bauturi
Absint Bere Coniac Divin Gin Hidromel Ouzo Pălincă Rachiu Rom Sake Stroh Tequila Țuică Vermut Vin Vinars Vodcă Whiskey
Lista Forumurilor Pe Tematici
bauturi | Lista de useri | Reguli | Inregistrare | Login

CHAT GENERAL | CHAT BAUTURI | POZE BAUTURI

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie.ro:
aditza90
Femeie
24 ani
Bucuresti

cauta Barbat
18 - 35 ani
bauturi / Bauturi distilate / Tuica de prune Moderat de Caberlot, Samogon, SineNomine, iunicu, pazucu, strava  
Autor
Mesaj Pagini:  1 2 3
DApruna
10%
Mesaj Privat

Inregistrat: 01-06-2012
Postari: 43

Caberlot a scris:


DApruna a scris:

Se vorbeste de tuica mai slab alcoolizata, licoarea aia in care inca mai rezista acele enzime ce le zic "benefice", cu puteri "miraculoase"; la o tarie de peste 52 grd. nu mai rezista mare lucru pe langa alcool. Ei bine, nici chiar 22 (apa de gura) cum zic ei!
.


... personal ... am ceva dubii ca dupa o fierbere de ... ORE la 85-95C ... mai sa exista enzime benefice sau nu ... in tuica de 30grade ...

oricum dupa a doua fierbere si la 55grade ... nu mai sunt sigur ... decit conserve de enzime 

pot sa spun ca si eu prefer vinul negru ... nu zic rosu ... pt ca IMI PLACE ALA ROSU INCHIS.  si NU ALA CARE SE DUCE SPRE ROZEE ...    

 

Korekt ! Aceleasi gusturi am si eu ; daca tin strugurii (bobiti) zdrobiti pe coaja mai mult de 24 h iese negru si FOARTE aromat. Asta e vinul ce-mi place (de te-negreste pe toate cele) ! Via e toata de struguri negrii, fac si ceva tras repede/imediat, asa de varietate de culoare si gust (am si o expresie deja citata de altii "asta e din alt butoi, e altfel ".


06-06-2012 12:34:13
   
iunicu
Moderator
Mesaj Privat

Din: Bucuresti
Inregistrat: 17-01-2012
Postari: 677
Nu mai am marfa de Buzau. Bunicul meu nu mai e in stare sa mai faca tuica e tare batran. Si-mi pare rau ca a vandut cazanul fara sa ma intrebe evea o bijuterie din cupru de 300l. A facut bani grei din bautura toata viata lui si nu l-am vazut ametit decat de 2 ori. Asa imi e dor de tuica aia. Cred ca este ceva cu soiul de pruna care creste acolo.

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

06-06-2012 14:43:46
   
Caberlot
Moderator
Mesaj Privat

Inregistrat: 24-02-2012
Postari: 1405

DApruna a scris:


Korekt ! Aceleasi gusturi am si eu ; daca tin strugurii (bobiti) zdrobiti pe coaja mai mult de 24 h iese negru si FOARTE aromat. Asta e vinul ce-mi place (de te-negreste pe toate cele) ! Via e toata de struguri negrii, fac si ceva tras repede/imediat, asa de varietate de culoare si gust (am si o expresie deja citata de altii "asta e din alt butoi, e altfel ".


sa lasi strugurii pe boasca inainte sa ii storci = METODA DE VINIFICARE IN AROMAT care cere o MACERARE

LA STRUGURII ROSI - se face si pt culoarea finala a vinului

... acum pt alb se lasa 3-5 zile si pt negru se lasa 5-7 zile depinde de temperatura si daca strugurii au fost deschiorchinati sau nu ...
... LA MINE  e da , asa ca las strugurii 7 zile ...
... am incercat si cu 5 zile ... si prefer 7 ... iese o motorinaaa ... pardon pacura       

o sa mut topicu ... la vinuri ... miine

 


_______________________________________
"O să intru n păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

06-06-2012 15:28:03
   
DApruna
10%
Mesaj Privat

Inregistrat: 01-06-2012
Postari: 43

iunicu a scris:

Nu mai am marfa de Buzau. Bunicul meu nu mai e in stare sa mai faca tuica e tare batran. Si-mi pare rau ca a vandut cazanul fara sa ma intrebe evea o bijuterie din cupru de 300l. A facut bani grei din bautura toata viata lui si nu l-am vazut ametit decat de 2 ori. Asa imi e dor de tuica aia. Cred ca este ceva cu soiul de pruna care creste acolo.


