Bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
Bauturi | Reguli | Inregistrare | Login

POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Ela 22 Cluj pe Simpatie.ro
Femeie
22 ani
Cluj
cauta Barbat
22 - 48 ani
Bauturi / Butoaie si recipiente / Maturarea pe aschii Moderat de Caberlot, Samogon, iunicu, pazucu, sergiurau, strava
Autor
Mesaj Pagini: 1
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Am recoltat cateva crengi uscate de cires carora le-am indepartat coaja, le-am spalat bine si le-am caramelizat cu lampa de instalator.





Asa arata inainte de a trece in damigeana cu distilat.


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 11 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
mm, nu stiu cat e de ok cu crengi... as pune mai degraba bucati de trunchi. Am eu un butuc de la Sinenonime sa-mi fac aschii din el sa-mi pun si-n cap. poate vii si cu o toporisca data viitoarte sa-l transam.
As fi preferat lemnul sa fie copt progresiv spre exterior, sa atinga toata paleta de arome. tu doar le-ai carbonizat la suprafata si cam atat.
Eu zic nu te grabi cu astea, mai studiaza si mai incearca, pana iti faci mana.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 11 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Pai crezi ca butoaiele sunt prajite prea mult?
Vreau  sa maturez pe lemn de cires dar nu vreau sa dobor pomul pentru asta.


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 11 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Asa arata acum distilatul cu aschii de cires.



_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
nu am vazut niciodata cum se face un butoi ... pe viu     
... dar ce este pe youtube ... arata ca butoaiele sunt arse la negru  si mai exact ceva mai arse decit aschiile lui IUNICU 

... din ce am citit ... sunt ceva wisichiuri care se matureaza in butoi de cires pentru un stagiu de 2-3-4 ani si apoi se trec in butoi de stejar    ... ziceau ca ciresul ii da culoarea ... galben-coniac   

... eu am folosit aschii de cires arse la cuptor ... culoare frumoasa=aroma interesanta ...

acum la ultima tura am facut un wisichi 5 ashchii ... stejar, artar, hickory,cires si dud ... rezultatul super  ... chiar sunt multumit  ...    ma duc sa-l verific ca sa fiu sigur ca nu vorbesc prostii     

SI EU ZIC CA AR FI BINE SA FACI UN TEST ... PE UN VOULUM MAI MIC 
... EU AM FACUT 5 PROBE SEPARATE ... PE CARE LE-AM AMESTECAT APOI    MI-A PLACUT CE A IESIT ASA CA AM AMESTECAT TOT ... 2L...  


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Pai eu testez pe 5 litri. Ce rau pot face betele alea de cires distilatului. Mie taria de orez imi place si asa cruda. Are Samogon asta, o mana buna la distilat ca m-as baga ucenic la el. Sa-i dea Dumnezeu sanatate ca mi-a tinut camara plina cu tarie anul asta.

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
5L e destul de mult    mai ales ca e vorba de +40 grade ... banuiesc ca +60    ... nu e problema ca va da ceva rau      in cel mai rau caz se paote rezolva cu o noua distilare 
... ideea e ca din 5L ai putea sa faci 2-3-4 probe ... diferite concentratii de diferite aschii    etc.

nu mai stiu daca am pus poza asta ... poate ca intereseaza ... aschii coapte la cuptor  d de cires, artar si hickory 

... ciresul da mai spre galben ... ca si dudul    ( o sa caut si poza ... de la 5 ashchii    dudul a fst neprajit ca era deja vara si nu am mai incins cuptorul    )


 


p.s.
in ordinea cires , artar hickory

maturarea aschii destul mult    mai ales vorba +40 grade ... banuiesc +60    ...

41.1KB


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Pai sa vii sa invarti la pilaf Iunicule daca iti place asa mult rachia de bucate 

_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 11 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
O sa invart imediat ce conditiile or sa-mi permita. Deocamdata sunt limitat.

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Am fost pe la tara si tocmai taiasera un visin care incurca o constructie. Stie cineva daca lemnul de visin e bun de folosit pentru distilate? Asta ca sa stiu daca se merita sa opresc un butuc sa-l pun la uscat etc.

