude cu moara ?


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
  Faza cu sucroza am luat-o in calcul inainte de a-mi cumpara refractometrul, dar stiam ce sunt tabele de corectie.
Dat fiind ca nu am primit niciun tabel m-am apucat sa caut si am gasit formulele de mai sus care mi se par a fi corecte. Le-am verificat pe mai multe calculatoare de pe diverse site-uri si rezultatele au fost apropiate.
Spre exemplu 18°Bx inseamna 193 g/l zahar. 


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
... ai verificat si ... refractometrul ?

sa arate ZERO cind pui o picatura de apa ... distilata daca se poate ?  

13 g la 180 ... asta da o eroare de cam 7% ... ceva cam mare   

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Refractometru se regleaza la zero cu apa distilata la temperatura de 20°C. Dupa acest reglaj aparatul isi face autocorectie in intervalul 10-30°C.
193 g de zahar la litru rezulta dupa aplicarea formulelor de transformare a °Bx in greutate specifica si a acesteia in zahar la litru.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Revin cu scuzele de rigoare. 
Am folosit calculatorul de aici:  fara a face propriile verificari.
Dupa aplicarea formulelor de mai sus 18°Bx = SG 1.075 = zahar 183g/l.
Pentru aflarea zaharului cand stii greutatea specifica am folosit formula: (SG-1)/SG*2631=g/l.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
... o diferentza de 3 g la 180g e OK ... adica ceva de ordinul 1.5-1.6 %  

... si asta poate sa vina din ... precizia de citire  etc.

ai un refractometru BUN ... utilizeazal cu incredere ... 


 


p.s.
fain situl ... dar nu inteleg de ce e o diferenta de cam 10% ... adica 22 grade Brix = 240 g zahar/L
... dar brix-alcool merge ... daca iei factorul de conversie 0.64=max


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
...  de 2 sapt. a inceput sezonul de struguri ...
... asa ca azi am luat pt mincare 1 lada de thomson =36 lb ... si am facut dupa calibrarea cu apa-robinet masuratori la 3 boabe ... 180 , 220 si 230 ... ash fi pariat ca intre ultimele 2 boabe diferentza e mai mare de 20g  

... buna jucaria asta !!!

 

p.s.
pt vin mai asteptam +240g/L  
... si pt coniac tot asa, o sa acrim mustul cu lamiie si il mai diluam la 11% =190g/L ... asta ca sa nu ma atace puristii , cu vinurile acre de la cognac ... colombard etc. ... si il distilam la 5-6 sapt de la cumparare=zdrobire struguri


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 10 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
ek !

arata cam ca al meu 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 7 ani
   
stefanstnc
Membru nou

Inregistrat: acum 7 ani
Postari: 3
Merci

O sa l comand


pus acum 7 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
 

... salut Pazucule ... vad ca ... nu mai dai nici un semn   


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 7 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la