Sa stii ca au mai spus-o si altii cu prunele din zona aia. E trist ca se pierd valorile zonelor. Sa inteleg ca in prezent esti si tu in Clanul nostangicilor [i][b] dupa acea licoare ...
Ne consolam cu gandul ca cel putin incercam sa conservam si eventual ca imbunatatim ceva traditii locale (ce le mostenim in fire) ca sa nu ramana doar de domeniul istoriei tuica DApruna de BZ  


06-06-2012 15:42:52
   
iunicu
Moderator
Mesaj Privat

Din: Bucuresti
Inregistrat: 17-01-2012
Postari: 677
Da, nostalgic. Tuica de pruna am sa o iubesc toata viata mea Am acum in curte cativa puieti de prun. Cand vor iesii pe producte crezi ca o sa o las pe nevastamea sa faca gem?

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

06-06-2012 23:02:49
   
Samogon
Moderator
Mesaj Privat

Din: Bucuresti
Inregistrat: 17-01-2012
Postari: 1156
stie cineva cand apar prunele pentru tuica, alea dulci si zemoase?

_______________________________________
NVINUIRE = Procesul de transformare a mustului n vin
MPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

30-08-2012 18:53:07
   
danutz_2009
30%
Mesaj Privat

Inregistrat: 20-02-2012
Postari: 124

Samogon a scris:

stie cineva cand apar prunele pentru tuica, alea dulci si zemoase?


Tu care esti f exact in postari....acum esti f "vag"!
Vorbesti de Stanley, Bistrita?

Numai bine!


30-08-2012 21:40:44
   
iunicu
Moderator
Mesaj Privat

Din: Bucuresti
Inregistrat: 17-01-2012
Postari: 677
Nenicule, din pricina secetei fructele sunt gata mai repede anul asta. Tuicarii sunt la treaba de ceva vreme. Cand ti-am facut ultima vizita, trecand pe aleia de langa fereastra ta, am strivit din graseala una din multele prune cazute pe jos. Pai nu te mustra constiinta sa lasi bietele fructe prada mustelor? Si nu ma refer la Drosophila melanogaster.

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

31-08-2012 01:03:15
   
Samogon
Moderator
Mesaj Privat

Din: Bucuresti
Inregistrat: 17-01-2012
Postari: 1156
Nu le am cu soiurile, perioadele de coacere, recunosc, daca n-am stat la tara, uite ce am pierdut  dar promit ca o sa-mi fac temele si o sa stiu si despre asta.
Cata tuica crezi ca scot din cateva prune de pe jos, mai Iunicule? Din pomul ala nu stiu daca adun o galeata. Cel mai probabil o sa gasesc prin piete din alea stricate care nu se mai scot la vanzare, ceva la reducere. Mai mult de 1 leu n-as da pe ele.


_______________________________________
NVINUIRE = Procesul de transformare a mustului n vin
MPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

31-08-2012 05:05:36
   
iunicu
Moderator
Mesaj Privat

Din: Bucuresti
Inregistrat: 17-01-2012
Postari: 677
Cata tuica obtii dintr-o galeata de prune nu stiu. probabil vreo 2 litri. E putin dar e moca.

_______________________________________
Surprinde-ti ficatul!
Bea niste apa!

31-08-2012 11:49:47
   
Samogon
Moderator
Mesaj Privat

Din: Bucuresti
Inregistrat: 17-01-2012
Postari: 1156
In Pucheni se vindeau prune de tuica cu 1,3 lei pe kg. In realitate vine mai mult pentru ca fiecare sac are cu vreo 10-15 kg mai putin decat arata cantarul lor.

_______________________________________
NVINUIRE = Procesul de transformare a mustului n vin
MPRĂŞTIERE = Rezultatul procesului prin care beţivii se fac praştie

26-09-2012 21:46:08
   
SineNomine
Moderator
Mesaj Privat

Inregistrat: 13-02-2012
Postari: 1143
Ca sa verifice cantarul lor, niste prieteni s-au cantarit acasa si apoi s-au cantarit pe cantarul de unde au cumparat. Mi s-a parut o idee foarte buna.    La ei nu au fost diferente.

_______________________________________
Vodca băută cu măsură. e bună n orice cantităţi

27-09-2012 08:30:54
   
pazucu
Moderator
Mesaj Privat

Din: humoreni,suceava
Inregistrat: 04-12-2013
Postari: 636
buna seara fratilor tuicari !

a venit toamna ,asa ca se deschide sezonul la tuici de toate felurile .

acum si eu ,ca toti gospodarii care se respecta am facut o plamada din 250 kg de prune .

am sa postez un mic jurnal in topicul acesta care era deja creat ,ca sa nu mai aglomeram forumul si sa poata fi gasit usor de cei interesati de tuica de prune .

ASA CA : DECLAR DESCHIS SEZONUL 2014 LA TUICA DE PRUNE .