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Sine' eu am folosit visin la decoruri acvatice si e un lemn care a rezistat multi ani in apa dulce Am remarcat o eliberare rapida a taninilor in apa acvariului.
Opreste mataluta o bucata de trunchi si rupe o aschie pe care sa o scalzi in nitica tarie dupa recomandarile lui Caberlot. Vezi ce iese si spune-ne si noua ca tocmai am plantat 5 visini anul asta, sa stiu ce fac cu ei.


_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Am sunat astazi sa "rezerv" vreo doua bucati si am aflat ca mai au cateva bucati, taiate cu vreo doi ani in urma.    Exact de ce aveam nevoie... Le recuperez in week-end-ul asta.   

P.S. Daca iese bun alcoolul cu aschii de visin, sper ca nu vrei sa tai visinii pentru a face "orezul" mai bun. 


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Am taiat la circular butucul de visin. Este un lemn foarte dur si dens. Are niste culori superbe. Miroase foarte placut, dar nu pot sa gasesc nicio asemanare cu ceva cunoscut.
Am taiat aschii pe care le-am copt la cuptor doua ore la 170°C.

maturarea aschii taiat circular butucul visin. este lemn foarte dur dens. are niste culori superbe.

40.6KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Am pus cateva aschii in alcool. Va voi tine la curent.     

maturarea aschii pus cateva aschii alcool. voi tine    

46.7KB


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
nu prea par arse aschiile alea   

au inceput sa miroasa inainte sa le scoti din cuptor 

asa cum am mai zis ... eu le-am ars mai mult ... si daca pentru cires mi-a parut poate cam mult ... la artar si la hickory ar mai fi mers   

... poate ca ar fi trebuit sa faci inca o prajire pentru jumatate din ele la o temperatura mai ridicata ...    asa aveai un alt set de arome 
(vezi graficul tau)

oricum sunt curios sa aud ce da ... VISINUL      IMI PLAC FRUCTELE ASTEA SI CRED CA SI CA 'BUTOI' DA BINE ... sau poate ca nu ... si raman doar pt muraturi ...

oricum ... daca 80% din aroma unei sticle de wisichi vine de la BUTOI ... va dati seama cit loc de experimente este

la coniac e alta poveste ... acolo butoaiele sunt cam ne arse    si aroma vine de la timp si de la reactiile lente de oxidare ale taninilor etc.

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Le-am ars in acelasi timp cu alte aschii de stejar care s-au copt destul de bine. Cred ca tine de esenta lemnului...
Oricum, daca compari culoarea initiala cu cea finala se vede clar diferenta.
Dar e buna ideea sa ard din nou jumatate din ele sa vad ce iese. 

Dupa doua zile de stat pe aschii, alcoolul meu are un miros floral dar pe care nu pot sa-l definesc, culoarea este cam ca cea data de aschiile de stejar iar gustul nu s-a modificat prea mult, asta dureaza mai mult... Revin cu poze. 


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
daca ai ... inregistrat o schimbare de culoare    atunci probabil ca e ok 
(la coniac ... asa cum am zis ... nu prea se arde butoiul ... spre deosebire de wisichi unde se cam arde bine )
mirosul floral ... s-ar putea sa fie si de la orez ... pt imbunatatire 'gustabila' cred ca trebuie ceva mai mult timp    ... dar e f. important ca prima impresie e pozitiva
... avind in vedere ca ... incerci o maturare=aromare rapida pe aschii , cred ca va trebuii sa te sacrifici din cind in cind-la citeva zile... si sa degusti   

CULOAREA progreseaza cel mai iute ... gustul vine dupa , in ceva timp

pt degustare ... e bine sa diluezi sub 40 ... pe la 30 ... asa iei o gura mare de ... aschii ... si plimbi lichidul prin toata gura si scalzi toata limba ... ca sa simti toate gusturile      (limba are diferite zone pt diferite gusturi  etc.)

... si daca totul pare OK ... mai iei un git si o lasi pentru data viitoare ... dupa ce agiti sticla=un mic aport de O2 ... sa se mai oxideze pina la proba urmatoare   

la buna degustare ...
 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Aschiile de visin au colorat foarte placut alcoolul si au dat un miros placut, floral, dar nu au anulat mirosul de distilat pe care il are alcoolul brut. Culoarea este mai rosiatica decat cea data de aschiile de stejar.
Poate ca in amestec cu cele de stejar sa iasa ceva mai placut. Asta este urmatoarea proba pe care o voi face.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
Samogon
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1737
Incearca sa tii alcoolul pe cateva granule de carbune activat, cateva zile nu prea mult sa absoarba unpic din congenerate, nu prea mult sa nu iasa spirt.
Am vazut ca marii producatori de whisky trec distilatul tanar prin carbune activ inainte sa-l toarne in butoaie.


_______________________________________
ĪNVINUIRE = Procesul de transformare a mustului īn vin
ĪMPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

pus acum 11 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Vorbesti de taciunii din lemn de stejar stinsi?

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Cred ca m-am exprimat eu gresit. Distilatul proaspat nu miroase urat, are totusi o aroma care nu seamana deloc cu whisky-ul.
Aschiile de stajar arse  parfumeaza distilatul si anuleaza acea aroma.
Aschiile de visin doar parfumeaza distilatul, mirosul floral se combina cu mirosul de alcool, nu il anuleaza.
De aceea m-am gandit sa combin cele doua feluri de aschii, trebuie doar sa gasesc proportia corecta.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
BRAVO Iunicu !

esti pe drumul cel bun ... amestecale si ... fa marca ta de w   

daca te apuci sa citesti despre butoaie si marci de ... w-uri si c-ace o sa vezi ca uni folosesc butoaie noi si altii butoaie folosite ... la vin sau la w-uri americane=burboane ...    si altii iau butoaie vechi pe care le refac cu o doaga in plus    dar din alt material   

etc. !

multe sporuri ! ... eu sunt pe la 4-5 aschii
 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358

Caberlot a scris:

BRAVO Iunicu !




Alo, Sefu'! Putina concentrare...!!
   


_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
iunicu
Moderator

Din: Bucuresti
Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 677
Caberlot,, tu daca  mergi la dogar, a incurcat-o ala. Sigur trebuie sa iti faca butoiul cu fiecare doaga de alt soi.

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

pus acum 11 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Asta e o idee foarte buna!!

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
      scuze  Sine  ... dar asa e cind faci treba intre 2 ... biberoane 

... si Iunicu sa stii ca ai nimerito aici ... daca ai reusit sa gasesti o reteta 1+2+3+4 parti pt un wisichi bun ... nu vad de ce nu ai face direct un butoi asa   

... am uitat sa precizez ca ... recuperatorii de butoaie=scotienii  le schimba capetele cu capace noi    ... astea sunt mult mai usor de facut si cer mai putin lemn ... dar poti sa le arzi cum vrei ...  

... gata ca ... ma miriie 


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 11 ani
   
mauhobby
Membru nou

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 4
Felicitari celor care au initiat acest site. Am gasit multe informatii utile. In urma cu 2 ani am pus intr-o damigeana catave bucati de stejar iar acum tuica (o singura distilare) are o culoare foarte frumoasa - un maron intens.

pus acum 11 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
... diferentza intre un butoi de vin si unul de wisichi

... asa cum se vede ... butoiul de vin nu pre e ars deloc  --- asta explica de ce eu am fost f.f. uimit de rezultatele butoiului ars pt w asupra vinului in 4-5 saptamani 
... butoiul de w ... e ars la negru    DAR STRATUL INFLUENTZAT TERMIC E MIC ==>FOARTE MIC         

==> PROBABIL CA SE CER ASCHII ARSE SI ASCHII NEARSE ???
( ce zici Pazucu ?)


 

p.s.
pe aici se vind ... bucati de lemn ca sa aromezi BBQ = carnea la gratar  
(bricheta e pt comparatie grosime doaga)

... si bucatile de doaga de la rom si de la tequilla sunt arse ca la w

... daca nu ar fi vorba de butoaie epuizate ... ar merita sa fac ceva teste cu lemnele astea ... dar daca butoaiele sunt taiate cred ca nu are rost sa mai fac ceva teste

maturarea aschii ... diferentza intre butoi vin unul wisichi ... asa cum vede ... butoiul vin pre

27.6KB


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
pazucu
Moderator

Din: Humoreni , Suceava
Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 839
pai eu ,dupa ce m-ai certat ca nu m-am informat despre aschii din topicurile care le-ai facut tu si florinB ,    , am bagat la cap asa :
aschiile sa fie coapte gradual de la arse la crude . exact asa am facut si eu apoi .

de ex. : pun intr-o tava aschii in grosime de 12-15 cm apoi o bag la cuptor la 180*C ,iar cand din cele de deasupra incepe sa iese fum le scot .
sa vedeti ce frumos se vede in sectiune gradul de coacere de la ars la alb . apoi cand le bag in damigeana mai adaug si o proportie de aschii necoapte .