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

21-09-2014 20:45:25
   
pazucu
Moderator
Mesaj Privat

Din: humoreni,suceava
Inregistrat: 04-12-2013
Postari: 636
e de la sine inteles ca "nu am pus eu coada la pruna"    si nu sunt primul care a facut anul asta plamezi de prune ,insa vad ca sunt primul care posteaza .

sincer sa fiu ,nici nu m-am gandit eu anul asta ca voi face tuica de prune , cum am mai spus in postarile mele ,pe la noi pe aici sunt prune putine .
pruni sunt plantati insa nu prea se fac ,dar anul asta ce sa vezi minune mare , se rup prunii de fructe .
se pare ca suntem norocosi , strava ,tuicar adevarat de prune in special mi-a spus cu regret ca in zona lor nu au din ce face tuica anul acesta .


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

21-09-2014 20:50:36
   
pazucu
Moderator
Mesaj Privat

Din: humoreni,suceava
Inregistrat: 04-12-2013
Postari: 636
intr-o seara saptamana trecuta , ma striga un om afara si ma intreaba daca nu cumpar prune .
cand am iesit am vazut un cetatean de etnie roma cu 5 saci burdusiti cu prune si verzi si coapte la un loc .

ma de unde ai tu prunele astea l-am intrebat (va dati seama , persoana nu avea livada    ) , pai de la cutare ,am cumparat pomii cu fructe sa le culeg sa le vand apoi . ei ce ziceti? asa se cheama acum furtul ,nu ? ingenios ?
ma rog , vreau sa zic ca primul lucru a fost sa-l fugaresc de la poarta .

s-a dus tiganul si a vandut prunele la un vecin .

a doua zi ,vecinul ma striga si ma roaga sa ii spun cum sa le puna la fermentat      , de , doar sunt moderator pe forum ce naiba ,nu ?
ma inarmez eu cu refractometru si trec parleazul la cumatru .
dupa ce i-am tinut o pledoarie si l-am kkt bine ca a luat prunele de la tigan si ca cine stie de unde l-ea furat ala si unde mai pui ca sunt si verzi si la pacalit trec la controlul fructelor cu aparatul din dotare .
aleg si eu al dracu' o pruna care se parea mai verde sa-i demonstrez omului inselaciunea , o zdrobesc si pun o picatura pe aparat . ce sa vezi , 22 grade pe scara brix . bai nu se poate zic cum naiba sa fie asa de dulci si o bag in gura sa vad ce gust are . miere de albine nu alta . sterg aparatul si zdrobesc alta , 23 grade ,etc .

am ramas mut ,acum nu stiam cum s-o dreg cu asta ca i-am tinut teorie cu furatul si mai mult imi era o ciuda ca am fost mare deontolog si am scapat asa o minunatie de marfa .  


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

21-09-2014 21:07:40
   
pazucu
Moderator
Mesaj Privat

Din: humoreni,suceava
Inregistrat: 04-12-2013
Postari: 636
nu am avut somn de ciuda , am uitat sa va spun ca pretul prunelor a fost de 1 leu /kg , ce mai vrei ,mocca .

am facut sapaturi ,am gasit tiganul si i-am spus sa imi aduca si mie o tura de prune .

bai frate ,zis si facut zici ca a facut poza , seara ma striga ca adus marfa .

refractometrul si pe ele , 22-23 grade brix una cu alta . prunele acestea de la noi sunt marunte tari la pipait , samburele nu se desface de fruct si au culoarea mov cu verde cam jumate -jumate de aceia esti tentat sa zici ca nu sunt coapte . oare ce soi or fi ?

am cantarit prunele , 244 kg si am trecut la treaba .
intai am sunat toata tara asta roata sa ma laud ce am eu si sa intreb cum sa fac .
ideea era ca nu prea vroiam sa le zdrobesc ,era tarziu si imi era o lene de nu stiam cum sa scap mai repede .

sinenomine ,mi-a spus ca obligatoriu trebuie prelucrate , apoi mai tarziu strava a confirmat ca daca nu zdrobesti fructele ai o pierdere de cel putin 40 % .

nu am avut de ales ,am scos razatoarea de sfecla de la naftalina si m-am apucat de treaba .
mai .la inceput au mers ele frumos cumva de pe timp ce le dadeam tot mi greu se zdrobeau . ce naiba zic , s-or fi tocit coltii astia de la samburi .
abia a doua zi am observat dupa ce am spalat razatoarea ca in fiecare colt din acela era bagat bine cate un sambure        . vorba aia , lenesul mai mult alearga ......  , zic asta pentru ca daca ma uitam putin si controlam  nu dadeam aproape jumate din prune de doua ori sa se zdrobeasca cum trebuie    .