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

pus acum 9 ani
   
marius 45
40%

Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 154
Candva se vorbea pe aci de lemn de artar...ati gasit de unde sa procurati??As fi si eu interesat.

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
  da Pazucu ... asta e ideea   

,,, si mergind mai departe ... eu cred ca aschiile cele mai coapte ar trebui sa aiba cota de 4 ... urmatoarele de 2-3 ... si cele necoptae de 1      asta in mix-ul de aschii folosit    ... pt ca cele necoapte nu prea ajung in alcool --la butoi 

... oricum ... daca iti imaginezi cam cit patrunde alcoolul in lemn --- si cit lichid se intoarce din lemn = ca sa faca un schimb      cred ca vorbim de 4-5mm ... hai maxim 10mm    ==> adica nu prea mult lemn 
==> poate ca un pritoc la 3-6 luni pt oxigenare sa faca f.f. bine = sa regleze si treaba cu microxigenarea        ... poate ???

... am citit pe undeva ca ... s-a incercat o invechire rapida cu ... perhidrol=apa oxigenata ... dar s-a renuntzat ??? pt ca nu au reusit sa inlocuiasca butoiul 

ARTAR ... personal cred ca e destul de bun si ala de ro   
... ca si stejarul de Ro care e ok


 

P.S.
... CA SA AVETI O IDEE DE CE DA ARTARUL ... daca aveti ocazia gustati si mirositi niste somon fumee .... asta traditional se afuma cu artar


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
UN SITE INTERESANT
... ce arome dau diferite esentze de lemn ... intr-o afumatoare 
... POATE ca cineva vrea sa se apuce de... mix-uri de aschii    si asta ar fi o baza de plecare interesanta   


 

p.s.
... si afumaturile merg f.f. bine cu ... o tarie 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
alex1006
10%

Inregistrat: acum 10 ani
Postari: 17
Cand am fost la tara ,am gasit prin curte un chituc de stejar, plouat, nins,uscat de soare , de vreo 2 ani.L-am facut aschii , ca degetul , si apoi le-am bagat in apa clocotita aprox 5 minute, dupa care le-am bagat la cuptor pana s-au rumenit.Acum nu stiu daca am procedat corect bagandu-le in apa clocotita.

pus acum 9 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374

alex1006 a scris:

Cand am fost la tara ,am gasit prin curte un chituc de stejar, plouat, nins,uscat de soare , de vreo 2 ani.L-am facut aschii , ca degetul , si apoi le-am bagat in apa clocotita aprox 5 minute, dupa care le-am bagat la cuptor pana s-au rumenit.Acum nu stiu daca am procedat corect bagandu-le in apa clocotita.


... pai 2 ani se usuca lemnul de stejar inainte sa ajunga butoi 

... nu cred ca trebuiau oparite    dar  daca nu le-ai fiert    nu cred ca e grav 

... si butoaiele se oparesc dupa fabricare= testarea etanseitatzii se face cu abur 

PERSONAL cred ca le poti utiliza fara nici o problema    depinde acum cum le-ai copt    la ce temperatura si cit timp   

FA O PROBA LA STICLA SI VEZI CE DA 


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 9 ani
   
SineNomine
100%

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 1358
Nu e nicio problema ca le-ai oparit. Ai gasit un lemn foarte bun. Asa cum spunea si Caberlot, exact asa ar trebui sa se tina si lemnul din care se fac doagele de butoi.

_______________________________________
Vodca băută cu măsură e bună īn orice cantităţi.

pus acum 9 ani
   
lamiluc
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 39
Pentru un distilat de mar aprox. 50% alcool, ce fel de esență de lemn s-ar preta pentru maturare?

pus acum 5 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374


... francezii fac CALVADOS din distilat de mere in butoi de stejar + 8-10-12 ani

tu fa teste si vezi ce iti place 

p.s.
CALVADOS = BUN-BUN-BUN ... peste courvoisier


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 5 ani
   
lamiluc
10%

Inregistrat: acum 5 ani
Postari: 39
Interesant. Multzam.

pus acum 5 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 107
am folosit  cate 4g la litru si deja dupa o zi a inceput sa schimbe culoarea,acum de gust nu am gustat,mai astept.
L-am folosit ca atare fara sa-l prajesc .
Se gaseste de cumparat la Selgros pentru a condimenta gratarele sau afumatul.


pus acum 4 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374


... singura reticientza aici ...e ca ... daca doagele alea de butoi din care vin aschiile au si NR. BUTOIULUI SCRIS CU VOPSEA--- f f psibil ??? ...    ... o sa fie ceva ... impuritati nedorite 

... la BBQ nu conteaza  ca temperature de ardere e mare si fumul trece pe linga steak   

... poate ca inspectie amanuntita pt fiecare aschie se cere ???