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

21-09-2014 21:21:50
   
pazucu
Moderator
Mesaj Privat

Din: humoreni,suceava
Inregistrat: 04-12-2013
Postari: 636
am bagat frumos prunele zdrobite  intr-o cada si am adaugat enzime pectolitice ,apoi am amestecat bine si le-am lasat la odihna ,era si cazul la 1-30 noaptea , nu ?

am cochetat cu ideea sa pun niste drojdii selectionate insa maestrul strava mi-a zis sa las fructele sa fermenteze incet pe tihna ,ca asa va iesi tuica buna .

singurul lucru care l-am facut a 2 seara a fost sa diluez plamada de la 22 grade brix la 15 grade , asta ca sa nu pun drojdiile sa lucreze din greu si sa reuseasca sa fermenteze cat mai aproape de 0 .

am uitat sa va spun ce frumosi si curati erau samburii mei a 2 zi dupa ce i-au prelucrat enzimele pectolitice si cum au transformat plamada aceia groasa in must de fructe peste noapte .

acum la o saptamana de la plamadire am controlat cu refractometrul si am vazut ca a scazut pana la 12 grade brix . o fi bine o fi rau ,nu stiu , temperatura in spatiul de fermentare este de 18-20 de grade .
vom vedea mai incolo ce si cum .

P.S> in 2 -3 zile ma duc sa aduc strugurii , va tin la curent !
   


_______________________________________
"nimic nu se pierde ,totul se transforma"

21-09-2014 21:34:23
   
SineNomine
Moderator
Mesaj Privat

Inregistrat: 13-02-2012
Postari: 1143
Bravo, domne'!

Cam putin a scazut intr-o saptamana, doar 3Bx...?
Probabil drojdiile salbatice merg mai greu. Eu nu stiu ca am folosit doar drojdii selectionate.

Abia astept sa gust din tuica asta. Sunt sigur ca va iesi ceva foarte bun.


_______________________________________
Vodca băută cu măsură. e bună n orice cantităţi

22-09-2014 12:51:56
   
Caberlot
Moderator
Mesaj Privat

Inregistrat: 24-02-2012
Postari: 1405
@Pazucu ...

... cit mai arata refractometrul ala ?
... e chiar prea putin 3Bx ... sau poate ca nu ma pricep eu la prune ...

...     ieri seara am pus 4 kg de zahar in apa =>>
=>16L de solutie  de 250 g zahar/Kg ... in care am pus un plic de DROJDII TURBO (care zice ca face 15% in 48 de ore ... sau 18% in  5 zile ... respectiv 6 sau 8 kg in 21-22L )   
  azi am masurat ... si dupa 24 de ore mai sunt 9.5Bx
... DROJDIA BUNA ( cu litere mari ) a tocat 15.5B in 24 ore     

NU STIU CUM E LA FRUCTE ... la struguri treaba tzine 8-9-zile ... dar se lasa 3 saptamani ...    ca sa se duce vinul spre sec ... si nu fermenteza oricum la 20C

... NU STIU CUM E CU PRUNELE ... MA REFER LA FERMENTARE 
... BUNICU ... culegea toamna fructele ... le punea la butoi+ o galeata buna de apa ... si le ducea in shop... si de acolo le lua primavara si le ducea la cazan   

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

VERIFICA CE E IN BUTOAIE    ... CA LA RITMUL DE 3Bx/ SAPTAMANA RISTI O OTETIRE     


   

P.S.
O sa-mi recuperez si eu cele 2 galeti cu ... drojdie cu amilaze    care stau de 2 saptamani la 10B ... s-au limpezit ... usor dulci ... etc.
cred ca drojdia a fost veche + proasta=slab alcoolica ==> adica nu e capabila sa faca 15% 
... asa ca ...la grine-porumb+secara fulgi si asta a fost un motiv de ratare 
... in 5-7 zile aflu

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

dupa 48 de ore mai sunt 6Bx si temperatura a scazut ... la 26C ... cred ca daca temperatura se mentinea la 30C acum era aproape gata fermentarea :-)

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

dupa inca 48 de ore mai sunt 5-5,5Bx ... si a inceput sa se limpezeasca ... nu mai e dulce ...

sarja cu drojdii cu amilaze ... s-a limpezit si a ajuns la 8-9Bx ... se mai simte usor dulce ... dar e limpede cristal ... am pus (decantat turbo) ceva drojdii intr-o galeata ... si pe a doua am aerisito ...

... vedem peste 2 zile ... ce face turbo =T ... amilaze + turbo= A1+T ... amilaze=A2

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

HALOO ... PAZUCUUU ... MAI ESTI PE AICI ?


_______________________________________
"O să intru n păcat,/Sfinte Doamne, ţine-mă!
Pentru vin nu am ficat,/Pentru apă... inimă! "PĂSTOREL

25-09-2014 05:33:31
   
tuicaru
10%
Mesaj Privat

Inregistrat: 21-05-2012
Postari: 21
de unde pot cumpara enzyme pectolitice . multumesc.


25-09-2014 08:54:24
   
Pagini:  1 2 3    
  Dezvoltat de 3X Media International
Gazduire Forumuri


 


web site counter free counters