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 4 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 107
Ochiometric sant foarte curate,poate o sa le si prajesc in staniol ca la cuptor nu ma lasa consoarta ca fac fum in bucatarie .

pus acum 4 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374


pai daca sunt curate = sunt OK

Ramane sa verifici inainte de folosire    personal cred ca sunt ok    la pretul la care le vind => isi permit sa lucreze curat 

 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 4 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 107
Revin cu noutati,acum dupa 4 zile de stat pe aschii tuica de 40g care avea si ceva miros de cozi sa schimbat in bine,gust mai placut si o culoare placuta ,parca e tuica de prune.
Dupa mine cred ca se merita statul pe aschii de stejar de tipul asta.

maturarea aschii revin dupa zile stat aschii tuica 40g care avea ceva miros cozi schimbat bine,gust

42KB


pus acum 4 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 107
Scuzati poza dar e facuta in lumina de la geam,si tel nu e cel mai tare.

pus acum 4 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
 

... parca nu echiar limpede ???

e de la telefon ?



_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 4 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 107
Da ai dreptate nu e limpede ,a fost colectat pe la 40 grade si de asta.
Am cumparat o cana cu filtrare prin carbune si acum este la curatat,sa vad ce iese.


pus acum 4 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 107
Rezerva strategica ,60l plina cat se vede de 65 grade numai de vin si drojdie.

maturarea aschii rezerva strategica ,60l plina cat vede grade numai vin drojdie.

23.6KB


pus acum 4 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 107
Si de asta filtrat ce zici?

maturarea aschii asta filtrat zici?

42.3KB


pus acum 4 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374
 

stai sa inteleg ... ai bagat ... distilatul prin cana ???

Sper ca nu     ... nu de alta ... dar obtii alcool pur ... sau a proape  si nu asta vrei nu ?

Oricum ... o sticla ... pt ... test ... merita sacrificata !


 

p.s.
... nu m-am gindit sa limpezesc direct distilatul asa


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 4 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 107
Da am bagat ceva distilat (care avea ceva urme de cozi si un pic de miros ) la maturat in sticla cu aschii.
Dupa 3 zile l-am trecut o data prin cana cu carbune si apoi in sticla.
La culoare nu a pierdut mult dar a castigat mult la gust si miros .
Acum dupa teorie trebuia sa se apropie de alcolul pur dar vad ca a iesit ceva bun.
O sa mai incerc dupa ce mai fac niste diluat de 40 grade il trec prin cana si apoi il pun pe aschii.


pus acum 4 ani
   
Caberlot
Moderator

Inregistrat: acum 12 ani
Postari: 2374


... pai ca sa iasa aproape pur ... trebuie mai multe filtrari 

... ... important e ca s-a limpezit si ca s-a clarificat gustul 

de ce nu distili de 2 ori ? ... nu de alta , dar disitilarea a 2-a se mai cheama si RAFINARE   deci asa se rafineaza produsul 
(ia gindestete ... daca din borhot a iesit ceva rezonabil ... mai pui apa si din ceva rezonabil iese ceva BUN sau F,Bun)

... si inca ceva ... personal prefer sa tin alcohoalele si vinul in sticla      ... doar macerarea la vin si fermentarea la bere se petrece la plastic ... incerc sa evit plasticul -chiar daca theoretic e inert 


 


_______________________________________
"O să intru īn păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

pus acum 4 ani
   
mihai
30%

Inregistrat: acum 6 ani
Postari: 107
Ce este in butoiul de 60l e tras de 2 ori
cu tot ce am facut experiente cu schii si cu cana filtranta e tras o data din lene ca mai era ceva intr-un butoi si era f tulbure si plin de drojdie.
Tin in butoi de plastic in garaj ca nu este loc in beci si aici in garaj am teama de sticle ca sant cam repezit si nu se stie .


pus acum 4 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la